Ce spune ministrul Educației despre o posibilă eliminare a mediei claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că media din clasele V-VIII ”mai degrabă” nu ar trebui să mai conteze pentru admiterea la liceu odată cu adoptarea noii legi a educației, dar dacă ”se dovedește că evaluările standardizate au succes”, nu exclude ”nici posibilitatea de a fi luate în considerare”. În prezent, media de admitere la liceu se calculează ca media ponderată între media generală de la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20%.

Întrebat sâmbătă în cadrul emisiunii ”În fața ta”, de la Digi 24, dacă media din clasele V-VIII va mai conta la admiterea în licee odată cu adoptarea noului pachet legislativ în educație, Sorin Cîmpeanu a răspuns: ”Este un aspect pe care mi-aș dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, vom urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu.”

Întrebat în continuare care este poziția sa, ministrul a arătat: ”Mai degrabă, nu.”

”În mod evident, până acum există un  factor subiectiv. (…) În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante ale copiilor nu cred că este fair. (…) Dar dacă se dovedește că aceste evaluări standardizate au succes, dacă se dovedește că, într-adevăr, putem fi eficienți în dorința noastră de relevanță a acestor note, nu exclud nici posibilitatea de a fi luate în considerare”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.

Media de admitere se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80% şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Potrivit calendarului admiterii la liceu pentru anul școlar 2022-2023, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți, se va derula în perioada 4 – 11 iulie 2022. Pe 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a, iar în intervalul 4–5 august 2022 este programată repartizarea candidaților din etapa a doua.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.