Simularea Evaluării Naționale. Mama unui elev de clasa a VII-a: ”Copiii sunt extrem de adaptabili, părinții și profesorii sunt mai tensionați”

0

Elevii de clasa a VII-a vor susține, săptămâna viitoare, Simularea Evaluării Naționale, fiind primul an în care aceștia participă alături de elevii claselor a VIII-a. Anda Păcurar, psihoterapeut, este mama unui elev de clasa a VII-a și ne-a povestit cum i se pare, ca părinte, ideea organizării Simulării la clasa a VII-a și, mai ales, anunțarea unei astfel de decizii cu puțin timp înainte de desfășurarea probelor.

Mai sunt două zile până când elevii claselor a VII-a și a VIII-a vor începe Simularea Evaluării Naționale. În condițiile în care elevii de clasa a VII-a participă în premieră, după un anunț făcut cu nici o lună înainte de desfășurarea probelor, am vrut să aflăm opinia unui părinte al cărui copil va susține această evaluare.

Dacă unii au considerat că Simularea este un motiv în plus de stres pentru elevii de clasa a VII-a și vine după o Evaluare Națională la clasa a VI-a, Anda Păcurar spune că părinții sunt ”mai stresați” și profesorii ”mai tensionați”, însă copiii sunt ”extrem de adaptabili”.

”Nu a fost chiar o mare surpriză având în vedere cum funcționează de obicei Ministerul Învățământului (n.red. – anunțul privind organizarea Simulării la clasa a VII-a). Deși este știut că nu se fac schimbări care să vizeze anul școlar în curs și, oricât de bun simț ar suna acest principiu, este cu nonșalanță încălcat.

Partea bună este că doar părinții mai sunt stresați și impresionați și parte dintre profesori. Copiii sunt extrem de adaptabili și mai puțin impresionabili față de situații neașteptate. Fiul meu mi-a spus că nu îl stresează, că poate vede la ce nivel e și că scapă și două zile de școală. Desigur nu va ști la ce nivel e pentru că trebuie să știi tipul de examinare ca să te adaptezi cerințelor. La o altă evaluare națională se vedea clar că știa materia și răspunsul la cerință a fost complet și consistent, dar a fost depunctat pentru că nu a respectat ordinea dată de barem. Evaluările testează forma, nu informațiile acumulate”, spune Anda Păcurar.

Mai mult, Anda Păcurar explică de ce consideră că profesorii ar fi mai tensionați din cauza acestei Simulări și de ce, în opinia sa, Evaluarea Națională este ”un examen artificial”:

Profesorii sunt mai tensionați pentru că lucrurile se pot întoarce împotriva lor. Nu știu ce să exerseze cu copiii, iar notele proaste pot să le fie imputate lor.  Părinții sunt oricum stresați de când e copilul la grădiniță și se gândesc ce vor face la capacitate și apoi la BAC.

Capacitatea, din păcate, e un examen artificial și profund incorect față de toți copiii. Invariabil cei mai mulți vor fi dezamăgiți. În loc să aibă un țel – de exemplu să intre la un anumit profil al unui liceu – se agită să aibă note mari la orice, înghit și Religia doar că e un 10 în plus de adunat la media generală și apoi pun multe opțiuni și speră ca un calculator să fie bun cu ei.

Mie ca părinte îmi rămâne speranța cu care am început în clasa I – fiul meu să supraviețuiască sistemului, eu să-i susțin dezvoltarea prin cursuri și școli de vară și să ajungem la facultate când în sfârșit va avea de ales.”


În perioada 11 – 13 martie 2019 are loc, la nivel național, simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, la care participă și elevii clasei a VII-a. Luni va avea loc simularea probei scrise la Limba și literatura română, marți la Matematică, iar miercuri la Limba și literatura maternă.

Ministerul Educației nu a publicat modele de subiecte pentru simularea elevilor de la clasa a VII-a. Elevii au avut mai puțin de o lună la dispoziție să se pregătească, în condițiile în care Ministerul Educației a anunțat oficial decizia pe 19 februarie, iar Ordinul de ministru a apărut în Monitorul Oficial, la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.