Proiect: Salarii majorate pentru profesorii din învățământul special, sporuri de solicitare psihică de 10% pentru tot personalul didactic

0
Foto: ziarulunirea.ro

Senatorii PSD Liviu Pop și Ion Rotaru au depus, în Parlament, un proiect care prevede majorarea salariilor pentru personalul didactic din învățământul special și acordarea de sporuri de suprasolicitare neuropsihică de 10%, inclusiv profesorilor auxiliari și directorilor de școli, scrie Mediafax.

Propunerea legislativă a celor doi social-democrați prevede modificarea Legii-Cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul acordării unui spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar şi personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control, nu doar pentru personalul didactic de predare din învățământ, așa cum se întâmplă în prezent.

„Personalul didactic definit potrivit art. 88 alineatul 2 din Legea educației naționale nr. 1/2011, (Personalul didactic este format din personalul didactic de predare, personal didactic auxiliar şi personal didactic de conducere, de îndrumare şi control- n. r.), beneficiază de un spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, arată inițiatorii în proiectul de lege.

„Personalul didactic din învățământul special și special integrat, personalul didactic din Centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și din structurile coordonate, monitorizate și evaluate de către aceste centre beneficiază de o majorare cu 15% a salariului de bază”, mai prevede inițiativa legislativă.

În prezent, Legea-Cadru nr.153/2017 stabilește că doar „personalul didactic din învățământul special beneficiază de o majorare cu 15% a salariului de bază”.

Social-democrații motivează, în expunerea de motive, faptul că directorii nu beneficiază în mod unitar de sporul de solicitare neuropsihică, deși au obligația de a fi prezenți la catedră.

„E nevoie de clarificarea unui aspect legat de modalitatea aplicării acestei prevederi referitoare la implementarea sporului de solicitare neuropsihică, în sensul că acest spor nu se acordă, în acest moment, în mod unitar și personalului de conducere și inspectorilor școlari, ci numai personalului de predare, cu toate că și directorii au obligația de a fi prezenți la catedră și că, mai mult decât atât, trebuie recunoscut efortul depus de directori, în calitatea lor atât de manageri, cât și de profesori. De asemenea, trebuie avut în vedere că prevederile art. 16 din Legea nr. 153/2017 menționează că sporul de suprasolicitare neuropsihică se acordă personalului de predare, fără alte mențiuni cu privire la excluderea funcțiilor de conducere de la posibilitatea acordării acesui drept”, susțin cei doi senatori PSD, în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Puteți consulta aici Proiectul de lege și Expunerea de motive

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.