Regulamente trăsnite în școli: Poziția de drepți când intră profesorul, interzisă spălarea fetelor cu zăpadă

0
Foto: www.opiniatimisoarei.ro

După scandalul celor trei colegii din Brașov, o lectură a regulamentelor din școli scoate la iveală prevederi cel puțin ciudate, dacă nu chiar absurde. Într-o școală, elevii primesc amenzi, iar în multe unități de învățământ din țară elevii sunt obligați să ia ”poziția de drepți” la intrarea în clasă a profesorului. Mai mult, într-o școală din Neamț, este interzisă ”spălarea fetelor cu zăpadă”.

Asociația Elevilor din Constanța a luat la verificat regulamentele unităților de învățământ din județ. Ce au descoperit elevii? Într-o școală, elevii primesc amenzi. ”Prevederi absurde și ilegale”, acuză reprezentanții elevilor.

Obiectul ediției de astăzi îl face regulamentul Școlii ”Ion Creangă” Albești, unde membrii Consiliului de Administrație al unității de învățământ se consideră organe de poliție sau chiar instanțe judecătorești, aplicând amenzi elevilor”, spun elevii din Constanța.

”Totodată, aceiași membri se comportă ca și cum au dreptul să impună interdicții suplimentare elevilor, altele decât cele stabilite de către Statutul Elevului, la Cap. III și IV, precum și sancțiuni abuzive, în neconformitate cu Cap. V al Statutului. Reamintim că printre interdicțiile elevilor nu se regăsește introducerea telefonului sau a unor obiecte de valoare în școală, ci doar aceea de a nu utiliza telefonul în timpul orelor de curs”, mai susține Asociația.

Ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a școlilor, aprobat prin ordin de ministru? ”În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.”

Poziția de drepți

Alte școli, și nu puține, le impun elevilor regula de a lua poziția de drepți când intră în clasă profesorul, directorul sau o persoană străină. Prevederea care amintește de perioada comunistă a fost semnalată pe pagina de Facebook ”Părinții cer schimbare”:

Această prevedere se regăsește însă în regulamentele mai multor școli din România. De pildă, la școala din localitatea Rohia, Maramureș. Regulamentul, în ultima formă prezentată pe pagina oficială, stabilește regula ca ”la armată”:

Spălarea fetelor cu zăpadă

Și la școala gimnazială din comuna Crăcăoani, Neamț, găsim ”poziția de drepți”, dar și interzicerea accesului elevilor pe scările destinate profesorilor (și alte regulamente stabilesc această interdicție) sau, mai ilar, spălarea cu zăpadă a fetelor.

După cazul de la Brașov, Ministerul Educației a decis să trimită o adresă către toate inspectoratele şcolare prin care le cere să verifice regulamentele şcolilor și să le corecteze acolo unde este încălcată legea.

Citește și: Ministrul Educației nu vrea interzicerea telefonului mobil în şcoli

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.