Declarația pro-telefoane a ministrului Educației. Ce prevede Regulamentul de funcționare a școlilor

0
Foto: pixabay.com

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, declara, în urmă cu două zile, că nu este de acord cu interzicerea telefonului în școli și spunea că acesta poate fi folosit ca ”un instrument în procesul instructiv-educativ”. Utilizarea telefoanelor mobile la ore este interzisă de mai bine de un an prin regulamentul de organizare și funcționare a școlilor. Există însă și excepții prevăzute în document. 

Prin Ordinul nr. 3.027 din 8 ianuarie 2018, semnat de ministrul de la acea vreme, Liviu Pop, în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a școlilor se introducea interzicerea folosirii telefoanelor mobile în timpul orelor, examenelor și concursurilor.

Totuși, Regulamentul permite utilizarea telefoanelor în timpul orelor de curs ”numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență”.

Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”, prevede Regulamentul.

Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar:

Articolul 197

(1) În unitățile de învățământ fumatul este interzis, conform prevederilor legislației în vigoare.

(2) În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.

Pe pagina de Facebook a Ministerului Educației, au existat reacții pe tema folosirii telefoanelor la ore:

”Cum explică ministrul Andronescu luarea de poziție pro-telefoane? Dvs. știți ce dezastru e în școli? La clasele V-XII. 80% dintre copii stau cu telefoanele pe sub bănci și nu fac altceva decât să se joace sau să-si transmită mesaje.”

Ministrul Ecaterina Andronescu arăta atunci când a fost întrebată ce ar trebui să facă profesorii în cazul elevilor care nu sunt atenţi la oră din cauza telefonului mobil, că ”profesorul e cel care gestionează subiectul acesta, nu trebuie să-i spună ministrul ce să facă”: ”Profesorul e cel care manageriază clasa în ora pe care o predă şi are toate drepturile şi toată pregătirea să facă acest lucru sau ar trebui să o aibă (…) să gestioneze în mod corespunzător. Adică, eu, ca profesor, am autoritatea orei pe care o predau şi ştiu ce am de făcut în timpul orei, nu trebuie să-i sfătuiesc eu ce sa facă, nu sunt şcolile identice, nu sunt clasele identice, nu sunt copiii identici, adaptarea metodelor pedagogice la ceea ce reprezintă clasa respectivă e calea pe care profesorul trebuie să managerieze ora.”

Citește și: Ministrul Educației nu vrea interzicerea telefonului mobil în şcoli

Puteți consulta aici Ordinul privind Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.