Profesoară de matematică: ”Învățământul românesc este ținut cu bocancul pe grumaz de mult timp”

0
Foto: pixabay.com

Profesorii continuă să se solidarizeze cu directorul Colegiului ”Gheorghe Șincai” din Capitală, Silvia Mușătoiu, aflată în plină dispută cu Primăria sectorului 4. Dorina Jugureanu, profesor de matematică la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din sectorul 4, acuză faptul că ”învățământul românesc este ținut cu bocancul pe grumaz de mult timp” și spune că, într-un sistem în care sunt necesare transformări majore, există “micisme”.

”Și dacă unele lucruri funcționează, aceasta se datorează unor oameni dedicați, implicați, cu dragoste de carte și de copii, care au dat la spate nemulțumirile de toate felurile. Și totuși, până când? Poate cineva din minister să precizeze ce înseamnă egalitate de șanse pentru copiii noștri? Poate cineva din primării să spună cum a asigurat condiții civilizate de lucru copiilor și profesorilor lor în școlile pe care le au în ocrotire?”, se întreabă Dorina Jugureanu, într-o postare pe Facebook.

Profesoara adaugă că, într-un sistem în care sunt necesare transformări majore, ”există “micisme” de forma: nu sunt bani pentru igienizare, nu sunt bani pentru consolidare, nu sunt bani pentru copiator, nu sunt bani pentru… Întrebare: pentru ce sunt banii? pentru cine?”

Alături de Dorina Jugureanu, alți 13 profesori de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din București s-au alăturat demersului de susținere a Silviei Mușătoiu, directorul Colegiului Șincai. 

Mesajul profesoarei Dorina Jugureanu:

”Gata cu liniștea și tăcerea! M-am hotărât să redevin vizibilă, pentru a-mi prezenta susținerea necondiționată acțiunilor doamnei Silvia Musatoiu, director al Colegiului Național Gheorghe Șincai din București.

Învățământul românesc este ținut cu bocancul pe grumaz de mult timp. Și dacă unele lucruri funcționează, aceasta se datorează unor oameni dedicați, implicați, cu dragoste de carte și de copii, care au dat la spate nemulțumirile de toate felurile. Și totuși, până când? Poate cineva din minister să precizeze ce înseamnă egalitate de șanse pentru copiii noștri? Poate cineva din primării să spună cum a asigurat condiții civilizate de lucru copiilor și profesorilor lor în școlile pe care le au în ocrotire? 

Pentru că eu pot să vă spun că nu există: table, cretă, markere, hârtie, copiatoare, mijloace moderne de predare și învățare, hârtie igienică și săpun, apă potabilă, bănci potrivite înălțimii copiilor, siguranța clădirilor în caz de… Doamne ferește! Nu există modalități concrete de abordare a copiilor cu deficiențe de toate felurile, nu există educație pentru viață, nu există viitor! 

Și ce facem? În acest sistem în care sunt necesare transformări majore, în care, probabil, trebuie să facem cele mai mari schimbări, există “micisme” de forma: nu sunt bani pentru igienizare, nu sunt bani pentru consolidare, nu sunt bani pentru copiator, nu sunt bani pentru… Întrebare: pentru ce sunt banii? pentru cine?”


Colegiul Național Gheorghe Șincai și Primăria sectorului 4 sunt în plin război, după ce Silvia Mușătoiu, directorul liceului, a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria, din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”. Colegiul a primit notificări din partea Inspectoratului Școlar prin care este amenințat că nu i se va mai asigura finanțarea dacă nu semnează contractul.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a discutat cu directorul Colegiului, însă situația nu și-a găsit încă o rezolvare. Silvia Mușătoiu preciza că discuția a fost una ”fără rezultat”, în care ministrul a dovedit că ”pierde din vedere” faptul că primarul încalcă legea. Mai mult, ministrul ar fi acuzat-o că a pus ”sindicatele să facă grevă”.

Săptămâna aceasta ar putea avea loc o întâlnire la Ministerul Educației pentru a se încerca dezamorsarea situației.

Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care s-au declarat solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

Și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a cerut Primăriei sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.

De asemenea, reprezentanții părinților din liceu au inițiat o petiție online prin care cer luarea de măsuri astfel încât activitatea colegiului să nu fie afectată. Părinții acuză ”modificarea abuzivă” a prevederilor contractului și ”tentativa de șantaj și presiune” la adresa unui director de școală.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.