Cazul Șincai. Sindicaliștii din educație: ”Cerem tuturor politicienilor să se oprească. Școala nu este tribună politică”

0
Foto: observator.tv

Sindicaliștii din educație se alătură profesorilor de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București și ”somează” Primăria sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ transmite că o susține ”necondiționat” pe Silvia Mușătoiu, după ce aceasta a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4, acuzând ”ingerințele politice” în sistemul de învățământ.

”Politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, trebuie să înțeleagă că România nu se poate schimba în bine, atât timp cât vor interveni în activitatea managerială a unităților de învățământ, încercând să-și impună „cunoștințele“ și „firmele agreate“, se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „SPIRU HARET“.

Scrisoarea deschisă a Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“:

”Noi suntem ȘINCAI!

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ somează public Primăria Sectorului 4, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Ministerul Educației Naționale să oprească orice fel de presiuni la adresa doamnei Silvia Mihaela Mușătoiu, director al Colegiului Național „Gheorghe Șincai“ privind semnarea contractului de management administrativ-financiar. FSE „SPIRU HARET“ îi va susține necondiționat și le va acorda tot suportul necesar colegilor din Colegiului Național „Gheorghe Șincai” în toate acțiunile pe care doresc să le întreprindă.

Politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, trebuie să înțeleagă că România nu se poate schimba în bine, atât timp cât vor interveni în activitatea managerială a unităților de învățământ, încercând să-și impună „cunoștințele“ și „firmele agreate“.

Domnilor primari, în momentul în care refuzați să alocați bani unităților de învățământ, refuzați de fapt să îi sprijiniți pe copiii oamenilor care v-au votat și pe care ar trebui să îi reprezentați cu cinste! În școli trebuie să investiți necondiționat!

Domnilor politicieni, știm că pentru voi școala și oamenii ei nu sunt aducătoare de voturi. Dar, prin acțiunile voastre îndreptate împotriva celor care mai cred că profesionalismul și respectul pentru lege constituie fundamentul unui învățământ modern, nu faceți decât să convingeți încă odată – atât pe noi, cât și pe actualii elevi, viitoarele generații de votanți – că nu sunteți capabili decât să guvernați prin amenințări și abuzuri. Astăzi, reacționează un director și câțiva zeci de dascăli. Mâine, majoritatea societății vă va sancționa drastic pentru aceste fapte.

Cerem tuturor politicienilor, indiferent de partid, să se oprească! Școala nu este tribună politică!

Cazul „Șincai“  readuce în discuție presiunile excesive la care sunt supuși mii de colegi din toată țara. Știm că mulți dintre ei nu au curajul doamnei director Mușătoiu să refuze ingerințele politice. Vrem, însă, să le transmitem cu această ocazie tuturor un mesaj de susținere și să îi asigurăm de tot sprijinul nostru. Nu sunteți singuri! Suntem alături de voi!”


Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care se declară solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu, după ce aceasta a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

”Deși nu i-am implicat niciodată în această chestiune, care trenează de multă vreme, dovedesc acum că le pasă, că își prețuiesc școala și că promovează și luptă pentru valorile ei: cinste, onoare și performanță”, a comentat Silvia Mușătoiu demersul colegilor săi, într-o declarație pentru SparkNews.ro.

Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai, nu a fost de acord să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4 din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

Silvia Mușătoiu este directoarea care acuza, în noiembrie 2018, incompetența din primării vorbind de ”oameni gomoși doar pentru că ocupă o funcție, mici Dumnezei în posturile lor”.

Într-un interviu pentru SparkNews.ro, directoarea Colegiului Șincai spunea: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu o să meargă niciodată ceva. Învățământul românesc nu este predictibil. Este nefiresc pentru elevi, părinți și profesori să nu știe exact cum se petrece un an școlar.  În mod normal, ar trebui să avem anul planificat, cu absolut toate acțiunile lui, de la 1 septembrie când începe școala, până la 31 august.

Ori, la noi, legislația se schimbă încontinuu. Regulile nu sunt foarte clare, sunt interpretabile și chiar dacă ar fi clare în acest moment, peste două zile nu mai sunt valabile. În cancelarie, cel puțin, există această teamă de schimbare, oamenii, chiar și directorii de școli, probabil că ezită să ia decizii și din acest motiv pentru că nu se știe ce o să se întâmple mâine.”

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.