Scrisoarea profesorilor de la Șincai: ”În cazul demisiei directorului Silvia Mușătoiu, vom declanșa grevă generală”

0
Foto: SparkNews.ro

Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care se declară solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu, după ce aceasta a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

UPDATE ”Deși nu i-am implicat niciodată în această chestiune, care trenează de multă vreme, dovedesc acum că le pasă, că își prețuiesc școala și că promovează și luptă pentru valorile ei: cinste, onoare și performanță”, a comentat Silvia Mușătoiu demersul colegilor săi, într-o declarație pentru SparkNews.ro.

Întrebată dacă a fost invitată la discuții de către ministrul Educației, în condițiile în care Ecaterina Andronescu a declarat că știe situația și se va rezolva, Silvia Mușătoiu a spus că acest lucru nu s-a întâmplat încă: ”Poate voi fi, poate nu… N-a fost încă nicio mediere, ci doar o discuție a doamnei ministru cu domnul primar, în care s-a promis mult, pe de-o parte și se speră și mai mult de cealaltă parte…”


Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai, nu a fost de acord să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4 din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

Profesorii din liceu cataloghează drept ”abuz” decizia Primăriei sectorului 4 ca toate achizițiile făcute de școli să se opereze prin firmele agreate de primărie.

”Noi, profesorii Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din București, nu putem rămâne „cu ochii larg închiși” în fața nedreptății și nu putem, prin natura profesiei noastre și prin felul nostru de a fi, să ne abatem de la principii sănătoase. Avem convingerea că lucrurile se pot rezolva în spiritul legii.

Declarăm prin prezenta că ii acordăm toată susținerea noastră doamnei director Silvia Mușătoiu. In cazul demisiei domniei sale, refuzăm să ne desfășurăm activitatea sub conducerea unui alt director si vom declanșa grevă generală. Directorul nostru a obținut nota 10 la examenul pentru ocuparea acestui post, este un om competent, neșantajabil, profesionist, un profesor cu dragoste și cu grijă față de școală. O școală de nota 10 are nevoie de un director de nota 10”, scriu profesorii.

Până la acest moment, aproape 50 de profesori din liceu au semnat scrisoarea, dar și o parte dintre cadrele didactice auxiliare.

Citește și Părinții de la Șincai au inițiat o petiție online împotriva ”tentativei de șantaj la adresa unui director de școală”


Scrisoarea profesorilor de la Colegiul Șincai, postată pe Facebook de unul dintre profesorii liceului:

”Doamnei Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu

Domnului Primar al Sectorului 4, Daniel Băluță

Doamnei Inspector General, Mihaela Neacșu

Doamnei Inspector Școlar Pentru Management Educațional, Gabriela Postescu

Silvia-Mihaela Mușătoiu, director al Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, refuză să semneze contractul de management administrativ- financiar întocmit de Primăria Sectorului 4, contract diferit de cel reglementat prin ordinul Ministerului Educației Naționale.

Motivul pentru care doamna director Mușătoiu nu este de acord să semneze acest contract este clauza de la punctul C- Drepturile și obligațiile directorului, punctul 7 I, la care este adăugată, în mod abuziv, precizarea: “achizițiile publice efectuate în condițiile Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului sectorului 4 al Municipiului București.”

Acest lucru presupune ca toate achizițiile făcute de scoli să se opereze prin firmele agreate de Primăria Sectorului 4 și reprezintă un abuz. În urma acestui refuz, doamna director a primit o notificare prin care a fost înștiințată că finanțarea de bază și finanțarea complementară nu se vor putea face de către Consiliul Local al Sectorului 4. Doamna director Mușătoiu este de acord să semneze contractul de management standard, reglementat de MEN, și nu varianta modificată abuziv.

Noi, profesorii Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din București, nu putem rămâne „cu ochii larg închiși” în fața nedreptății și nu putem, prin natura profesiei noastre și prin felul nostru de a fi, să ne abatem de la principii sănătoase. Avem convingerea că lucrurile se pot rezolva în spiritul legii.

Declarăm prin prezenta că ii acordăm toată susținerea noastră doamnei director Silvia Mușătoiu. In cazul demisiei domniei sale, refuzăm să ne desfășurăm activitatea sub conducerea unui alt director si vom declanșa grevă generală. Directorul nostru a obținut nota 10 la examenul pentru ocuparea acestui post, este un om competent, neșantajabil, profesionist, un profesor cu dragoste și cu grijă față de școală. O școală de nota 10 are nevoie de un director de nota 10.

Speram că nu vom fi puși în postura ingrată de a nu intra la ore. Dacă vom fi, totuși, nevoiți să recurgem la acest gest, o vom face în primul rând pentru elevii noștri, care trebuie să învețe, prin exemplul profesorilor lor, că, în fața nedreptății, e nevoie de coloană vertebrală.

Cu încredere,

Colectivul de Profesori (alaturi de cadrele didactice auxiliare și nedidactice) al Colegiului Național “Gh. Șincai”


Silvia Mușătoiu este directoarea care acuza, în noiembrie 2018, incompetența din primării vorbind de ”oameni gomoși doar pentru că ocupă o funcție, mici Dumnezei în posturile lor”.

Într-un interviu pentru SparkNews.ro, directoarea Colegiului Șincai spunea: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu o să meargă niciodată ceva. Învățământul românesc nu este predictibil. Este nefiresc pentru elevi, părinți și profesori să nu știe exact cum se petrece un an școlar.  În mod normal, ar trebui să avem anul planificat, cu absolut toate acțiunile lui, de la 1 septembrie când începe școala, până la 31 august.

Ori, la noi, legislația se schimbă încontinuu. Regulile nu sunt foarte clare, sunt interpretabile și chiar dacă ar fi clare în acest moment, peste două zile nu mai sunt valabile. În cancelarie, cel puțin, există această teamă de schimbare, oamenii, chiar și directorii de școli, probabil că ezită să ia decizii și din acest motiv pentru că nu se știe ce o să se întâmple mâine.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.