Directorii de școli, obligați de primarul sectorului 4 să-i ceară acordul pentru orice achiziție. Un singur director s-a opus – anchetă Recorder

0
Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai. Foto: SparkNews.ro

Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a modificat contractul de management administrativ-financiar dintre primărie și directorii unităților de învățământ din sector (contract standard, stabilit de Ministerul Educației), adăugând clauze care îi obligă pe directori să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”, scriu jurnaliștii de la Recorder. Singurul director de școală din sector care a refuzat să semneze contractul este Silvia Mușătoiu, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai.

”Eu am cerut semnarea contractului de management administrativ financiar așa cum a fost el aprobat de lege, nu cu clauze introduse abuziv. Doar în Sectorul 4 există aceste clauze și nu mi se pare normal. Când o parte introduce ceva nou într-un contract, trebuie să fie cunoscut și agreat și de cealaltă parte, nu poți impune cu forța, a declarat Silvia Mușătoiu, potrivit jurnaliștilor.

La mijlocul acestei luni, după ce Primăria i-a transmis în repetate rânduri să semneze contractul, Silvia Mușătoiu a fost convocată la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, condus de o colegă de partid a primarului Daniel Băluță: Ioana Neacșu.

”Inspectoarea generală mi-a dat o hârtie prin care îmi pune în vedere să aplic legea și să semnez contractul impus de primărie. I-am transmis că eu n-am refuzat niciun moment contractul impus de lege, ci clauzele impuse de primar. Prin acele clauze, primăria indică niște operatori economici pentru lucrări sau achiziții, iar școala trebuie să încheie contractul numai cu acei operatori economici. Nu este în regulă. În mod normal, școala are toate atribuțiile pentru a alege furnizorii, pentru a face achiziții, cu toată răspunderea care derivă din aceste operațiuni. Să indici de sus un furnizor este peste prevederile legale“, a spus Silvia Mușătoiu.

După ce a obținut semnăturile directorilor, Primăria Sectorului 4 a încheiat trei contracte cadru în valoare de peste 100 de milioane de lei (21 de milioane de euro) prin care a stabilit firmele de la care școlile din sector pot face achiziții.

Întreaga anchetă pe recorder.ro

Citește și Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Șincai: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu va merge niciodată ceva”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.