Epidemie de gripă. Recomandările dr. Adrian Streinu-Cercel: ”Nu duceți copiii la mall! Apa și săpunul sunt sfinte”

0
Foto: baby.unica.ro

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel îi sfătuiește pe părinți să nu-i ducă pe cei mici în zone aglomerate, cum sunt mall-urile. Mai mult, medicul spune că ”apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul”. Recomandările vin în contextul în care în România a fost declarată epidemie de gripă. Școlile nu se închid, însă pot fi suspendate cursurile în unitățile școlare unde numărul absenților este mai mare de 20%. Elevii intră săptămâna viitoare în vacanța intersemestrială.

„În momentul de faţă, suntem în epidemie de gripă. Această definiţie nu schimbă cu nimic ceea ce ştiam până acum. Unităţile sanitare ştiu ce au de făcut ca de fiecare dată. Problema este igiena personală. Revenim cu acest tablou al igienei personale”, a spus dr Adrian Streinu-Cercel:

  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun: ”Apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul.”
  • Nu strănutăm în mână.
  • Să purtăm mască de protecție: ”Este bine să purtăm şi masca de protecţie. Masca de protecţie nu se poartă sub nas. Dacă o purtaţi sub nas o purtaţi degeaba pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Vă protejează ceva de strănut, dar în continuare veţi da celor din jurul dumneavoastră şi veţi contamina pacienţii din jurul dumneavoastră. Dacă folosiţi mască, acoperiţi şi nasul.
  • ”Nu uitaţi că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe faţă spălăm şi interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm de ceea ce este în jur”.

Pe de altă parte, medicul le recomandă părinților să evite zonele aglomerate: ”Slavă Domnului că o să vină o vacanţă, scurtă sau lungă nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu-şi ia copiii şi să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înţeleg acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri, unde aglomeraţia este foarte mare”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață, că este declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt 54 de decese din cauza bolii.

Citește și 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.