Epidemie de gripă în România. Ministrul Educației anunță că școlile nu vor fi închise: ”Cursurile se suspendă acolo unde este cazul”

0
Foto: tribuna.ro

În România a fost declarată epidemie de gripă, însă școlile nu se închid. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu a făcut o recomandare de suspendare a cursurilor, așa cum s-a întâmplat pentru data de 25 ianuarie, însă a precizat că acest lucru poate fi decis, punctual, acolo unde se înregistrează un absenteism de 20% într-o școală sau într-o clasă. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a precizat, în urma anunțului Ministerului Sănătății, că nu se pune problema închiderii tuturor școlilor din România.

”Aș vrea să tratăm cu toată seriozitatea, dar fără panică, fără să intrăm în panică pentru că nu mai știm ce avem de făcut. Păstrăm tot ceea ce am făcut în această săptămână – triajul la intrarea la ora 8.00 în școală și la intrarea în schimbul doi, la prânz, Direcțiile sanitare colaborează cu inspectoratele școlare și se raportează cazurile.

Primul triaj cred că trebuie să îl facă orice părinte acasă, dimineața, când se uită la copil și vede dacă starea de sănătate îi permite să se ducă la școală sau îl trimite  la doctor. În măsura în care apar situații care impun trimiterea tuturor  acasă, inspectoratele școlare, în dialog permanent cu direcțiile de sănătate, pot să ia și această decizie. Nu luăm o decizie generală. Acolo unde este cazul, unde direcțiile de sănătate recomandă, pot fi suspendate și cursurile”, a declarat, miercuri, Ecaterina Andronescu la Realitatea TV.

Ministrul Educației a adăugat că decizia de suspendare a cursurilor se ia în condițiile în care ”absenteismul este mai mare de 20% din unitatea școlară”.  

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a arătat că Direcțiile de sănătate au trimis medic sau asistent medical, în această perioadă, la unităţile de învăţământ unde nu era cabinet medical. „Acolo unde nu a existat cabinet medical, DSP a trimis un asistent medical sau un doctor. Inspectoratele şcolare fac raportare zilnică cu situaţiile din teritoriu. Ieri au apărut în toată ţara vreo 512 cazuri de gripă. Avem în sistem peste două milioane de elevi”, a spus ministrul.


Totodată, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, în perioada epidemiei de gripă cursurile nu vor fi suspendate, iar, în anumite cazuri, decizia aparține direcțiilor de sănătate publică.

“Evoluţia (n.r. – gripei) este influenţată de aglomeraţii mai puţine, iar vacanţa de săptămâna viitoare credem că poate să influenţeze în bine cu condiţia ca în această perioadă copii să evite colectivităţile. (…) În prima săptămnă în care am luat decizia de a transmite rugămintea Ministerului Educaţiei Naţionale de a suspenda cursurile, avem 5.824 de îmbolnăviri. În următoarea săptămână, exceptând acele zile libere am avut 4.700, tot un număr foarte mare. (…) Este vorba despre infecţii respiratorii, nu vorbim de gripă”, a spus Sorina Pintea, citată de Mediafax.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat că, în ciuda faptului că există o circulaţie mai intensă a virusului gripal în regiunile de Sud şi Sud-Est, problemele în şcoli sunt punctuale, astfel încât acestea nu vor fi închise, precizând că dacă numărul de elevi absenți într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

Sorina Pintea a precizat că decizia de a suspenda cursurile într-o clasă sau într-o şcaolă aparţine Inspectoratului Şcoalar pe baza recomandărilor venite de la Direcţiile de Sănătate Publică.

Recomandări pentru părinți: Nu duceți copiii la mall!

Dr. Adrian Streinu-Cercel a venit cu o serie recomandări: “Apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul. (…) Slavă Domnului că o să vină o vacanţă, scurtă sau lungă nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu-şi ia copiii şi să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înţeleg acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri, unde aglomeraţia este foarte mare”.


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață, că este declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt 54 de decese din cauza bolii, scrie Mediafax.

„Deși seară aveam o parte din datele pe care direcțiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecuvită epidemică. (…) Vorbim de o evoluție epidemică a gripei. (…). S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a precizat că măsurile instituite în epidemie de grip nu sunt unele speciale și se aplică deja.

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, a arătat că nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment în România din cauza circulației virusului gripal.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara marţi, că, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, pot fi suspendate cursurile în contextul răspândirii gripei. Ministrul a precizat că numai într-o zi au fost înregistrate în şcoli 500 de cazuri noi de gripă şi 800 de răceală.

Citește și: 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.