Directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, despre admiterea separată la liceu: „Noi nu ne dorim acest examen”

0

Directorul Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr” din București, Nina-Ionela Neagoe, a declarat, într-un interviu pentru revista ”Tribuna Învățământului”, că nu susține organizarea unui examen separat de admitere la liceu. Potrivit legii învățământului preuniversitar, începând din 2027, liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a pentru maximum 50% din numărul de locuri, după susținerea examenului de Evaluare Națională. Prima generație de elevi pentru care se aplică această prevedere este cea care a început clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

”Noua lege dă posibilitatea liceelor să organizeze examen, dacă doresc. În condițiile prevăzute de lege, noi nu ne dorim acest examen. Au fost atâtea discuții pe tema aceasta, atâtea acuzații, deși mulți dintre noi am intrat cu examen la liceu, încât nu ne interesează această modalitate de selecție. Vom rămâne la admiterea computerizată”, a declarat directoarea Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr” din București, într-un interviu pentru Tribuna învățământului, publicat în numărul din octombrie 2023.

Potrivit legii învățământului preuniversitar, liceele pot organiza, începând din 2027, examen de admitere în clasa a IX-a, separat de Evaluarea Națională.

”Unitățile de învățământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 50% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare, raportat la numărul de formațiuni de studiu după susținerea de către elevi a evaluării naționale”, prevede articolul 101 din lege, alineat 2.

”Admiterea la liceu și evaluarea națională organizată la finalul clasei a VIII-a se vor desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi înscriși în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024”, mai stabilește actul normativ.

Conform legii, data desfășurării concursului de admitere se stabilește prin ordin al ministrului educației privind aprobarea calendarului de desfășurare a probelor evaluării naționale, a repartizării și admiterii în învățământul liceal și se face publică la începutul fiecărui an școlar.

  • Organizarea concursului și criteriile de admitere se stabilesc prin hotărârea consiliului de administrație al unității de învățământ, care se publică pe site-ul acesteia, la începutul fiecărui an școlar. Concursul de admitere constă în administrarea a două probe, stabilite la nivelul unității de învățământ, care vizează discipline aferente profilului/ specializării.
  • Probele pentru concursul de admitere sunt standardizate și unice la nivel național, fiind elaborate sub coordonarea CNCE, pe baza programei școlare.
  • Pot participa la concursul de admitere elevii care au obținut cel puțin nota 5 (cinci) la fiecare probă a evaluării naționale. Candidații sunt admiși în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, în limita locurilor disponibile, cu condiția promovării fiecărei probe cu minimum nota 5 (cinci). Elevii care nu au fost admiși la concursul de admitere participă la repartiția computerizată.

Citește și: Raport: Peste 78% dintre elevi nu sunt de acord cu examenul separat de admitere la liceu. Aproape 70% sunt împotriva introducerii religiei la BAC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.