Ligia Deca: Liceele cu promovabilitate 0 la BAC pot organiza învăţământ seral sau şcoală profesională/ Când vor putea avea din nou clase a IX-a

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că liceele cu promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat 2023 vor putea organiza învăţământ seral şi școală profesională, iar dacă performanţa lor la examen va creşte în anul următor vor putea face din nou înscrieri în clasa a IX-a.

Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru anul școlar 2024—2025 prevede că ”unitățile de învățământ care, în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de bacalaureat, au înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi”.

”Ele pot organiza învăţământ seral sau şcoală profesională. În plus, aceste licee au încă elevi. Este vorba despre imposibilitatea lor de a mai înscrie la clasa a IX-a, pe filieră liceală clasică, dar ei au clasa a X-a, a XI-a, a XII-a şi vor putea şcolariza clasa a IX-a în anul următor dacă promovabilitatea va creşte”, a precizat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă susţinută, luni, la Ploieşti.

Ministrul Educației a arătat că se aşteaptă la ”un sprijin corespunzător” acordat de inspectoratele școlare liceelor cu promovabilitate scăzută.

”Mă aștept să existe o monitorizare a acestor unități de învățământ și o evaluare a nevoilor lor de sprijin. (…) Eu cred că atunci când lucrurile nu merg bine, trebuie să putem constata şi să luăm măsuri. Prima măsură este că nu înmatriculăm clasa a IX-a. Următoarea măsură este că încercăm să depunem toate eforturile pentru a ajuta unitatea de învăţământ. Dacă performanța crește în anul următor, ea revine cu posibilitatea de a înscrie. Până atunci, merg pe sistem de seral sau școală profesională”, a explicat Ligia Deca.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.