Ministerul Educației a transmis, vineri seara, că ”ia toate măsurile prevăzute de cadrul legal, ce intră în domeniul său de competență, pentru a evita declanșarea grevei generale începând cu 22 mai 2023”. ”În același timp, suntem preocupați si întreprindem demersurile necesare pentru protejarea dreptului la educație al elevilor”, precizează ministerul. Sindicaliștii din învățământ au anunțat că luni, 22 mai, vor declanșa greva generală. Săptămâna viitoare este programată Evaluarea Națională la clasa a VI-a, în zilele de 24 și 25 mai.
Ministerul Educației informează, într-un comunicat de presă, că vineri a avut loc o videoconferință cu inspectoratele școlare județene, în cadrul căreia a prezentat ”cadrul general al dialogului social” și le-a transmis ”să monitorizeze constant modul în care se derulează activitatea educațională la nivelul județelor, comunicând permanent cu toți actorii implicați în procesul educațional”.
”În acest demers, contăm și pe responsabilitatea directorilor fiecărei unități de învățământ. Unitățile de învățământ trebuie să le comunice permanent părinților informațiile necesare privind derularea activităților didactice, eventualele reorganizări de program sau modificări în capacitatea de supraveghere a elevilor pe durata prezenței în spațiul școlii. Facem toate eforturile ca procesul educațional să continue, iar elevii să fie în siguranță în unitățile de învățământ”, se arată în comunicat.
Ministerul Educației precizează că va continua să aibă ”un dialog constant și deschis cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, pentru a găsi cele mai bune soluții în baza Legii dialogului social nr. 367/2022”.
”Reamintim că responsabilitatea Ministerului Educației este atât față de angajații din sistem, cât și față de milioanele de elevi și părinți din România”, a mai transmis ministerul.
Anterior, Ministerul Educației informa că în cursul zilei de joi, 18 mai, a solicitat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București situația numerică privind participarea angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la greva generală anunțată de federațiile reprezentative din învățământul preuniversitar.
”Precizăm că solicitarea a vizat numărul participanților la grevă și nu tabele nominale cu cei care participă. Vă asigurăm că orice solicitare a Ministerului Educației este realizată cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și în conformitate cu atribuțiile privind coordonarea şi monitorizarea activităţilor didactice, precum şi a activităţilor extraşcolare ale elevilor”, a precizat ministerul.
Liderii sindicatelor din educație au anunțat marți, într-o conferință de presă, declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai, pe termen nelimitat. Miercuri, între orele 11.00 și 13.00, profesorii au fost în grevă de avertisment. Tot miercuri, după o rundă de negocieri la Guvern, sindicaliștii au declarat că nu renunță la declanșarea grevei generale începând de luni, 22 mai.
Vineri, sindicatele din educaţie au transmis că vor onora orice invitaţie oficială la negocieri venită din partea Guvernului. ”În continuare suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați”, au anunțat liderii federațiilor sindicale.
Citește și:
- Grevă generală în învățământ. Sindicaliștii din educație: ”Suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați”
- Sindicaliștii din educație nu renunță la greva generală: „Mesajul nostru este clar – grevă generală din 22 mai, ora 8.00”/ Propunerile Guvernului, „nesatisfăcătoare”
- Grevă de avertisment în școli, miercuri, între orele 11.00 și 13.00. Ministrul Educației: „Fac apel la cadrele didactice să supravegheze elevii”
- Asociațiile elevilor susțin greva profesorilor: „Încurajăm elevii să fie solidari cu profesorii lor și să nu participe la orele de curs din timpul grevei”
- Grevă generală în învățământ începând cu data de 22 mai, au anunțat sindicatele din educație. Miercuri, 17 mai, grevă de avertisment
- Discuții la Guvern cu sindicaliștii din educație. Marius Nistor: În momentul de față, nu avem niciun motiv care să conducă la stoparea grevei generale