Grevă generală în învățământ începând cu data de 22 mai, au anunțat sindicatele din educație. Miercuri, 17 mai, grevă de avertisment

0
Foto: pixabay.com

Liderii sindicatelor din educație au anunțat marți, într-o conferință de presă, declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai, pe termen nelimitat. Decizia a fost luată în urma referendumului organizat în rândul angajaţilor din învățământ, membri de sindicat, peste 70% dintre aceștia pronunțându-se în favoarea intrării în grevă generală. ”Greva generală înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să țină copiii acasă”, a fost mesajul transmis de unul dintre liderii sindicali. Miercuri, 17 mai, timp de două ore, de la 11.00 la 13.00, va fi grevă de avertisment, timp în care nu se vor face cursuri, însă ”copiii vor fi supravegheați”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ vor declanșa grevă generală începând cu data de 22 mai. Liderii celor trei federații sindicale au prezentat rezultatele referendumului realizat în rândul angajaților, majoritatea susținând greva generală, aceștia fiind nemulțumiți, în primul rând, de salarizarea din sistem.

”Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai este momentul să le amintim, de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

”Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie <Spiru Haret>, împreună cu FSLI și Federația Națională Sindicală <ALMA MATER>, din cei 70.000 de membri de sindicat, 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai. Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11.00-13.00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a precizat, la rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

În ceea ce privește greva generală ce ar urma să fie declanșată săptămâna viitoare, sindicaliștii au arătat că pot să se alăture protestului și cadrele didactice care nu au semnat pentru organizarea acestuia. ”70% din totalul profesorilor vor participa la această formă de protest. Nu i-am luat în calcul pe colegii noștri care nu sunt membri de sindicat și care își vor dori și vor intra în această acțiune de protest”, a explicat Marius Nistor. Pe de altă parte, sindicaliștii le-au recomandat părinților să îi țină pe copii acasă cât este grevă generală.

Greva generală care va fi declanșată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți, și recomandăm în același timp, să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus nu, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează.

De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi și să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți. Nu se poate ca în anul 2023, un profesor debutant să câștige 2500 de lei”, a spus Simion Hăncescu, explicând că profesorii nu trebuie să îi supravegheze pe elevi la clasă, pe perioada grevei generale.

Liderul sindical a mai arătat că protestul ar putea afecta și examenele naționale, motiv pentru care le cere guvernanților să se așeze la masa negocierilor.

”Da, există riscul să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem. Vina este a guvernanților. (…) A lor este vina dacă se va întâmpla să nu se dea examenele naționale sau, eventual, să se decaleze.

De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară să lase orgoliile și să ne așezăm la masa negocierilor, pentru că altfel riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, repet, guvernanții vor plăti. (…)

Acum, mingea este la guvernanți. Deja tăvălugul pleacă. Procentul pe care vi l-am spus spune totul și să nu surprindă dacă luni, marți, dacă va fi tăcere din partea guvernanților, se va ajunge la 90% sau 100%. (…) Vin niște examene naţionale care pot fi bulversate”, a precizat Hăncescu.

Despre greva de avertisment de miercuri, Marius Nistor a arătat că ”nu se va preda absolut nimic” în cele două ore, dar ”copiii vor fi supravegheați”: ”Mâine nu îi trimite nimeni acasă. Este o grevă doar de două ore și atunci, în intervalul 11.00-13.00, îi vom supraveghea astfel încât să nu fie niciun fel de problemă.”

Întrebați cât va dura greva generală, liderii sindicali au spus că decizia aparține membrilor de sindicat și va depinde de modul cum vor lua deciziile guvernanții. ”Este pe perioadă nedeterminată. În momentul de față, nu pot să vă spun dacă va dura o zi, două zile sau două săptămâni. Decizia este la îndemâna colegilor noștri și a guvernanților”, a explicat Marius Nistor.

Reacția Ministerului Educației

După anunțul sindicatelor privind greva generală, Ministerul Educației a transmis o informare de presă în care precizează că, în data de 9 mai, a avut loc o întâlnire între ministrul Ligia Deca și liderii federațiilor sindicale, în care a fost discutată și solicitarea acestora privind începerea negocierii colective în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate.

”În acest sens, vă informăm că astăzi, 16 mai 2023, a fost semnat ordinul de ministru nr. 4.200 privind Constituirea Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, urmând să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative pentru stabilirea, de comun acord, a calendarului negocierii.

În ceea ce privește revendicările federațiilor sindicale, Ministerul Educației a manifestat constant deschidere și disponibilitate pentru a soluționa, conform competenței și cu respectarea prevederilor legale în vigoare, revendicările partenerilor de dialog social. Vă asigurăm că vom continua acest demers și că partenerii noștri vor găsi, în Ministerul Educației, sprijin pentru identificarea celor mai bune soluții pentru angajații din sistemul preuniversitar și universitar”, a precizat Ministerul Educației.

Ligia Deca: ”Suntem în dialog pentru a identifica soluţii la revendicări”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marţi, că federaţiile sindicale au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ, iar reprezentanţii federaţiilor vor fi invitați, în zilele următoare, pentru a demara discuţiile pe această componentă.

”Suntem convinşi că, prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale, vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era şi principala revendicare pe care federaţiile o aveau faţă de Ministerul Educaţiei – să demarăm această discuţie. Mai sunt şi alte chestiuni care ţin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare, numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern, şi trebuie iniţiate eventuale modificări de către Ministerul Finanţelor. Suntem în dialog (…) pentru a identifica soluţii la revendicări”, a spus Ligia Deca, citată de Agerpres.

Ministrul Educației a arătat că soluţia pentru o salarizare „decentă” şi „motivantă” a cadrelor didactice este dialogul constructiv cu sindicatele. „Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv, vom face toate eforturile şi din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât şi pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime şi să se finalizeze aşa cum e structura prevăzută. (…)

Noi am discutat împreună cu reprezentanţii federaţiilor sindicatele din învăţământ. Pe 9 mai am avut şi o întâlnire cu toţi liderii la Ministerul Educaţiei. Ne-au prezentat revendicările. Ministerul Educaţiei a colaborat cu federaţiile şi a lucrat împreună cu ele la o grilă pentru viitoarea lege a salarizării. Am şi transmis-o către Ministerul Muncii pentru a se putea începe discuţiile cu fiecare sector în parte, în vederea realizării unui draft de lege a salarizării. (…) Ştim că legea salarizării este şi jalon în PNRR, sunt convinsă că se va avansa pe acest subiect şi nu cred că ar trebui pusă în pericol, în niciun fel, structura anului şcolar sau procesul educaţional”, a punctat Ligia Deca, întrebată despre greva anunţată în învăţământ.

Potrivit Ligiei Deca, „per ansamblu”, salariile din învăţământ ar trebui să crească în medie cu 60%.  „Noi în aceste grile, pe care le-am şi transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul că întreaga grilă din învăţământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creştere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reaşezare a anumitor poziţii.

De exemplu, directorii de şcoală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilităţile pe care şi le asumă şi cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educaţional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcţie didactică şi grad putem să găsim salariul motivant. Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluţia. Sigur că înţelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am şi spus că suntem gata să ne aşezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus, cu Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi, sigur, cu federaţiile sindicale”, a transmis ministrul Educaţiei.


Săptămâna trecută, salariaţi din învăţământ din toate judeţele ţării au participat, în Capitală, la un marş de protest, organizat de către cele trei federații sindicale din educaţie. Acţiunea a avut scopul de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, lista de revendicări fiind următoarea:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.