Grevă generală în învățământ. Sindicaliștii din educație: ”Suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați”

0
Foto: pixabay.com

Sindicatele din educaţie au transmis, vineri, că vor onora orice invitaţie oficială la negocieri venită din partea Guvernului, ”singurul care poate detensiona situația din învățământ”. ”În continuare suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați”, au anunțat liderii federațiilor sindicale. Luni, 22 mai, sindicaliștii din învățământ vor declanșa greva generală. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este dispus să discute, în orice moment, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat şi să facă „împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală”.

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor onora orice invitație oficială la negocieri venită din partea Guvernului României.

Din anul 2021, am tras foarte multe semnale de alarmă, am trimis zeci de scrisori și comunicate, am organizat mai multe acțiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuțiile nu au avut rezultatul așteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate”, se arată într-un comunicat de presă al federațiilor sindicale.

Sindicaliștii reamintesc că, din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei generale, au avut mai multe acțiuni de protest:

  • ”6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
  • 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
  • 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
  • 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
  • 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 10 mai 2023 – am organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
  • 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.”

”După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați”, se mai precizează în comunicat.

Liderii sindicatelor din educație au anunțat marți, într-o conferință de presă, declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai, pe termen nelimitat. Miercuri, între orele 11.00 și 13.00, profesorii au fost în grevă de avertisment. Miercuri, după o rundă de negocieri la Guvern, sindicaliștii au declarat că nu renunță la declanșarea grevei generale începând de luni, 22 mai.

Revendicările sindicatelor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea
  • concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Marcel Ciolacu: „Sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din învăţământ”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că este dispus să discute, în orice moment, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din învăţământ şi să facă împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală.

„Sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din învăţământ şi să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Am vorbit şi cu premierul Ciucă şi am garanţia că are o disponibilitate similară la dialog”, a scris Ciolacu, pe Facebook, potrivit Agerpres.

El şi-a exprimat speranţa că liderii sindicali înţeleg că această grevă „produce haos” nu numai în activitatea şcolii, ci şi în vieţile a milioane de familii. „Credinţa mea sinceră este că putem fi toţi capabili să punem pe primul plan responsabilitatea şi luciditatea. Există cu siguranţă soluţii la care putem ajunge cu calm şi raţiune, în timp ce copiii îşi văd liniştiţi de şcoală. Cred că asta aşteaptă românii şi de la liderii politici, şi de la cei sindicali”, a precizat Ciolacu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.