Sindicaliștii din educație nu renunță la greva generală: „Mesajul nostru este clar – grevă generală din 22 mai, ora 8.00”/ Propunerile Guvernului, „nesatisfăcătoare”

0
Foto: pixabay.com

Liderii sindicatelor din educație au anunțat, miercuri, după discuțiile de la Guvern, că nu renunță la declanșarea grevei generale de săptămâna viitoare. ”Ni s-au avansat niște propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare”, ”este limpede că de luni va fi grevă generală”, ”mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, ora 8.00”, au spus sindicaliștii, la Palatul Victoria. 

Sindicaliștii din educaţie au declarat, la finalul discuțiilor cu premierul Nicolae Ciucă și cu reprezentanți ai Guvernului, că vor declanşa luni, 22 mai, greva generală, menținând astfel decizia anunțată cu o zi în urmă.

”Ni s-au avansat niște propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare în momentul de față, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8 pentru toți cei care sunt prinși pe anexa în cauză și posibilitatea prinderii în programul de guvernare a învățământului ca prioritate națională. (…) Greva care a fost anunțată va începe luni, 22 mai, în toate unitățile de învățământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de față, pentru a renunța la acestă formă extremă de protest”, a spus liderul Federației ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

”Promisiunile sunt subțiri, doar că Anexa 8 se va aplica și că în programul de guvernare vor fi lucruri concrete legate de grila de salarizare și că educația va fi prioritate. Oamenii așteaptă altceva și este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voința oamenilor, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve și problema inflației, adică să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflației. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuție cu premierul luni, mai este timp să găsească soluții, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, ora 8.00”, a declarat și liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Potrivit lui Hăncescu, peste 100.000 de cadre didactice, membre FSLI (peste 70% dintre membrii de sindicat), vor intra săptămâna viitoare în grevă.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre întâlnirea cu sindicaliștii din învățământ, spunând că Educaţia va figura ca prioritate naţională în programul de guvernare ce va fi aprobat săptămâna viitoare în cadrul coaliţiei şi cu care va intra în funcţiune noul guvern.

„Era foarte important să avem o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ. Împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, de asemenea, în echipă, ministrul Educaţiei, ministrul Finanţelor şi domnul secretar de stat de la Ministerul Muncii, am avut un dialog foarte bun. (…) Educaţia este şi va fi o prioritate pentru Guvernul României, pentru actuala coaliţie de guvernare.

Am prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Guvernului în momentul de faţă şi (…) ne-am angajat să închidem Anexa 8 din Legea 53. Este o anexă şi o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă. De asemenea, ne-am asumat, la nivelul coaliţiei, în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul guvern, împreună cu reprezentanţii sindicatelor, vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională”, a spus Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Premierul a adăugat că abordarea este una cât se poate de „sinceră şi onestă” faţă de cei care lucrează în învăţământ, de profesori, de personalul nedidactic şi este „o abordare onestă faţă de noi”.

„Exprimă foarte clar, în momentul de faţă, care este, pe de-o parte, posibilitatea financiară acum, când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educaţiei şi a noii legi a salarizării, aşa cum a fost ea asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a afirmat Ciucă.

Prim-ministrul a anunţat că luni va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ. „Am înţeles că este nevoie ca liderii de sindicat să meargă şi să prezinte conţinutul discuţiilor pe care le-am avut astăzi, urmând ca luni să avem o nouă întâlnire în acelaşi format şi în care să reuşim să concretizăm ceea ce am discutat”, a adăugat Nicolae Ciucă.


Liderii sindicatelor din educație au anunțat marți, într-o conferință de presă, declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai, pe termen nelimitat. Miercuri, între orele 11.00 și 13.00, profesorii au fost în grevă de avertisment. Revendicările sindicaliștilor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.