De ce nu s-a redus numărul de elevi la clasă și în învățământul primar și gimnazial. Răspunsul ministrului Educației

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că numărul de elevi în clasă nu a fost micșorat și în învățământul primar și gimnazial la început de ciclu, așa cum se întâmplă din toamnă la liceu, din cauză că nu există personal suficient și infrastructura necesară pentru a realiza acest lucru. Ministrul dă asigurări însă că ”pe viitor” se va aplica reducerea numărului de elevi la clasă și în gimnaziu și în ciclul primar.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, în cadrul webinar-ului online organizat vineri de Ministerul Educaţiei, de ce nu s-a redus și numărul de elevi la clasă în gimnaziu.

Ministrul Educaţiei a reamintit că a semnat un ordin prin care se micșorează numărul de elevi la liceu, la început de ciclu, de la 28 de elevi în clasă la 24 pentru liceele tehnologice, vocaționale și pentru învățământul profesional și de la 28 la 26 de elevi pentru filiera teoretică.

”Ne-am gândit, într-adevăr, să micșorăm numărul de elevi în clase și la începutul ciclului de învățământ primar și ciclului de învățământ gimnazial, însă ne-am lovit nu atât de dificultățile bugetare care există, care sunt reale, ci ne-am lovit de lipsa de personal și infrastructură.

La început de ciclu liceal, am putut să reducem numărul de elevi în clase de la 28 la 24, respectiv de la 28 la 26 pentru filiera teoretică, având o oportunitate, aceea a numărului mai mic de elevi – de la 180.000 la 143.000 – care încep clasa a IX-a, pentru că este acea generație care, în urmă cu 8 ani, a avut posibilitatea de a alege dacă merge în clasa pregătitoare sau în clasa I. Atunci, acea generație a fost splitată, este un număr mai mic de elevi care ne-au creat rezervă de resursă umană și rezervă de infrastructură. 

Ne dorim ca pe viitor să micșorăm numărul elevilor în clase și în gimnaziu și în învățământul primar și se va realiza acest lucru”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.