Ministrul Sănătății: Vom folosi testele rapide în școli. Testele antigen au evoluat în ultimele luni, sunt aproape la fel de exacte ca cele RT-PCR

0
Foto: gov.ro

Ministerul Sănătății pregătește măsuri de testare în școli, a anunțat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acesta spune că în unitățile de învățământ vor fi folosite testele rapide, explicând că acestea au evoluat în ultimele luni și sunt ”aproape la fel de exacte ca cele RT-PCR”. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a precizat că ministerul va elabora, în colaborare cu INSP, atât o strategie de testare în școli, cât și un ghid pentru ca școlile ”să știe exact ce au de făcut în ceea ce privește măsurile de igienă, aerisire, distanțare”.

”Măsurile pe care le luăm sunt unele legate de testare și, peste weekend, colegii mei de la Ministerul Sănătății vor lucra la un plan. Apoi există măsuri de vaccinare a personalului care lucrează în instituțiile de învățământ și apoi sunt toate măsurile de distanțare care deja erau prezente în majoritatea școlilor, va trebui să fim și mai atenți acum ca măsurile acestea să fie respectate”, a declarat Vlad Voiculescu, joi seara, la TVR, referindu-se la măsurile ce vor fi luate pentru redeschiderea unităților de învățământ.

Ministrul Sănătății a arătat că ”dacă avem cazuri, vom încerca mai întâi să le descoperim din timp și atunci pregătim măsuri de testare”.

”Testele antigen au evoluat în ultimele luni. Cel puțin pentru pacienții simptomatici, lucrurile sunt cât se poate de clare. Aceste teste sunt la fel de exacte sau aproape la fel de exacte ca cele Real time PCR, deci putem să le folosim și le vom folosi în școli”, a precizat ministrul.

Vlad Voiculescu a subliniat că cele trei lucruri importante pentru școli sunt testarea, respectarea regulilor și vaccinarea. ”Trebuie să avem niște planuri și la nivelul școlilor și vom avea aceste planuri”, a mai spus ministrul Sănătății.

Strategie de testare în școli și un ghid de conduită

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, vineri, la Digi 24, că ministerul va elabora, împreună cu INSP, o strategie de testare în școli, dar și un ghid care va cuprinde măsurile ce trebuie respectate în unitățile de învățământ.

”Testele acestea antigen, rapide sunt recomandate și eficiente mai ales în cazul persoanelor simptomatice sau al contacților pacienților pozitivi astfel încât vom elabora, în colaborare cu INSP, o strategie de testare în școli. De asemenea, elaborăm un ghid de conduită în școli pentru că este foarte important ca școlile să știe exact ce au de făcut în ceea ce privește măsurile de igienă, aerisire, distanțare ș.a.m.d. pentru că, la începutul școlii, în septembrie, a fost foarte multă inițiativă din partea școlilor în încercarea de a găsi soluțiile cele mai bune, care trebuie să fie relativ simple, clare”, a precizat dr. Andreea Moldovan.

Secretarul de stat a mai spus că testele rapide vor fi efectuate prin intermediul cabinetelor medicale școlare. Întrebată dacă profesorii vor fi implicați în acest proces, Andreea Moldovan a arătat că ”rămâne să discutăm zilele acestea, pentru că sunt mai multe variante de procedură de lucru, dar vă pot asigura că foarte rapid ne vom mișca”.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.