Iohannis: Din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate

0
Foto: presidency.ro

Majoritatea școlilor se vor redeschide începând din data de 8 februarie și elevii se vor întoarce în clase, dacă evoluția pandemiei se menține ca în ultimele săptămâni, a anunțat, joi, președintele Klaus Iohannis, după discuțiile de la Palatul Cotroceni pe tema redeschiderii școlilor. Practic, se revine la sistemul cu trei scenarii, iar școlile se vor deschide în funcție de rata de infectare care se înregistrează în fiecare localitate. În scenariul verde, toți elevii merg la școală, în scenariul galben învață fizic, în clase, copiii de grădiniță, clasele primare și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, iar în scenariul roșu – doar preșcolarii și elevii din clasele primare. În localitățile cu rata de infectare mai mare de 6, toate școlile și grădinițele rămân închise și cursurile se desfășoară online. Șeful statului a precizat însă că o decizie finală privind redeschiderea școlilor, conform scenariului prezentat, se va lua pe 2 februarie când se va face o reevaluare a situației epidemiologice.

Am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă: începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni, asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.

Se revine practic la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.

În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic. Copiii merg la școală.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben – sunt ceva mai multe cazuri de infectare – merg în continuare la grădiniță și la școală copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV si copiii din clasele terminale, VIII, XII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la scoală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Repet. Scenariul verde: toți merg la școală. Scenariul galben: grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în online. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3: la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare.

Atunci când rata de infectare ajunge peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online”, a spus Klaus Iohannis.

Scenariile pentru semestrul II:

    • Scenariul verde: toți elevii merg la școală.
    • Scenariul galben: copiii de grădiniță, elevii din clasele primare, a VIII-a și a XII-a merg la școală, celelalte clase învață în on-line.
    • Scenariul roșu, când se depășește rata de infectare 3: sunt deschise doar grădinițele și clasele primare.
    • Când rata de infectare este mai mare de 6: școlile sunt închise, se învață în sistem on-line.

În privința universităților, președintele a arătat că decizia aparţine fiecărei universităţi în parte.

Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcţionează şi preuniversitarul”, a spus şeful statului.

”Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Și apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.

În data de 2 februarie, înainte să înceapă școală, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală – repet, decizia finală – va fi luată pe 2 februarie. Dar, încă o dată, dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, o ședință de lucru pe tema redeschiderii școlilor cu premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Citește și: Discuții la Cotroceni pe tema redeschiderii școlilor în semestrul II. Cîmpeanu: Vom vedea care sunt concluziile. Nu excludem niciun scenariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.