Cadoul unei învățătoare din Brașov pentru elevii săi de clasa a IV-a: 41 de amintiri și surprize muzicale, într-un brad interactiv de Crăciun

0

Mariana Lazăr, învățătoare la Școala Gimnazială Nr. 2 ”Diaconu Coresi” din Brașov, le-a oferit anul acesta elevilor săi de clasa a IV-a un cadou special de Crăciun: un brad-surpriză cu 41 de linkuri către filme cu felicitări și invitații digitale, concerte și festivaluri de colinde la care aceștia au participat de-a lungul anilor, cu serbări, dar și diferite proiecte și activități în care au fost implicați în preajma sărbătorilor de iarnă. Învățătoarea povestește într-un articol despre experiența ”digitală” de Crăciun trăită alături de elevii săi, spunând că își dorește ca aceasta să le amintească peste ani toate momentele frumoase petrecute la școală, în clasele primare.

Învățătoarea Mariana Lazăr, despre cele 41 de amintiri și surprize muzicale de Crăciun, în bradul interactiv cu beteală și cadouri speciale pentru elevii săi de clasa a IV-a:

”Sărbătorea Crăciunului, a Nașterii Mântuitorului reprezintă pentru toți bucuria împărtășită prin colindele care răsună dând vestea cea bună pe Pământ și în Cer, apropiind pe fiecare om de Dumnezeu. Crăciunul este sărbătoarea care conectează inimile, dar mai ales ne conectează cu copilul din noi, care se bucură, iubește necondiționat și este sensibil la cei din jur. Cu siguranță, această sărbătoare are un farmec aparte în copilărie, cea mai frumoasă și îndrăgită etapă a vieții pe care nu o vom putea uita niciodată. Prima poezie de la serbare, primul cântec, prima colindă, cadoul preferat de la Moș Crăciun sau emoțiile în care ai cântat pe scenă prima dată sunt momente trăite la maximă intensitate în această lume plină de candoare.

Ideea de a le oferi ceva special de Crăciun și în acest ultim an din ciclul primar micilor mei Ambițioși creativi, dar și Ambasadori Îndreptar Digital, a venit tocmai din motivul de a le oferi prilejul de a-și aminti și de a putea rememora și peste ani și ani aceste minunate momente din copilărie, din preajma sărbătorilor, pe care eu am căutat să le fac mai atractive, an de an, prin includerea lor în diferite contexte de învățare care ne-au mobilizat și inspirat și în care am încercat să surprindem spiritul Crăciunului prin activități diverse, căutând să ducem mai departe obiceiurile și tradițiile și să fim mai buni.

Această generație pentru mine este una specială deoarece am crescut împreună ca într-o familie și am obținut numeroase satisfacții profesionale. De exemplu, am alcătuit grupul vocal ”Curcubeul Armoniei”, înscris în cadrul Programului Național Cantus Mundi, alături de care am susținut numeroase concerte sau am participat la festivaluri de colinde și obiceiuri de iarnă, am reușit să obținem premii importante la concursuri de interpretare cu piese adaptate posibilităților și particularităților de vârstă ale copiilor.

M-am atașat de ei deoarece am trăit emoții puternice împreună la concerte sau la inspecții, am inițiat proiecte noi sau am dus mai departe proiectele începute anterior. Ei sunt Micii mei Ambasadori Îndreptar Digital, alături de care am reușit să deslușim numeroase aplicații oferite de Îndreptar Digital și să inițiem proiectul județean MASID (Micii Ambasadori Îndreptar Digital). Cu ei am realizat primele proiectele eTwinning sau alte proiecte internaționale, naționale, regionale sau județene.

Bradul surpriză cuprinde 41 de linkuri către filme cu felicitări și invitații digitale, felicitări handmade, târg de Crăciun, șezătoare de Centenar, concerte de colinde cu clopoței muzicali, obiceiuri precum Capra și Ursul, concursuri și festivaluri de colinde, serbări, expoziție pentru proiectul eTwinning ”Christmas Cards Exchange”.

Ghirlanda împodobită cu 24 de inimioare cuprinde cântecele noastre din concerte sau de la secvențele de la colindat. Cele 16 steluțele de pe cadouri conțin filme de la proiectele noastre eTwinning sau de voluntariat. Am așezat la baza bradului, în mod simbolic, două filme din proiectul ”Dăruiește din inimă de sărbători”, deoarece doresc să nu uite niciodată că trebuie să-și ancoreze rădăcinile în fapte bune pentru că noi suntem aici pentru a-i ajuta pe alții și lumea din jurul nostru.

Ne-am ghidat după învățătura Sfântului Ioan Gură de Aur și am încercat să demonstrăm prin fapte că ”Iubirea este bucuria de a face altora bucurie”. Sunt sigură că nu vor uita aplauzele îndelungi, zâmbetul și sclipirile din ochii calzi ai bunicilor de la Căminul pentru persoane vârstnice din Noua, Brașov, în fața cărora au cântat colindele sau bucuria pe care au simțit-o când le-au oferit portocalele primite cadou de la Lidl. Băieții au reușit să dea lecții de alfabetizare digitală, încercând să îi familiarizeze pe cei mai în vârstă cu aplicații pentru realizarea unor felicitări digitale pe telefonul mobil iar fetele s-au străduit să ajute, să demonstreze și să explice pașii necesari în realizarea unei felicitări din carton, identice cu cele oferite tuturor celor 80 de bunici din acea instituție.

Alte momente deosebite care merită amintite au fost colindele și obiceiurile aplaudate la scenă deschisă de la Sfântul Gheorghe, iar primirea călduroasă a gazdei, doamna Maria Peligrad, organizatoarea Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de Iarnă ”Crăciunul la români”, care ne-a onorat și omenit la Consiliul Județean din Sfântul Gheorghe ca pe niște oameni de seamă, contribuie cu succes la completarea încă unui episod reușit din minunata copilărie, învăluit în emoție, bucurie și sărbătoare.

Acestea sunt doar câteva exemple din șirul lung de amintiri pe care le vor putea descoperi de acum înainte în fiecare an, începând din 1 decembrie, sub forma unui altfel de Calendar de Advent înșirat pe beteala cu inimioare a bradului. În ziua de Crăciun vor putea urmări și dedicația mea specială, cadoul de Crăciun, așezat la loc de onoare pe steaua din vârful bradului. Acesta reprezintă un colaj de colinde realizat la Primărie cu seria anterioară, acompaniat la nai, cu interpretarea extraordinară a nepotului meu, Lazăr Mihai Eduard, student la Facultatea de Arte, Oradea, Departamentul de Muzică, anul I.

Apoi, deschizând cadourile de sub brad, vor putea rememora, rând pe rând, alături de părinți, frați, prieteni sau alte rude și celelalte 16 filme cu proiectele și activitățile noastre dragi precum: MASID (Micii Ambasadori și Susținători Îndreptar Digital), Dăruiește din inimă de Sărbători, Șezătoare de Centenar, Atelier Creativ, Concursul de Interpretare „Pagini Muzicale Românești” (Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea”, Brașov), Festival Internațional de Colinde și Obiceiuri de Iarnă ”Crăciunul la români” din Sfântu Gheorghe, Festivalul ”Glasuri de copii” de la Universitatea Spiru Haret din Brașov (Asociația ”Muzică și Artă”, Brașov), proiectul eTwinning Christmas Cards Exchange.

Locurile de realizare a activităților sunt variate: în sala de clasă – Serbarea de Crăciun, în cancelaria profesorilor – la Serbarea de Crăciun pe școală, la Centrul de Excelență pentru copii – Biblioteca Județeană George Barițiu, Secția pentru copii, Brașov, la Muzeul de Etnografie, Brașov, la Fundația Hospice Casa Speranței, la Căminul pentru persoane vârstnice, Noua, Brașov, la Colegiul Național Mihai Viteazul și Consiliul județean Sfântu Gheorghe, la Primăria Brașov sau la LIDL Brașov.

Repertoriul concertelor noastre a cuprins atât colinde și cântece românești: ”Noi umblăm d’a colinda”, ”Pe podele de nuiele”, ”La mulți ani, cu bucurie!”, ”La mulți ani!”, ”Moșule, dragule!” și obiceiuri precum ”Cu Capra”, ”Cu Ursul”, cât și cântece internaționale: ”We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year”, acompaniate cu clopoței în versiuni adaptate de Ambițioșii Creativi.

Surprizele muzicale de pe brăduț au fost realizae folosind platforma de tehnologie educațională ThingLink.com. Această platformă permite crearea de experiențe de învățare vizibile, accesibile în cloud, excelente pentru învățarea centrată pe elev, oferind o modalitate ușoară de a crea materiale de învățare audio-vizuale interactive care sunt accesibile cu un instrument de citire integrat. Toate descrierile de text din hotspoturile de imagine sau video pot fi citite cu Immersive Reader – în peste 60 de limbi.

Acest model de bună practică a fost prezentat și colegelor învățătoare din Brașov în cadrul Webinarului din 21 decembrie 2020, unul din seria de webinarii Profesori pentru profesori, ateliere organizate de cadrele didactice de la nivel primar din județul Brașov, în parteneriat cu ISJ Brașov și Aspire Teacher, prilej cu care am descoperit, la rândul meu, numeroase alte platforme și aplicații numai bune de dus la clasă.

În ultima zi de școală din acest an, le-am prezentat bradul cu cele 41 de surprize, dar
am avut parte și eu de o mulțime de alte surprize, care mai de care mai emoționantă, de la Micii mei Ambasadori Îndreptar Digital cărora le-am cerut să îmi scrie cât de mult apreciază bradul special de Crăciun oferit de mine. Le-am dat linkul pentru whiteboard.fi și mesajele și felicitările în Canva au început să curgă. Cea mai delicioasă surpriză a Micilor Ambasadori Îndreptar Digital, în prag de Sărbători, a fost ”Rețeta tortului Ambițioșilor Creativi” creată în StoryJumper, o rețetă a succesului, cu ingrediente selectate cu grijă, o amintire care ne-a îndulcit și ne-a inspirat ori de câte ori avem nevoie de o oază de creativitate și bună dispoziție.

Vom păstra mereu aceste amintiri speciale deoarece ne-au unit și ne-au hrănit atât în timpul sărbătorilor, cât și în fiecare zi când ne era poftă de ceva dulce și aveam nevoie de energie.

Mă bucur enorm că și acest an am reușit să sărbătorim Crăciunul împreună și să simțim bucuria Nașterii Mântuitorului în inimile noastre. Sper din tot sufletul că tot ceea ce am încercat să le dăruiesc îi va ajuta în viitor și că vor fi o binecuvântare pentru semeni, așa cum ei au fost pentru mine în toți acești cinci ani.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.