Sorin Cîmpeanu: Ne dorim reîntoarcerea cât mai grabnică la școală. Prioritizarea aceasta va trebui să fie: grădinițe și învățământ primar, apoi gimnazial, liceal și universitar

0
Foto: Captură facebook.com

Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educației, a declarat, joi, la preluarea mandatului, că una dintre prioritățile sale este ”reîntoarcerea cât mai grabnică” a elevilor la școală, dar în măsura în care va permite situația epidemiologică. Ministrul nu a avansat o dată și nici nu a vrut să se pronunțe asupra declarațiilor medicului Valeriu Gheorghiță privind redeschiderea școlilor la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.

”Va trebui să ne concentrăm pe probleme de ordin urgent, cum ar fi deschiderea școlilor pe care ne-o dorim a se face cât mai repede va permite perspectiva epidemiologică. Au fost evoluții specifice care vizează în special copiii, este prioritate zero analiza acestor evoluții și luarea celei mai bune decizii în sensul în care, repet, ne dorim cu toții, profesori, elevi, părinți, Ministerul Educației, reîntoarcerea cât mai grabnică la școală. (…) Prioritizarea cu siguranță aceasta va trebui să fie: în primul rând, grădinițe și învățământ primar, apoi învățământ gimnazial, apoi învățământ liceal și învățământ universitar, cu cele trei, licență, master și doctorat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat în legătură cu declarațiile medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, privind redeschiderea școlilor la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, ministrul Educației a spus: ”Nu voi vrea să intru în discuții de acest gen înainte de o analiză profesionistă. Principalul lucru trebuie să fie responsabilitate, să fie rezolvarea problemelor cu caracter urgent, apoi avem probleme curente.”

”E foarte puţin probabil ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale”

În acest context, Sorin Cîmpeanu a făcut referire la planurile cadru pentru liceu care nu sunt aprobate și la faptul că elevii care vor începe în toamnă clasa a IX-a nu vor avea manuale pe bănci.

”Nu uitați că planurile cadru nu sunt aprobate în acest moment, ele sunt încă în dezbateri. Elevii de clasa a IX-a trebuie să intre în toamnă pe un curriculum nou, planurile cadru nu sunt aprobate, pe cale de consecință nu avem curriculum aprobat, nu avem licitație pentru manuale declanșată. Din păcate, astăzi, la momentul prleuării mandatului, vă spun că elevii de clasa a IX-a este foarte puțin probabil, cu toate eforturile pe care le vom face, să aibă manuale”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Examenele naționale și bacalaureat diferențiat

Ministrul a mai arătat că printre problemele ”curente” se numără și organizarea examenelor naționale, inclusiv modul de derulare a acestora. ”Ne dorim o organizare clasică a examenelor naționale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat despre bacalaureatul diferenţiat, prevăzut în programul de guvernare, ministrul a spus că acesta se încadrează la ”problemele cronice” și că este ”absolut necesar”: ”Rutele de evoluție educațională și profesională trebuie să fie diversificate, complete și deschise. Pentru a avea aceste rute trebuie să ai un bacalaureat diferențiat. (…) Bacalaureatul să fie diferențiat în funcție de specificul fiecărui candidat, de dorințele lui de dezvoltare profesională și personală. Va fi învățământ profesional care să îți permită, spre exemplu, accesul într-o universitate tehnică, nu altfel de universitate. Trebuie analizat cu maximă atenție acest proiect al bacalaureatului diferențiat.”

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, ministrul nu a vrut să avanseze o dată, spunând că o decizie se va lua după „o analiză responsabilă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu specialiştii în epidemiologie”.

Citește și: Sorin Cîmpeanu: ”Cu toții ne dorim ca școlile să fie redeschise. Școlile vor fi redeschise de îndată ce situația epidemiologică o va permite”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.