Tezele ar putea fi eliminate în acest an școlar. Variantele luate în calcul de Ministerul Educației, în funcție de scenariile în care funcționează școlile

0

Ministerul Educaţiei analizează posibilitatea eliminării tezelor în acest an școlar, dar ia în calcul și varianta susţinerii acestora în mod diferit, în funcţie de scenariul în care funcţionează școlile, relatează news.ro

Secretarul de stat în cadrul MEC, Luminiţa Barcari, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că aceeași regulă va trebui aplicată în privința tezelor în toate unitățile de învățământ, indiferent de scenariul în care se află.

„Analizăm posibilitatea eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeaşi regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări pentru elevii care învaţă în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalţi, nu. Am analizat posibilitatea susţinerii lucrărilor semestriale, indiferent de scenariul pe care îl avem. De ce? Pentru că aceste teze sau lucrări semestriale sunt prevăzute în Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin ordin de ministru şi la a cărui elaborare au contribuit toţi partenerii noştri sociali”, a afirmat Luminiţa Barcari, potrivit sursei citate.

Secretarul de stat a precizat şi cum s-ar putea susţine tezele, în funcţie de scenariul fiecărei unităţi de învăţământ.

„Variantele ar fi: în scenariul verde, să dea normal lucrare scrisă, în scenariul galben, evident în momentul în care vin la şcoală, să susţină aceste lucrări, profesorul având grijă să aibă aceleaşi tipuri de itemi, iar în scenariul roşu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă la care ne-am gândit, în funcţie de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze, adaptat în funcţie de tipuri de itemi la care se pretează fiecare disciplină şi vă dau un exemplu: la Limba şi literatură română, colegii mei au propus chiar un eseu. Dar după ce ne vom consulta cu partenerii noştri sociali, sindicate, părinţi, elevi, vom lua o decizie. În scenariul roşu va fi o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”,  a explicat secretarul de stat.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, la rândul său, că o decizie în ceea ce priveşte susţinerea tezelor din acest an şcolar va fi luată în urma unor evaluări făcute de specialişti din cadrul ministerului şi după consultarea cu ceilalţi actori din sistemul de învăţământ.

„Acest aspect se află în evaluări. La momentul acesta, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei realizează o astfel de evaluare. Trebuie să vă spun că, atunci când am realizat regulamentul pentru organizarea unităţilor de învăţământ, au fost consultaţi partenerii sociali, sindicate, vorbim aici şi despre asociaţii de părinţi, Consiliul Elevilor. Şi am luat atunci, la momentul începerii anului şcolar, o decizie. Dacă, însă, în contextul epidemiologic, va trebui să luăm alte măsuri, le vom lua, le vom analiza şi vom transmite ceea ce s-a decis în cadrul Ministerului Educaţiei spre consultare, ca şi data trecută, cu partenerii noştri”, a arătat ministrul Educaţiei.

Monica Anisie a adăugat că o comisie de specialişti va realiza o „adaptare a programei” pentru predarea online.

„Am decis deja în cadrul Ministerului Educaţiei să existe o comisie formată din specialişti care să realizeze o adaptare a programei de a preda online. Se analizează de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei toate aspectele legate de acest lucru şi vă anunţăm că luni vom avea o conferinţă de presă în care vom preciza toate măsurile referitoare la acest aspect”, a afirmat Monica Anisie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.