Cum învață elevii în clasa virtuală. Trei exemple de cursuri, desfășurate de profesori în mediul online FOTO&VIDEO

0
Foto: facebook.com/ Marian Cirlig

Odată cu închiderea școlilor, unii profesori au apelat la online pentru a continua pregătirea elevilor. Aceștia au creat clase virtuale în care predau materia la zi astfel încât nu vor mai fi nevoiți să recupereze sau fac recapitulări și consolidează cunoștințele deja acumulate. Trei profesori ne-au explicat modul în care desfășoară aceste cursuri online, ce aplicații folosesc și cum au primit elevii, mai mici sau mai mari, ideea de a lucra cu profesorul în fața telefonului sau a laptop-ului.

Marian Cîrlig, învățător la Școala Radovanu din județul Călărași, le predă online de trei zile elevilor săi de clasa a III-a. Aceștia sunt obișnuiți cu tehnologia încă din clasa I, astfel că acum le este ușor să participe la orele de pe net. Învățătorul organizează, zilnic, sesiuni video în Google Meet, o aplicație gratuită pe care a început să o folosească în urmă cu aproximativ două luni pentru consultații la teme și pregătire suplimentară, dar și pentru ședințele cu părinții.

”Acum, mai nou, folosim aplicația pentru programul școlar de zi cu zi. Este ca și cum am fi în clasă, numai că nu suntem acolo. Discutăm, văd ce fac eu pe calculator și își pot nota pe caiet. În paralel cu Google Meet, folosim în continuare Google Classroom unde, în timpul sesiunii video, copiii au fișe de muncă independentă sau materiale ajutătoare, inclusiv în format video. De asemenea, pot să pun acolo chestionare, teste de evaluare și ei primesc feedback imediat de la mine”, spune Marian Cîrlig.

Practic, în fiecare zi, învățătorul le predă copiilor materia conform planificării. Joi, aveau în orar două ore de AVAP, o oră de matematică și un opțional. În timp ce la Arte Vizuale au primit de făcut lucrări pe care urmează să le fotografieze și să le încarce în portofoliul digital, prin aplicația Fresh Grade, la Matematică, au lucrat în GeoGebra, un soft gratuit pentru geometrie, și din manualul digital.

În ”ultima oră”, au vizionat pe Youtube un fragment din ”Amintiri din copilărie”, au completat un chestionar online pe baza a ceea ce au văzut și au primit temă să citească în continuare cartea. Vineri, lecția video a continuat la Științe și la Educație civică.

”Prin aceste cursuri online, eu îmi acopăr toată materia așa cum am planificat, nu mai am nevoie să recuperez nimic. Activitățile pe care le fac eu nu sunt activități care să mențină copiii la un anumit nivel sau să nu uite ceva. Efectiv, eu îmi desfășor procesul didactic, doar că nu suntem în sala de clasă clasică. Suntem într-o sală de clasă virtuală și folosim aproape 99% din instrumentele pe care le foloseam la orele de curs”, spune învățătorul.

O sesiune video durează în jur de 30 de minute, iar învățătorul folosește, în paralel, tot felul de aplicații gratuite. Pe lângă Google Classroom, copiii lucrează în Google Forms, unde își fac propriile chestionare, joacă Kahoot! sau creează jocuri în WordWall. Toate acestea, explică Marian Cîrlig, pe lângă vechile aplicații pe care copiii le utilizează încă din clasa I – editare foto, realizare de clipuri video, KineMaster sau Perfect Piano:

”Sunt o grămadă de instrumente free pe care le poți folosi. Am tot spus că sala de clasă, așa cum este ea în acest moment, este depășită, este anacronică. Trebuie să ducem sala de clasă dincolo de pereții sălii de clasă, nu numai pentru această problemă care s-a ivit acum, o să trecem peste ea probabil, dar acesta este mersul lumii.”

Marian Cârlig spune că, din punctul său de vedere, poate să desfășoare cursurile așa încă o lună, mai ales că elevilor le place acest mod de învățare:

Îi las în pauze să socializeze între ei, să spună glume… Eram curios ce atitudine vor avea, dar percutează foarte frumos la idee. Unii stau în pat, abia s-au trezit, unii în pijamale, nu au absolut nicio problemă, sunt în largul lor. Ei sunt digitali nativi. Asta nu înseamnă că ei nu știu să citească, să analizeze un text, că nu au gândire critică, analitică. Toate se formează îmbinând aceste lucruri. Ideea este că sala de clasă poate să existe și altfel. Din păcate, a fost nevoie de o astfel de situație ca să descopere specialiștii în educație că este o idee viabilă și, îmbinată cu ceea ce se face la clasă, poate să ducă la lucruri extraordinare”, precizează Marian Cîrlig.

Învățătorul ține să atragă atenția că învățarea online nu necesită foarte multe resurse, așa cum cred unii: ”Toți copiii au telefoane smart sau tabletă, majoritatea au conexiune la internet, iar tu, în calitate de cadru didactic, ai nevoie de laptop și de conexiune la internet. În rest, înseamnă pasiune și dăruire pentru profesie.”

Pregătire online pentru BAC și Evaluarea Națională

Anda Laura Silea, profesoară de limba și literatura română, a început de două zile lecțiile online cu elevii săi de clasa a VIII-a, a XI-a și a XII-a de la cele două școli unde predă – Liceul Teoretic ”I.C. Drăgușanu” și Colegiul Tehnic „Dr. Alexandru Bărbat” din Victoria, județul Braşov. Cu cei de-a VIII-a și a XII-a, lucrează pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, iar cu cei din clasa a XI-a pentru ”Clubul de dezbateri”.

Profesoara spune că ideea pregătirii online este una veche, însă a pus-o în aplicare acum, odată cu suspendarea cursurilor în școli. Practic, totul se desfășoară în sesiuni video, profesoara folosind și ea aplicația Google Meet.

Prima lecție și prima experiență de acest tip a avut-o joi cu elevii săi de clasa a VIII-a. ”Cu elevii de clasa a VIII-a am făcut recapitulare. Am ales să nu predau pentru a nu-i dezavantaja pe cei care, din diverse motive, nu au intrat în direct cu noi. Lucrez exact conținutul predat până acum la oră. Nu-i goana după materie, nu-i goana de a fi la zi, este un moment în care elevii stau acasă și putem lucra cu ei ceea ce au nevoie”, precizează Anda Laura Silea.

Vineri, a urmat webinar-ul cu elevii de clasa a XII-a, în care au lucrat modele de subiecte pentru Bacalaureat. ”Suntem față în față, ne putem vedea, putem vorbi. Ieri și astăzi am lucrat cu OpenBoard, de luni voi lucra în PowerPoint. În momentul în care partajez ecranul, le propun elevilor exerciții”, descrie profesoara modul în care lucrează cu elevii săi.

Nici liceenii, nici elevii de gimnaziu nu sunt obligați să participe la sesiunile video, însă cei care nu au luat parte pot accesa ceea ce s-a lucrat pe grupul clasei, unde profesoara postează înregistrările. ”Cu cei de clasa a XII-a am stat 45 de minute, exact cât durează ora la școală. Cu cei de-a VIII-a, mi-am propus tot o oră, dar am stat două ore și jumătate. Nu mi-am dat seama când au trecut două ore, atât de fain au lucrat”, povestește profesoara.

Săptămâna viitoare, Anda Laura Silea va organiza zilnic astfel de lecții video și spune că, fără programul CRED, la care a participat, nu ar fi știut de această aplicație Meet care se dovedește atât de utilă.

Cât despre feedback-ul elevilor în fața provocării ”online”, Anda Laura Silea spune că acesta a fost unul pozitiv, dar au fost semnalate și dezavantaje: ”Au fost reacții de la <Wow, putem să fac asta la ore!> până la <Parcă este mai bine în clasă pentru că acolo suntem toți>. Copiii au simțit wow-ul, că e fain, că e nou, dar cred că în clasă este mai bine. O altă reacție venită din partea unui elev a fost: <Am învățat și noi că trebuie să vorbim pe rând>…

Pe lângă cursurile online, profesoara de română realizează și materiale didactice pe care elevii le pot accesa pe canalul de Youtube ”Școala și comunitatea”, un canal dedicat unor proiecte inițiate de ISJ Brașov, la care Anda Laura Silea contribuie cu resurse educaționale alături de alți profesori.

Întâlnirea în Zoom

Și la Cudalbi, în județul Galați, cursurile s-au mutat săptămâna aceasta în online. Învățătoarea Anca Dediu a avut, joi, prima întâlnire virtuală cu elevii săi de clasa I, pe platforma Zoom.

”Ieri am descoperit și folosit aplicația, iar copiii au fost foarte bucuroși pentru că ne-am văzut. Le-am pregătit niște quizz-uri pentru a-și verifica cunoștințele, iar la recomandarea unei doamne învățătoare din Timișoara mai folosesc o platformă – XtraMath. Acolo fiecare copil lucrează un set de exerciții, iar eu pot vedea ce au lucrat, unde au greșit. Folosesc și aplicația WordCloud. Pentru că sunt clasa I și învățăm alfabetul, la fiecare literă le cer să scrie cât mai multe cuvinte cu litera nouă și să aleagă ce formă de prezentare doresc, apoi îmi trimit ce au lucrat pe WhatsApp sau Messenger”, povestește Anca Dediu.

Învățătoarea are vineri seara programată o nouă întâlnire cu copiii pe Zoom (se văd seara întrucât copiii folosesc telefoanele părinților). ”Pe XtraMath, copiii pot intra când doresc, eu le văd activitatea. Restul aplicațiilor le foloseam oricum, plus că există și multe lecții pe YouTube. Le-am dat și cărți să citească. Mă uit pe prognoza meteo și sper să fie toată săptămâna urât afară ca să fie nevoiți să stea în casă… E greu să ții copiii închiși pe vremea asta”, mai spune Anca Dediu.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.