Cum „rezistă” pauza de lectură la o școală din Dâmbovița. Directorul adjunct: ”Copiii nu s-au plictisit. Din contră, sunt foarte motivați” FOTO

0

Școala Gimnazială Comișani este prima școală din județul Dâmbovița care s-a alăturat campaniei ”Toată școala citește”. Din 6 octombrie, elevii, profesorii, dar și angajații școlii citesc o dată pe săptămână, timp de 15 minute. După patru luni de la lansarea proiectului, învățătoarea Cosmina Grecu, director adjunct al școlii, spune că elevii sunt în continuare încântați de pauza de lectură, nu s-au plictisit, fiind motivați să citească prin diferite concursuri și recompense. Mai mult, ”Toată școala citește” a adus schimbări în școală: în aproape fiecare clasă a fost creat un colț de lectură.

Școala din Comișani și structura acesteia din satul Lazuri se numără printre ”veteranele” campaniei ”Toată școală citește”, inițiate de Anca Tîrcă, consultant educațional. ”Avem o zi pe săptămână, prin rotație. Săptămâna aceasta, citim luni, săptămâna următoare marți… ca să putem cuprinde toți profesorii care trec prin școală, pentru că avem foarte mulți care vin doar o zi-două pe săptămână”, declară Cosmina Grecu, directorul adjunct al școlii.

La unitatea de învățământ din Comișani învață 365 de copii, inclusiv preșcolarii, iar învățătoarea ne povestește cum a ajuns școala să îi încurajeze pe copii să citească.

Pauza de lectură a lăsat ”urme vizibile și pozitive” în rândul copiilor în săptămânile scurse de la lansarea campaniei, adaugă Cosmina Grecu, și dă asigurări că aceasta va continua. Cum se desfășoară și ce înseamnă pauza de lectură pentru copiii din Comișani, ne spune directorul adjunct al școlii într-un interviu:

Ce v-a determinat să porniți această companie?

În primul rând, ni s-a părut o idee wow să citească și femeile de serviciu, și contabila, și toată lumea… Este o idee foarte bună. Apoi, ne-am gândit că poate așa vor citi și copiii noștri. Nefiind o lecție, o oră în fiecare zi, chiar i-a încântat. După primele două-trei săptămâni, elevii mei, care sunt în clasa a II-a, citeau în fiecare zi, în fiecare pauză. Nu le ajungeau minutele din proiect pentru a termina povestea.

Am văzut că ieșiți cu ei afară și citiți, chiar și acum în ianuarie.

Da, pentru că au fost câteva zile minunate și era și păcat să rămânem în școală. Foarte frumos este când ieșim cu ei în curtea școlii la Lazuri, unde școala este la stradă, iar vecinii, bunicii, părinții care stau pe lângă școală sunt fascinați să îi vadă afară citind.

Nu s-au plictisit copiii după atâtea săptămâni?

Nu, din contră, pentru că – și vă spun cum procedez în clasa mea – după ce citim, punem întrebări. Apoi avem un lanț al lecturilor în colțul de lectură și, când terminăm o poveste, construim un cerculeț, iar la 10 cerculețe, copiii primesc o diplomă ori o recompensă din partea mea și acest lucru îi motivează.

Aveți așadar o metodă prin care să îi motivați să citească…

La mine, la clasă, da. Dar toți copiii din școală s-au obișnuit. De exemplu, când eu uit să anunț, dimineața, pe grup Toată școala citește astăzi, la pauza mare primesc poze… Copiii știu că trebuie să citească un sfert de oră.

Bănuiesc că sunt și elevi care nu agreează această pauză de lectură. Cum procedați în cazul lor?

Nu sunt, chiar nu sunt. În prima zi, am făcut careu, le-am explicat ce presupune proiectul, că vor fi și concursuri, iar ei au fost foarte încântați și sunt motivați. Avem în școală concursuri între clase – cine are cele mai multe povești citite, cine are mai multe cărți în bibliotecă, iar clase care nici nu aveau colț de lectură, acum și-au făcut minibibliotecă. Facem totul astfel încât să îi ținem în priză… Sunt și copii care citesc foarte greu, iar cei care sunt mai buni la citit îi ajută, iar ei sunt încântați că învață de la colegii lor.

Există recompense și la aceste concursuri pe școală?

Le oferim diplome, sunt scoși în careu și lăudați… Așa îi recompensăm.

Spuneați că aveți în clasă un colț de lectură. De acolo își iau copiii cărțile sau le aduc de acasă?

Sunt copii care vin de acasă cu atlase, enciclopedii și le arată și celorlalți colegi, dar cei care nu au cărți acasă iau de la biblioteca școlii sau de la colțul de lectură. La început de an școlar, nici nu aveam cărți în clasă. Acum, aproape în fiecare clasă există un colț de lectură, iar unele sunt atât de frumoase, au așa o imaginație colegele mele…

A lăsat ”urme” această pauză de lectură după patru luni de ”Toată școala citește”? Ce ați constatat?

Părerea mea este că sunt urme vizibile și pozitive nu numai în faptul că își îmbogățesc vocabularul și imaginația, dar și în acela că se ajută unii pe alții, colaborează, cooperează între ei. Cei buni îi ajută pe cei mai puțini buni, au ajuns să își împrumute cărțile și sunt de acord să citească aceeași carte. Nu mai sunt egoiști ca la început: e cartea mea și nu pui mâna pe ea. Dimpotrivă, acum se ajută. Sunt numai efecte pozitive, atât pentru copii, cât și pentru școală, chiar și pentru familii, acasă, sunt vizibile efectele acestea.

Dar angajații din școală, de care vorbeați mai devreme, femeile de serviciu… mai citesc? Își mai fac timp?

Sigur că da. Și-au adus cărți de acasă după ce au văzut că nu este o glumă. Chiar doamna secretara spunea că este bine că, timp de 15-20 de minute, iese din rutina aceea zilnică de făcut documente și citește.

Copiii vă întreabă ce citiți? Sunt curioși?

Mă întreabă copiii, se uită la ce citesc. Noi, profesorii, suntem un model pentru ei și este important să citim împreună. Pe de altă parte, eu văd ce citesc ei și le pun câte o întrebare ca să fiu convinsă că au citit și că nu au pierdut vremea cu cartea în mână. Valorificăm ceea ce facem.

Cât timp veți continua proiectul? Până la sfârșitul anului școlar?

Bineînțeles, și sperăm că și anul școlar viitor. Cât voi fi eu acolo, în școală, cu siguranță va continua pentru că elevilor le place foarte mult ideea, mai ales când ieșim din clasă, din tiparul acela al băncii. Sunt foarte încântați.

Imagini din pauza de lectură de la școala din Comișani:

Colțul de lectură, creat în clasele din Școala Comișani:

Foto: facebook.com/Un vis împlinit și Cosmina Grecu

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.