Şcoala 133 din Capitală, evacuată la o zi după igienizare. 18 elevi au fost transportaţi la spital. Școala va fi închisă trei zile

0
Foto: Digi 24

Şcoala Generală 133 din Capitală a fost evacuată, marţi, după ce mai mulţi elevi de clasa a VIII-a au acuzat dureri de cap și disconfort respirator. Cu o zi în urmă, în școală s-a făcut atât dezinfecție, cât și dezinsecție. Conform datelor oferite de Ministerul Sănătății, 18 elevi au fost transportați la spital. Școala va rămâne închisă timp de trei zile.  

Substanțele folosite la Școala 133 din sectorul 4 al Capitalei pentru dezinfecție și dezinsecție au fost Insektum și Bionet, scrie HotNews.ro. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat, într-o intervenție la Digi24, că firma care a făcut dezinsecția a recomandat ca timpul de expunere pentru biocidele folosite să fie mult mai mare decât cel recomandat. Astfel, încăperile au stat închise 6 ore, în timp ce recomandările pentru folosirea substanțelor arătau că ușile trebuiau să stea închise numai 90 de minute.

Potrivit secretarului de stat, școala va rămâne închisă ”până la remedierea situației”. ”Urmare a primelor verificări, inspectorii DSPMB au luat ca primă măsură închiderea operativă a unităţii de învăţământ pe o durată de 72 de ore. Controlul DSPMB continuă, un raport va fi prezentat ministrului Sănătăţii„, se arată într-o informare a Ministerului Sănătății.

Firma care a făcut igienizarea se numește SC Dezinsecție și Deratizare SRL și a fost trimisă de către Direcția de Învățământ din cadrul Primăriei Sectorului 4, în urma referatului trimis de cabinetul medical de la Școala 133, relatează sursa citată.

Cristian Zărescu, consilier al primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, spune însă că toată procedura a fost respectată. „S-a aşteptat şase ore, aşa cum se spune (…), toată procedura a fost respectată, ca dovadă că elevii din tura de dimineaţă nu au avut nicio problemă„, a declarat Zărescu.

Anterior, Inspectoratul Școlar al Municipiului București preciza că igienizarea în școală a fost necesară ca urmare a unor cazuri de gripă confirmate.

”În urma procedurilor de igienizare efectuate (determinate de câteva cazuri de gripa confirmate), ieri, 20.01.2020, vă anunțăm că școala a fost evacuată astăzi, după ce câțiva elevi de clasa a VIII-a au acuzat un disconfort respirator”, anunța ISMB, conform Agerpres.

Reprezentanții Inspectoratului au mai explicat că ”măsura de a nu permite accesul elevilor sau personalului în şcoală, timp de 24 de ore, de la dezinfectare nu a fost prevăzută în procesul verbal realizat după efectuarea dezinfectării”: ”Prin urmare, şcoala a permis accesul elevilor şi personalului. Astăzi, după ce acei elevi au acuzat disconfortul respirator, şcoala a anunţat şi Salvarea şi pompierii.”

Potrivit datelor de la Ministerul Sănătății, 18 copii au fost transportați la spital, 16 elevi la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” și 2 elevi la Spitalul ”Marie Curie”, toți elevii fiind într-o stare bună de sănătate acum.

Reprezentanții ISU București-Ilfov au anunțat, marți după-amiază, că Şcoala 133 a fost evacuată după ce mai mulţi copii au acuzat dureri de cap, posibil de la un gaz toxic.

”La caz au fost direcţionate ambulanţe SMURD şi echipaj CBRN pentru a identifica sursa. Se procedează la evacuarea tuturor elevilor. O fată de 14 ani a fost transportată la Spitalul Marie Curie. În incinta şcolii acţionează 2 ambulanţe SMURD şi una de la SABIF. S-a solicitat suplimentare dispozitivului’‘, informa ISUBIF.

Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a trimis la Şcoala 133 o echipă de inspectori sanitari pentru a verifica situaţia care a dus la evacuarea unităţii de învăţământ, a informat Ministerul Sănătăţii.

„Urmare a situaţiei înregistrate la Şcoala 133, menţionăm că DSP Bucureşti a trimis la faţa locului o echipă de inspectori sanitari pentru a demara o verificare. De asemenea, DSP Bucureşti a contactat managerii spitalelor de copii – Spitalul Clinic „Grigore Alexandrescu” şi Spitalul „Marie Curie” pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate”, a precizat ministerul.

În urma evacuării școlii, copiii au fost transportați la o altă unitate de învățământ, la Școala 102, unde au rămas până când au fost preluați de familii.

Precizările Primăriei Sectorului 4

Primăria Sectorului 4 precizează, într-un comunicat de presă, că firma care a făcut dezinfecția în Școala 133 a folosit substanțele BIONET A15 şi INSEKTUM, ambele fiind omologate. 

”În urma analizelor preliminare, s-a constatat că sursa potenţială a acestei situaţii a fost reprezentată de utilizarea unor substanţe de dezinfecţie ca urmare a descoperirii a trei cazuri de gripă tip A în unitatea de învăţământ. Astfel, în cursul zilei de ieri, 20 ianuarie 2020, societatea DEZINFECŢIE ŞI DERATIZARE SRL a efectuat manoperă de dezinfecţie utilizând substanţele BIONET A15 şi INSEKTUM, ambele omologate”, se arată în comunicatul primăriei:

”Situaţia a debutat în jurul orelor 14.00, adică în schimbul al doilea al cursurilor, când la cabinetul medical al unităţii de învățământ s-a prezentat o elevă de clasa a VIII-a, ce acuza dureri de cap şi stări de ameţeală. Împreună cu conducerea şcolii şi a medicului şcolar, copila şi bunica acesteia au solicitat, prin intermediul sistemului de urgenţă 112, prezenta unui echipaj medical.

Ulterior apelului telefonic la 112, la faţa locului s-au prezentat 9 ambulanţe, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (inclusiv un echipaj C.B.R..N) precum şi echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică.

În timpul procedurilor de evacuare a unităţii de învăţământ, alţi 22 de elevi au acuzat o stare de rău, usturimi ale mucoasei nazale şi usturimi ale ochilor şi gâtului, aşa că aceştia au fost preluaţi de ambulanţe şi duşi la spitalele Marie Currie şi Grigore Alexandrescu din Capitală. Restul elevilor (aproximativ 500) au fost predaţi familiilor lor, în condiţii de maximă siguranţă.

În urma analizelor preliminare, s-a constatat că sursa potenţială a acestei situaţii a fost reprezentată de utilizarea unor substanţe de dezinfecţie ca urmare a descoperirii a trei cazuri de gripă tip A în unitatea de învăţământ.

Astfel, în cursul zilei de ieri, 20 ianuarie 2020, societatea DEZINFECŢIE ŞI DERATIZARE SRL a efectuat manoperă de dezinfecţie utilizând substanţele BIONET A15 şi INSEKTUM, ambele omologate.

În urma examenului clinic, s-a constatat că sănătatea copiilor nu este în pericol, iar cadrele medicale au dispus, după caz, măsuri în consecinţă.

Pentru clarificarea tuturor aspectelor şi pentru luarea măsurilor ce se impun pentru ca activitatea didactică să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă, Primăria Sectorului 4 şi toate celelalte instituţii implicate au decis suspendarea cursurilor la Şcoala Gimnazială nr. 133 pentru o perioadă de 48 de ore. Primăria sectorului 4” (sursa: Agerpres)

Citește și: Reprezentanții elevilor și părinților din București-Ilfov: ”Solicităm măsuri urgente împotriva vinovaţilor în cazul Școlii 133”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.