Toată școala citește, la Vicovu de Sus. Terenul de sport a devenit pentru 20 de minute o bibliotecă în aer liber: ”Parcă era raiul pe pământ” FOTO

0
Foto: Dana Mironescu

La Școala Gimnazială Nr. 1 din Vicovu de Sus, județul Suceava, joi a fost prima zi de lectură în cadrul proiectului ”Toată școala citește”. Elevii și profesorii au ieșit  pe terenul de sport și au citit timp de 20 de minute. Directorul școlii, Dana Mironescu, spune că activitatea se va desfășura săptămânal: ”Eu le-am spus copiilor că, dacă noi ne-am mărgini la ceea ce putem trăi sau vedea în jurul nostru într-o viață de om, am fi foarte săraci. Lectura este un mod de viață.” Școala nr.1 din Vicovu de Sus s-a alăturat campaniei ”Toată școala citește”, inițiate de Anca Tîrcă, specialist în educație. 

Cei 500 de copii care învață la Școala Gimnazială nr 1. din Vicovu de Sus au fost provocați pentru tot anul școlar la o pauză de lectură. Joi a fost prima zi, iar proiectul va continua săptămânal.

Ieri am început pe terenul de sport al școlii și vom continua în fiecare săptămână, joia, de la 13.00 la 13.20. Dacă vremea ne va permite, vom ieși afară săptămânal, dacă nu, în clasă. Nu contează ce oră vor avea copiii. În clasă, timp de 15 minute, vor citi, împreună cu învățătorul, cu profesorul, iar educatoarea le va citi copiilor de grădiniță. Inclusiv noi vom citi, dar și personalul didactic auxiliar și nedidactic”, precizează Dana Mironescu.

Profesoară de română, Dana Mironescu spune că elevii fost foarte încântați de pauza de lectură: ”Treceau părinți și spuneau: <Vai, doamnă, parcă era raiul pe pământ. Era liniște deplină>. Și copiii au fost foarte încântați. Au venit și mi-au spus: <Știți, doamna directoare, vrem să mai facem așa ceva. Chiar dacă este frig, noi ieșim afară>. Vom mai face și ne-am propus săptămânal. Dar, măcar o dată pe lună am ieși afară, chiar dacă este frig. Eventual, în sala de festivități a școlii.”

De ce să citească este o întrebare pe care copiii i-au adresat-o profesoarei în timpul orelor de Limba și literatura română, iar Dana Mironescu chiar încearcă să le insufle plăcerea de a citi.

”Eu le-am spus că, dacă noi ne-am mărgini la ceea ce putem trăi sau vedea în jurul nostru într-o viață de om, am fi foarte săraci. Lectura este un mod de viață. Am încercat să le imprim lucrul acesta în cadrul orelor de limba și literatura română și ei chiar mă întrebau: <Doamna, profesoară, de ce să citim?> Și le-am spus așa: Lectura, cititul cărților vă pun mintea în mișcare, pur și simplu”, relatează Dana Mironescu.

La nivelul școlii există și un club de lectură, iar fiecare clasă are o bibliotecă: ”Noi avem o colaborare cu Editura Arthur, care merge foarte bine. Fiecare clasă are bibliotecă și își împrumută unii altora cărți și le-am spus clar: doar citind, ne putem îmbogăți cunoștințele și ne putem lărgi orizontul. În era aceasta a tehnologiei, ei știu și de cărțile acestea digitale și chiar am avut o polemică cu cei de la clasa a VIII-a pe această temă și, până la urmă, a primat cartea, nu ebook.”

Campania ”Toată școala citește”, lansată de Anca Tîrcă este, în opinia directorului școlii din Vicovu de Sus, binevenită: ”Am văzut că foarte multe școli au dat curs acestei campanii și chiar este o inițiativă excelentă. Nu o cunosc personal pe doamna Tîrcă, mi-aș dori să o cunosc, dar inițiind această campanie, cred că este un om minunat.”

Foto: Dana Mironescu

SparkNews.ro susține campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, specialist în educație, și va relata poveștile școlilor care s-au alăturat acestui proiect.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.