Educația, în programul lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni: ”Supradimensionarea claselor trebuie să înceteze”

0
Foto: Digi24.ro

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a prezentat, duminică, programul prezidenţial pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni. În documentul „Împreună pentru România normală”, Educația are alocate două pagini și jumătate, în care se regăsesc câteva ”principii” pe care președintele spune că le are în vedere în cazul în care va câștiga încă un mandat de cinci ani.

În programul prezidențial cu care Klaus Iohannis a pornit în cursa electorală, se arată că ”au trecut 30 de ani de la Revoluție și la conducerea Ministerului Educației s-au perindat aproape tot atâția miniștri”: ”Este cel mai relevant indicator privind lipsa de coerență normativă și instabilitatea care au făcut ca educația să nu fie motorul de care ar fi avut nevoie țara noastră pentru a se dezvolta”.

Una dintre prioritățile mandatului său, precizează Iohannis, a fost proiectul ”România Educată”, pe care îl va continua într-un al doilea mandat pentru ca ”soluțiile identificate să fie puse în aplicare”.

În program sunt prezentate câteva ”principii”, iar printre ele se numără:

  • Toate spațiile educaționale trebuie să reprezinte medii sigure pentru elevi și profesori.
    • Pentru aceasta este necesară alocarea de fonduri pentru atingerea standardelor igienico-sanitare și de siguranță la incendiu.
    • În același timp, este necesar ca toate școlile să beneficieze de pază permanentă și suficientă, fenomene precum bullyingul fiind descurajate.
    • Supradimensionarea claselor trebuie să înceteze, asigurându-se astfel un nivel ridicat de bunăstare pentru toți participanții la programul educațional.
  • Accesul fiecărui copil la o educație de calitate. Diminuarea decalajelor dintre urban și rural, integrarea copiilor aflați în situații de risc și reducerea abandonului școlar sunt urgențe ale viitoarei guvernări.
  • Reformarea școlilor cu rezultate slabe, astfel încât minimum 80% dintre copiii fiecărei generații ar trebui să obțină cel puțin media 5 la testarea de la finalul educației gimnaziale și cel puțin 75% dintre aceștia ar trebui să promoveze bacalaureatul până în 2030.
  • Crearea unui sistem de evaluare a rezultatelor sistemului de educație, centrat pe urmărirea inserției profesionale a absolvenților.
  • Îmbunătățirea procesului de selecție și formare a cadrelor didactice, accesul la ultimele inovații din domeniul pedagogiei.
  • Alocarea de resurse suficiente pentru educație, atât pentru școli, cât și pentru salariile cadrelor didactice.
  • Crearea unui management performant în educație, care să pună preț pe competență, nu pe apartenență politică.
  • Dezvoltarea învățământului în regim dual.

Programul prezidențial pe Educație:

 

Citește și: Ce măsuri ar lua noul Guvern în Educație: Debirocratizare, concursuri pentru directori și ”repararea” unor decizii privind examenele naționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.