Reacția Federației Elevilor din România după ce Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma tragediei de la Caracal

0

Federația Elevilor din România salută, într-un comunicat de presă, investigația anunțată de Avocatul Poporului în ceea ce privește transportul elevilor, în urma tragediei de la Caracal. Elevii spun că tragedia putea fi evitată dacă reprezentanții Consiliului Județean Olt ar fi respectat obligațiile legale și ar fi încheiat contractele de serviciu public, asigurându-se că există un operator pe acea rută, ”astfel Alexandra nefiind nevoită să folosească o cursă la ocazie”.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la tragedia de la Caracal și va cere Ministerului Transporturilor, Consiliilor Județene, Prefecturilor, dar și Ministerului Educației ”să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter și intrajudețean (pentru toți cetățenii României), dar și transportul elevilor către și dinspre școli.”

FER atrage atenția asupra faptului că ”existența unui operator care să deservească fiecare traseu dintr-un județ reprezenta responsabilitatea consiliilor județene, ele având pârghiile legale pentru a obliga operatorii să practice traseele și, mai mult, să opereze mai multe curse pe zi, la intervale regulate, prin intermediul unui contract de delegare a gestiunii serviciului public.”

”Totuși, timp de 18 ani, jumătate din consiliile județene din România, inclusiv Consiliul Județean Olt, au încălcat legea, neîncheiând contracte, deoarece asta ar fi presupus o implicare financiară din parte autorităților, iar voința politică a lipsit cu desăvârșire”, precizează FER, într-un comunicat de presă.

Totodată, elevii spun că, prin adoptarea Ordonanței de urgență nr. 51/2019, prin care transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, ”riscul ca sute de comunități locale să devină izolate este unul foarte mare, cetățenii fiind obligați să folosească cursele la ocazie”.

”Ne aflăm, deci în ipoteza posibilității creșterii numărului de cazuri asemănătoare celui de la Caracal. Pe această cale, solicităm Avocatului Poporului să salveze zeci de mii de elevi de la a își risca viața în fiecare zi în care merg la școală cu o cursă „la ocazie” și să sesizeze la Curtea Constituțională a României Ordonanța de urgență nr. 51/2019”, arată sursa citată.

Comunicatul Federației Elevilor din România:

”Federația Elevilor din România salută investigația lansată de Avocatul Poporului în domeniul transportului, ca urmare a cazului de la Caracal!

Federația Elevilor din România (FER) salută declarațiile Avocatului Poporului privind lansarea unei investigații în domeniul transportului de persoane, ca urmare a cazului de la Caracal, unde o fată de 15 ani a fost ucisă, fiind răpită după ce a folosit o cursă „la ocazie”, deoarece pe acea rută nu exista, la acel moment, nicio cursă de transport.

Ieri, 29 iulie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul Alexandrei Măceșanu, o fată de 15 ani care a fost răpită și ucisă după ce, întorcându-se de la meditații, a urcat în mașina unui bărbat pentru a ajunge din Caracal în satul în care locuia, Dobrosloveni, deoarece nu exista nicio cursă de transport pe acea rută la ora respectivă. Renate Weber, Avocatul Poporului, a declarat că va solicita Ministerului Transportului, Ministerului Educației și consiliilor județene să dea explicații privind felul în care a fost gestionat transportul în România, ca urmare a tragediei.

Dorim, astfel, să salutăm declarațiile doamnei Weber și să atragem atenția asupra faptului că existența unui operator care să deservească fiecare traseu dintr-un județ reprezenta responsabilitatea consiliilor județene, ele având pârghiile legale pentru a obliga operatorii să practice traseele și, mai mult, să opereze mai multe curse pe zi, la intervale regulate, prin intermediul unui contract de delegare a gestiunii serviciului public. Obligativitatea încheierii unui astfel de contract cu operatorii de transport există încă din anul 2001, prevăzută de OG nr. 86/2001, fiind reluată de Legea nr. 92/2007.

Totuși, timp de 18 ani, jumătate din consiliile județene din România, inclusiv Consiliul Județean Olt, au încălcat legea, neîncheiând contracte, deoarece asta ar fi presupus o implicare financiară din parte autorităților, iar voința politică a lipsit cu desăvârșire.

Dorim să evidențiem faptul că tragedia de la Caracal putea fi evitată dacă CJO ar fi respectat obligațiile legale pe care le avea, încheind contractele de serviciu public și asigurându-se că există un operator pe acea rută, astfel Alexandra nefiind nevoită să
folosească o cursă la ocazie.

Mai mult, în data de 28 iunie a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 51/2019, prin care transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, astfel fiind eliminată și posibilitatea obligării operatorilor de transport de a practica inclusiv acele trasee care nu aduc un profit, dat fiind faptul că transportul se va desfășura în regim comercial, fiecare operator având libertatea de a practica transportul fără îndeplinirea obligațiilor de serviciu public (privind accesibilitatea, siguranța, accesul universal, calitatea serviciului de transport).

Astfel, riscul ca sute de comunități locale să devină izolate este unul foarte mare, cetățenii fiind obligați să folosească cursele la ocazie. Ne aflăm, deci în ipoteza posibilității creșterii numărului de cazuri asemănătoare celui de la Caracal.

Pe această cale, solicităm Avocatului Poporului să salveze zeci de mii de elevi de la a își risca viața în fiecare zi în care merg la școală cu o cursă „la ocazie” și să sesizeze la Curtea Constituțională a României Ordonanța de urgență nr. 51/2019.

Comunicatul Avocatului Poporului:

”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la tragedia de la Caracal și va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit-o, pentru evitarea unor situații asemănătoare în viitor

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a început investigațiile și va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit crimele de la Caracal. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 21, art. 22, art. 47 alin. (1) și art. 49 din Constituția României privind accesul liber la justiție, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, nivelul de trai și protecția copiilor și a tinerilor.

În cadrul investigațiilor, Avocatul Poporului va solicita lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Afacerilor Interne în legătură funcționarea, procedurile și timpul de reacție în cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. În același timp, Ministerul Transporturilor, Consiliile Județene, Prefecturile, dar și Ministerul Educației vor fi solicitate să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter și intrajudețean (pentru toți cetățenii României), dar și transportul elevilor către și dinspre școli.

Avocatul Poporului se va adresa atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât și Ministerului Public în vederea clarificării, între altele, a modului în care a fost gestionat dosarul primei crime comise în Caracal, în luna aprilie 2019. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va fi solicitat să dea detalii referitoare la modul în care este asigurat efectivul de agenți de ordine publică (din teren) în unitățile administrativ-teritoriale, respectiv județe, orașe și comune. În același timp, Avocatul Poporului va trimite o adresă către Inspectoratul General al Poliției Române în care va solicita o evidență, precum și detalii privind gestionarea dosarelor referitoare la disparițiile de copii. Colaborarea între unitățile școlare și organele de poliție, în vederea asigurării protecției elevilor, dar și a semnalării eventualelor dispariții, se va afla și ea în atenția Avocatului Poporului.

La finalul investigațiilor, Avocatul Poporului va formula Recomandări și va elabora un Raport Special care va analiza problemele de sistem, pentru ca, pe viitor, astfel de tragedii să fie evitate. Documentul va fi înaintat Parlamentului, Guvernului României și va fi prezentat opiniei publice.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.