Adriana Săftoiu: 86 de elevi cu deficiențe de auz s-au înscris la examenul de BAC, 8 au promovat. Ministerul Educației continuă să îi sfideze

0
Foto: epochtimes-romania.com

Adriana Săftoiu, deputat PNL și membru în Comisia pentru Drepturile Omului, scrie pe Facebook că, din cauza faptului că testele nu sunt adaptate la problemele elevilor cu deficiențe de auz, la examenele de bacalaureat s-a ajuns în situația în care în această vară au promovat 8 din 86 de elevi, relatează Mediafax.

„86 de elevi cu deficiențe de auz s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Au promovat 8. La București si la Focşani toți au fost respinși. Cauza nu e nicidecum faptul că nu ar fi capabili, ci pentru că Ministerul Educației continuă să îi sfideze. Proba de limba română înregistrează – cum era de aşteptat – note extrem de mici.

Ministerul de resort, păstorit de doamna Cati, chiar nu vrea să înțeleagă că acești elevi nu pot fi puși să dea examen scris în limba română la același nivel cu un elev auzitor. Și, dacă tot nu e dispus să înțeleagă realitatea acestor tineri, măcar să accepte ca lucrările lor să fie corectate de profesori din şcolile speciale.

Limbajul semnelor în care ei învață e altceva decât limba română. E revoltător cum li se rup aripile acestor tineri! Amintiţi-vă cazul Petre Dobre, un tânăr de 25 de ani cu deficienţe de auz, care a devenit anul trecut, primul profesor de limbajul semnelor englezeşti din Scoţia, deşi nu a reuşit să ia Bacalaureatul în România. Asta nu s-a întâmplat din vina lui, ci a sistemului, care nu le permite acestor tineri să susţină examenul în limbajul semnelor”, scrie Adriana Săftoiu, pe Facebook.

Deputatul PNL enumeră și instituțiile unde au dat examen elevii cu deficiențe de auz:

  • Liceul Tehnologic Special pentru deficienți de auz, Cluj Napoca – 13 elevi înscrişi, din care 2 admiși
  • Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Suceava- 8 elevi înscrişi, din care 5 admiși
  • Liceul Tehnologic Special nr 3, Bucureşti – 44 elevi înscrişi, din care toți respinsi.
  • Liceul Tehnologic Special “Beethoven”, Craiova – 10 elevi înscrişi din care unul singur admis
  • Centrul Şcolar pentru educație incluzivă “Elena Doamna”, Focșani – 11 elevi înscrişi, din care toți respinşi.

Adriana Săftoiu a scris și în urmă cu câteva zile că examenul de bacalaureat din acest an este revoltător în ceea ce privește elevii surzi, în condițiile în care una dintre teme a fost pregătirea unui discurs, din „experiența personală”.

Citește și: Concluzia unui părinte, după 12 ani în școala românească. Adriana Săftoiu: ”E o uşurare că fiul meu a ieşit din sistem”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.