Diferențe uriașe între media de la Evaluarea Națională și media V-VIII: Nota 9 la clasă și 2 la examen

0

Rezultatele Evaluării Naționale din acest an au scos din nou la iveală discrepanțele dintre mediile de la examen și media din clasele V-VIII. Mulți elevi de 9 sau aproape 9 în cei patru ani de gimnaziu au obținut la Evaluare note foarte mici. O simplă căutare în ierarhiile pe județe a mediilor de admitere la liceu, publicate de Ministerul Educației, arată astfel de cazuri, cu elevi care au note bune la clasă, dar cu 2 sau 3 la Evaluarea Națională.

Media de gimnaziu are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere la liceu, iar cea de la Evaluarea Națională – 80%. Înainte însă de acest calcul și de modul cum se face admiterea la liceu, rămâne această diferență mare între notele de la clasă și cele de la examen.

Potrivit ierarhiilor județene, există multe școli în țară unde diferența între cele două medii – media V-VIII și media de la Evaluarea Națională, este de 5-6-7 puncte.

Iată câteva exemple:

Sursa foto: admitere.edu.ro

Această situație – a diferențelor dintre cele două medii – a fost semnalată și într-o analiză recentă a Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), care arăta că notele de la Evaluarea Națională sunt mult mai mici decât cele obţinute la şcoală.

”Ce medie au obţinut elevii la examen comparativ cu mediile obţinute la şcoală, de la clasa a V-a la clasa a VIII-a? Datele arată că 32,2% dintre elevii din 2018 au avut la clasă medii cu peste 3 puncte mai mari faţă de media de la examen”, se preciza în document.

În plus, CDR a lansat mai multe propuneri de reformare a sistemului de educație românesc, printre acestea numărându-se și eliminarea notei de la gimnaziu în calculul mediei de admitere.

”Notele trebuie să reflecte nivelul real al elevului – analfabetismul funcțional trebuie depistat din timp, nu camuflat sub note nejustificate”, precizau cei de la CDR.

Și preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, Iulian Cristache, explica pentru adevarul.ro că cei mai mulţi dintre părinţi doresc să se renunţe la media din gimnaziu şi să se dea în schimb examen de intrare la liceu, dar spunea că decidenţii se opun.

Ministerul Educației, Ecaterina Andronescu, declara de altfel, în luna mai a acestui an, că eliminarea mediei V-VIII nu ar modifica ”decât în limite nesemnificative ierarhia școlară dată de examen”.

Potrivit rezultatelor finale ale Evaluării Naționale 2019, 73,2% dintre candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.