Ioana Molnar predă limba română, într-o școală de la sat, prin muzică. Surpriza de care au avut parte elevii săi într-o zi de luni FOTO

0
Profesoară de română

Ioana Molnar este profesoară de română și engleză la Liceul Tehnologic nr. 1 din Cadea, județul Bihor, o comună aflată la 38 de kilometri de Oradea. Un liceu cu predare în limba maghiară, unde profesoara face naveta, zilnic. De 10 ani, Ioana Molnar îi învață pe copiii de etnie maghiară limba română și spune că a fost ”o provocare”. A adus însă la clasă metode altfel, iar una dintre ele este muzica. Copiii ascultă Smiley, Randi ori Carla’s Dreams, cântă, discută și așa își însușesc noțiuni gramaticale care, în stilul clasic de învățare, ar fi mai greu de înțeles. Am aflat toate acestea pornind de la o discuție cu Ioana Molnar despre un proiect pe care l-a realizat în curtea școlii, într-un weekend, împreună cu soțul său, profesor la aceeași școală: amenajarea unui spațiu cu desene pe asfalt, pe care copiii l-au descoperit cu mare entuziasm luni, când au venit la școală.

”Dar când ați venit să faceți? Dumneavoastră ați făcut? Ce frumos ați făcut! De unde știți dumneavoastră să desenați așa?” Acestea au fost primele lucruri spuse de elevii de la liceul din Cadea atunci când au văzut desenele din curtea școlii. Ioana Molnar (foto) și Mihai Molnar, profesor de industrie alimentară, pregătiseră surpriza în weekend, când au venit și au pictat jocurile ore întregi, astfel încât ele să fie gata până luni.

”Totul a pornit de la dorința noastră de a înfrumuseța curtea școlii noastre și de a
aduce bucurie pe fețele copiilor. Proiectul nostru poartă numele de Zâmbete desenate (desene pe asfalt). Este un proiect de suflet, realizat împreună cu soțul meu, și sprijinit de colega noastră, doamna profesor de limba și literatura maghiară, Sas Enikő”, povestește Ioana Molnar.

Desenele realizate în cele două zile sunt doar începutul pentru că, spune profesoara, proiectul va continua în martie, atunci când vremea va permite din nou, urmând să fie extins și în curtea unde se află clădirea în care învață copiii din ciclul primar.

”Elevii au fost extrem de încântați și bucuroși, jucându-se și simțindu-se importanți pentru că cineva s-a gândit la ei în acest fel. Iar noi, la rândul nostru, ne-am simțit extrem de recunoscători pentru atitudinea lor și pentru faptul că bucuria lor a fost modul cel mai autentic de a ne mulțumi”, precizează Ioana Molnar.

Provocarea orelor de română

La liceul cu predare în limba maghiară din Cadea învață atât copii de grădiniță, cât și elevi de primar, gimnaziu și liceu, inclusiv clase profesionale și de seral. Comuna este una predonominant cu familii de etnie maghiară, iar profesoara Ioana Molnar a venit să predea aici în 2013. Pe cei mici îi învață limba engleză, iar, la gimnaziu și la clasele profesionale, predă și Limba și literatura română.

Absolventă a Universității din Oradea, Facultatea de Litere, Ioana Molnar a intrat în învățământ imediat după terminarea studiilor, în 2008. Doar în primul an a predat copiilor români, la Ceişoara, un sat aflat la 30 de km de Oradea, apoi numai la secția maghiară.

”Așa a fost să fie. A fost o provocare pentru că nu este ușor să te adresezi unor copii care nu au bazele limbii române, să îi atragi să citească și să îi determini să vorbească mai mult limba română”, spune Ioana Molnar.

Prima școală unde a predat la secția maghiară a fost, vreme de doi ani, Liceul Agricol nr.1 din Valea lui Mihai. ”Această ipostază, de profesor care predă limba și literatură română copiilor de la secţia maghiară, mi-a solicitat creativitatea, atenţia şi motivaţia de a ajunge la sufletul elevilor mei”, mărturisește Ioana Molnar. ”Următorii ani m-au purtat prin diferite şcoli: Liceul Tehnologic, nr.1, Suplacu de Barcău, Liceul Teoretic Ady Endre, Oradea, Școala Gimnazială Szacvay Imre, Oradea, iar din 2013 predau la Liceul Tehnologic nr.1, Cadea (38 km de Oradea) unde lucrez ca profesor titular şi unde mi-am întâlnit sprijinul şi sfătuitorul meu, soţul meu, Molnar Mihai, profesor de industrie alimentară”, povestește profesoara.

Ora de română, cu piesele lui Smiley și Carla’s Dreams

Atunci când a intrat în învățământ, Ioana Molnar nu vorbea deloc limba maghiară, dar, pe parcurs, a învățat împreună cu elevii săi. În schimb, pentru a-i face pe copiii maghiari să le placă ora de română, a căutat metode prin care să îi atragă și a citit multe studii în acest sens. ”Elevii sunt cei care mă inspiră şi încerc să adaptez materia mea cerinţelor lor şi nevoilor pe care le au”, spune Ioana Molnar.

Una dintre metodele folosite de profesoară la ora de română este muzica. Ori de câte ori începe un capitol și predă o noțiune nouă, aduce muzica în clasă și îi provoacă pe copii să cânte, să discute, să studieze.

”Mă folosesc de piesele muzicale ale artiştilor români contemporani, pentru a-i ajuta pe elevi să îşi formeze anumite competenţe. Aduce bucurie, la clasa a V-a, Smiley cu piesa lui ”Cai verzi pe pereţi” atunci când facem adjectivul. O fredonăm împreună, având în faţă versurile. Nici Randi nu ne ocoleşte şi e o piesă pe care elevii o îndrăgesc mai ales pentru mesajul ei. Randi – Visător. La paronime ne amintim de Carla`s Dreams cu piesa ”Eroina”. Uneori, elevii sunt cei care îmi propun anumite piese, să le cântăm, să le studiem şi să identificăm anumite părţi de vorbire învăţate”, povestește Ioana Molnar.

Profesoara spune că, prin muzică, copiii învață mult mai ușor. În momentul în care cântă, elevii ”pronunță foarte bine cuvintele în limba română”. ”Dacă i-aș pune să citească, ar avea scăpări, dar pe muzică, altfel se descurcă”, explică Ioana Molnar.

Despre ideea de a preda la secția maghiară, profesoara spune că, deși nu a fost o opțiune a sa atunci când a intrat în învățământ, satisfacțiile sunt foarte mari, mai ales că visul său a fost acela de a fi profesor: ”Mi-am dorit tare mult să predau, am simțit că asta este chemarea mea și, indiferent unde aș fi ales, m-aș fi dus.” 

În continuare, vă prezentăm alte câteva imagini din curtea școlii, cu desenele realizate de cei doi profesori, un proiect care va continua în primăvară:

 

Foto: Ioana Molnar

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.