Admitere liceu 2019. În Capitală, aproape 400 de elevi au rămas nerepartizați. Explicațiile Inspectoratului Școlar

0

ADMITERE LICEU 2019. Inspectorul școlar general din cadrul ISMB, Ioana Mihaela Neacșu, a declarat, luni, că în urma repartizării computerizate, la nivelul Capitalei s-a înregistrat un număr de 401 elevi rămași nerepartizați. Dintre aceștia, 300 provin din școlile bucureștene și 101 din județe, scrie Mediafax.

”Vreau să precizez că, în conformitate cu prevederile metodologice, în 19, 22 și 23 iulie, părinții acestor elevi ar trebui să se prezinte la sediul ISMB pentru a face opțiunea de repartizare a acestor elevi”, a spus Ioana Mihaela Neacșu.

Potrivit inspectorului școlar general, ponderea mare a elevilor nerepartizați are la bază mai mulți factori, distingându-se două categorii de elevi.

În primul rând, vorbim de elevi care au pus una sau două opțiuni, oricât ar părea de ciudat acest lucru, să știți că sunt doi elevi care au avut media de admitere peste 9 și nu au fost repartizați, se află în această situație. Acești elevi sunt absolvenți ai unor unități de învățământ particular și au dorit cu predilecție una sau două unități, nu au reușit să aibă medie de admitere la acele unități, atunci optează în continuare pentru învățământul particular(…) La medii sub 9 am întâlnit de asemenea această speță. E foarte probabil ca nici să nu se prezinte pentru repartiția în comisie în cazurile speciale”, precizează inspectorul școlar general.

Ioana Mihaela Neacșu a precizat că un alt factor a fost creșterea mediilor pe segmentul 7,50 – 9, comparativ cu anii anteriori. ”Dacă la colegiile naționale, mediile au scăzut puțin anul acesta, cu câteva procente, am constatat o creștere a ultimelor medii de admitere pe segmentul de mijloc. Pentru că anul acesta au fost mai mulți copii care au obținut medii de admitere între 7,50 și 8, 9, decât în anii precedenți. Fapt pentru care la această categorie a liceelor unde ultima medie de admitere era în jurul acestor valori, s-a constatat o ușoară creștere până la chiar 10 procente”, a explicat Neacșu.

Inspectorul școlar general din cadrul ISMB a declarat că, în situația dată, elevii care s-au raportat la media anului precedent și au optat strict la unitățile unde se încadrau anul trecutau constatat că anul acesta nu s-au mai încadrat, motiv pentru care nu au fost repartizați.

”Din 15 iulie până în 19 iulie are loc depunerea dosarelor elevilor admiși la liceele respective. Pe data de 18 seara noi vom afișa lista locurilor rămase disponibile pentru repartizarea care va avea loc începând cu 19 iulie”, a informat sursa citată.

Vezi aici Anunțul ISMB privind rezolvarea situațiilor speciale apărute după repartizarea computerizată – Unde se depun cererile și care este programul

Ioana Mihaela Neacșu a precizat că, până la finalizarea întregului proces de repartizare al elevilor în licee, pot exista situații în care elevii admiși să nu își depună dosarele la unitățile unde au fost admiși, din diverse motive și atunci acele locuri devenind automat disponibile pentru alți elevi care optează pentru ele.

”Între timp s-a întâmplat ceva, optează pentru învățământul particular, pleacă din țară sau alte situații (…) dreptu urmare lista care e publicată la acest moment ca fiind lista locurilor disponibile va suferi modificări până în data de 19. Atunci o să știm cu exactitate pe ce locuri pot opta absolvenții care nu au fost încă repartizați”, a spus inspectorul.

În ceea ce privește oferta educațională pentru învățământul profesional, inspectorul școlar general a declarat că aceasta poate permite tuturor elevilor care au obținut medii sub 5 să opteze și să urmeze cursurile unei școli profesionale, întrucât procentul claselor profesionale și profesional-duale pentru anul acesta este de 15%, procent ce coincide cu rezultatele care s-au obținut la Evaluarea Națională, în sensul că aproape tot 15% dintre absolvenți, au obținut medii sub 5 de admitere.

”Prin urmare, toți cei care au optat pentru învățământul profesional pot să-și găsească locul corespunzător. La acest moment, comparativ cu anul școlar precedent, practic numărul de locuri ocupate la acest moment s-a dublat. Anul trecut am avut 349 de locuri ocupate, anul acesta avem 621. Dar procesul de admitere continuă”, a conchis Ioana Mihaela Neacșu.

ADMITERE LICEU 2019. Conform calendarului de admitere în liceu 2019-2020, în perioada 15 – 18 iulie 2019 este programată depunerea dosarelor de înscriere la liceele la care candidații au fost repartizați.

În zilele de 19, 22 și 23 iulie 2019 va avea loc rezolvarea de către comisia județeană de admitere/a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate.

Cea de-a doua etapă a admiterii la licee se va desfășura în perioada 23 iulie – 1 august 2019 și se adresează absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare.

Calendarul admiterii la liceu 2019

    • 18 iulie 2019: Transmiterea de către unitățile de învățământul liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
    • 19, 22 și 23 iulie 2019: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere/a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate

Calendarul admiterii la liceu 2019 – a doua etapă

    • 23 iulie 2019: Afișarea situației locurilor rămase libere, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă 
    • 24-25 iulie 2019: Înscrierea candidaților la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
    • 26 și 29 iulie 2019: Desfășurarea probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
    • 24-30 iulie 2019: Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare.
    • 31 iulie-1 august 2019: Repartizarea absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare, utilizând aplicația informatică centralizată.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.