Ziua învățătorului, sărbătorită pe 5 iunie. Copiii merg la școală, dar nu vor face cursuri normale. În ce județ sunt școlile închise

0
Foto: facebook.com/ Clasa Spiridușilor

Miercuri, 5 iunie, se sărbătorește Ziua învățătorului. Copiii merg la școală, dar nu vor avea ore obișnuite, ei urmând să desfășoare activități ”specifice”, potrivit prevederilor legale și contractului colectiv de muncă la nivel de învățământ preuniversitar.  În județul Prahova însă, școlile vor fi închise pe 5 iunie, scrie observatorulph.ro, acest lucru fiind stabilit prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel județean.

Ziua de 5 iunie nu este zi liberă, prevede Contractul colectiv de muncă la nivel de sector de activitate Învăţământ Preuniversitar. ”Părţile convin să sărbătorească pe 5 Iunie – Ziua Învăţătorului şi pe 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice, dedicate acestor evenimente”, se menționează în document.

Același lucru este prevăzut și în ordinul prin care a fost aprobată structura anului școlar 2018-2019: ”Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.”

În București, pe 5 iunie, copiii vor merge la școală și vor sărbători această zi prin ”manifestări specifice”, prevede și contractul colectiv de muncă la nivelul Capitalei.

De altfel, Adrian Horvat, inspector la Inspectoratul școlar al Municipiului București (ISMB), a confirmat pentru Edupedu că în Capitală elevii sunt așteptați la școală miercuri, 5 iunie. “Se vor face activități prin care va fi celebrată Ziua învățătorului. Asta înseamnă că nu se fac ore obișnuite, dar copiii vin la școală. Așa este stipulat în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură.”

În schimb, în județul Prahova, ziua de miercuri este zi liberă, scrie observatorulph.ro., contractul colectiv de muncă, negociat de sindicate și inspectoratul județean, stabilind că Ziua Învățătorului este zi nelucrătoare. Sindicaliștii din Prahova au postat pe pagina de Facebook informația că, pe 5 iunie, elevii din județ nu merg la școală.

Citește și: La final de școală… Ce își amintesc copiii despre profesorii lor. Scrisoarea unei profe pentru colega ”de la capătul coridorului”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.