Ordinul privind cifrele de școlarizare, contestat de sindicaliști. Marius Nistor: ”Ministrul Educației pune lacătul pe mai multe licee și le transformă în școli profesionale”

0

Sindicaliștii din educație avertizează că cifrele de școlarizare, trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, vor conduce la creșterea abandonului școlar. Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” susține că multe dintre inspectorate sunt în situația de a tăia până la 35 de clase de liceu și de a le transforma în clase de școală profesională, ca urmare a ordinului semnat în acest sens de ministrul Educației. ”Prin ordinul emis, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, pune lacătul pe mai multe licee din țară și le transformă în școli profesionale”, spune Marius Ovidiu Nistor. Sindicaliștii cer MEN să revină asupra actului normativ și amenință cu proteste.

Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” arată, într-un comunicat de presă, că ordinul privind repartizarea, pe județe, a cifrelor de școlarizare nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social.

”Riscăm, dacă acest ordin nu se schimbă, să ne trezim cu o creștere a abandonului școlar. Sunt județe precum Dolj, Olt, Sibiu, Brăila, Vâlcea, Timiș, Iași, Cluj, Brașov, Teleorman, unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse în situația de a mai reduce până la 34 de clase. În plus, există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE ”Spiru Haret“.

Comunicatul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”:

”Cifrele de școlarizare trimise către inspectorate vor conduce la creșterea abandonului școlar

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ consideră că Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 4057/28.05.2019, privind repartizarea, pe județe, a cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, în anul școlar 2019 -2020, va conduce la creșterea abandonului școlar.

Multe dintre inspectoratele școlare județene sunt în situația de a tăia până la 35 de clase de liceu și de a le transforma în clase de școală profesională.

”Prin ordinul emis, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, pune lacătul pe mai multe licee din țară și le transformă în școli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize în teritoriu, și nu din biroul ministrului, peste noapte. Riscăm, dacă acest ordin nu se schimbă, să ne trezim cu o creștere a abandonului școlar. Sunt județe precum Dolj, Olt, Sibiu, Brăila, Vâlcea, Timiș, Iași, Cluj, Brașov, Teleorman, unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse în situația de a mai reduce până la 34 de clase. În plus, există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Menționăm că nici acest act normativ nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social, care avizează sau nu actele propuse de MEN. În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest.”

Citește și: Planul de școlarizare cu locurile la liceu, trimis inspectoratelor. Andronescu: ”Cei care iau note sub 5 să nu mai fie în licee, să meargă spre școli profesionale”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.