Protest la Guvern. Marius Nistor: Şansele să facem grevă sunt foarte mari. Nemulţumirea e mare în sistemul de învăţământ preuniversitar

0
Sursa foto: FSE Spiru Haret

Şansele ca angajaţii din sistemul de învăţământ să intre în grevă sunt foarte mari în acest moment, a declarat, joi, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, la începutul mitingului din faţa Guvernului la care au participat membri ai celor trei federaţii sindicale din educaţie.

Un număr de aproximativ 100 de angajaţi din învăţământ, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, au participat, joi, la un miting în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului majorarea salariilor angajaţilor din educaţie potrivit Legii salarizării.

Participanţii au afișat  pancarte inscripţionate cu mesajele: „Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi”, „Apel pentru viitorul României – alocaţi 6% din PIB”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „Viitorul României este în clasele noastre”, „Măştile sunt de unică folosinţă, profesorii – NU”.

Şansele să facem grevă sunt în acest moment foarte mari. (…) În curând vom anunţa şi celelalte forme de protest. Nemulţumirea e mare în sistemul de învăţământ preuniversitar, iar reacţiile colegilor noştri sunt mai mult decât îndreptăţite. Indiferent că sunt personal didactic de predare, didactic auxiliar sau nedidactic, problemele sunt comune şi suntem afectaţi cu toţii de măsurile luate de actualul Executiv şi de practicile politicienilor de dinaintea constituirii ultimei majorităţi parlamentare. Oamenii nu mai pot suporta, şi aceasta în condiţiile în care în momentul de faţă sunt asaltaţi de creşterea teribilă a preţurilor la utilităţi”, a afirmat preşedintele FSE „Spiru Haret”.

Posibilitatea declanşării în curând a unei greve de angajaţii din învăţământ a fost confirmată pentru Agerpres şi de preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

„Foarte probabil va fi grevă. Vom anunţa după ce tragem linie la referendum (consultarea internă pe care cele trei sindicate o fac cu membrii pe subiectul declanşării grevei, n.r.), dar se conturează, în prima fază, cel puţin o grevă de avertisment”, a menţionat liderul FSLI.

Referitor la mitingul de protest de la Guvern, preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, a explicat că revendicarea angajaţilor din educaţie este aplicarea Legii salarizării, prin care Guvernul trebuia să majoreze salariile în sistem cu aproape 18%.

„Avem azi aceeaşi nemulţumire care a existat şi în luna decembrie şi nu numai: faptul că nu se aplică prevederile Legii 153, în sensul acordării ultimelor două tranşe stabilite pentru creşterea salariilor personalului didactic de predare şi didactic auxiliar. Creşterea ar fi însemnat în medie 17,6%, în condiţiile în care guvernele au prorogat doi ani consecutiv aceste prevederi ale legislaţiei în domeniul salarizării pentru personalul din învăţământ.

La acest lucru putem adăuga faptul că avem o resursă umană insuficientă, mai ales pe partea de personal nedidactic şi didactic auxiliar, că în perioada pandemiei activitatea lor a devenit din ce în ce mai complexă şi salarizarea lor este pur şi simplu de mizerie, iar Executivul nu a făcut nimic din acest punct de vedere.

Dacă adăugăm la acest lucru că avem cel mai mic buget alocat Educaţiei, de 2,28%, în condiţiile în care declarativ ne dorim un învăţământ modern şi ne-am dori ca tinerii să se orienteze către o carieră didactică, avem imaginea completă a nemulţumirilor colegilor noştri. Şi adăugăm la aceste lucruri toate celelalte activităţi pe care sunt obligaţi să le presteze în unităţile de învăţământ şi care nu au nicio legătură cu fişa postului, pentru care nu au niciun fel de calificare pentru a le presta, îndepărtându-i foarte mult de la ceea ce ar trebui să facă în mod real în sălile de clasă”, a afirmat Marius Nistor.

Liderul FSE „Spiru Haret” a transmis Guvernului că ar trebui să fie îngrijorat de faptul că peste 40% din profesorii din sistemul preuniversitar doresc să renunţe la activitatea didactică.

„Au trecut un buget pe repede-înainte, în condiţiile în care se dorea un învăţământ modern, în condiţiile în care declarativ şi PNL şi PSD şi UDMR vor să aibă o resursă umană calificată. Nu poţi amâna la nesfârşit luarea unor decizii, nu poţi proroga la nesfârşit prevederi din legislaţia specifică domeniului de învăţământ vizavi de salarizare.

Este inacceptabil aşa ceva. Ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi faptul că peste 61% din absolvenţii liceelor pedagogice sau ai facultăţilor de profil nu-şi doresc să urmeze o carieră didactic, iar peste 40% din colegii noştri care lucrează în sistem doresc să-şi schimbe locul de muncă, doresc să-şi desfăşoare activitatea în orice alt domeniu. Deci este vorba de viitorul sistemului de învăţământ, care este pus în pericol de acest tip de politici de aşa-zisă austeritate”, a încheiat Marius Nistor.

Testarea elevilor

Liderul sindical a mai declarat că efectuarea testării elevilor pentru COVID la şcoală poate transforma unităţile de învăţământ în focare de infecţie, deci testarea trebuie realizată acasă.

„(Efectuarea testelor la şcoală, n.r.) e o mică mare problemă, pentru că putem transforma şcoala într-un focar de infecţie. Testele trebuie făcute acasă, pentru că dacă un copil, în urma efectuării testului în cauză, rezultă că ar fi posibil infectat cu covid, el nu mai intră în comunitate, nu mai intră în contact cu ceilalţi elevi. Aşa, noi ce facem? Îi aducem în şcoli, îi aducem în sălile de clasă să constatăm că sunt infectaţi? Şi atunci ce facem? Închidem activitatea într-o activitatea într-o unitate întreagă, sau într-o clasă întreagă?

Cei doi miniştri (ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi secretarul de stat Raed Arafat, care au invocat această variantă, n.r.) s-au gândit la aşa ceva? De multe ori se iau astfel de decizii fără niciun fel de consultare a partenerilor de dialog social. Eu înţeleg că în Ministerul Sănătăţii sunt specialişti în domeniu, dar cred că specialiştii în domeniu ar trebui să se gândească foarte bine la specificul sistemul de învăţământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor pentru Agerpres.

Liderul sindical a apreciat că plasarea responsabilităţii asamblării kiturilor de testare pe umerii cadrelor didactice a fost o bătaie de joc la adresa angajaţilor din educaţie.

„Nu uitaţi activităţile pe care le-au prestat în momentul în care au fost distribuite kiturile de teste pe bază de salivă pentru elevi. Nu era treaba personalului angajat în unităţile de învăţământ să asambleze kiturile respective astfel încât să poată fi distribuite fiecărui elev în parte, era doar treaba firmelor care au câştigat nişte licitaţii şi bineînţeles a celor care au organizat licitaţiile, să-şi gândească caietele de sarcini astfel încât aceste lucruri să fie rezolvate de cei care fac profit dintr-o astfel de afacere, nu să ne batem joc de personalul angajat în învăţământul preuniversitar”, a menţionat preşedintele FSE „SPIRU HARET”.

Citește și: Sindicatele din educație reiau protestele: ”Ne-am săturat să fim sacrificații de serviciu din sectorul bugetar”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.