Proiectul prin care se elimină proba de Limba română pentru elevii maghiari la Evaluări şi BAC, depus la Parlament

0

Deputatul Kulcsár-Terza József-György, din grupul parlamentar al UDMR, a depus, la Parlament, un proiect de lege în care propune eliminarea probei de limba română la evaluarea de la clasele a VI-a, a VIII-a şi la examenul de bacalaureat pentru elevii din unităţile şcolare cu predare în limbile minorităţilor naţionale, informează Agerpres. Proiectul modifică în acest sens Legea educaţiei naţionale.

Propunerea legislativă a fost anunțată de Partidul Civic Maghiar la începutul lunii mai și nu este susținută de către grupul UDMR, precizează HotNews.ro. De altfel, deputatul Kulcsár-Terza József-György este membru al PCM și este afiliat grupului UDMR.

Potrivit proiectului, articolul 74 al. 4 din Legea educaţiei se modifică astfel:

„La finalul clasei a VI-a, toate şcolile organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Proba de limbă şi comunicare va cuprinde limba maternă şi limba modernă”. În prezent, textul se referă la limba română şi limba modernă I, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, şi limba maternă.

De asemenea, proiectul propune eliminarea probei de limba română şi la evaluarea naţională susţinută de elevii minorităţilor naţionale din clasa a VIII-a, precum şi la examenul de bacalaureat.

Iniţiatorul precizează în expunerea de motive a proiectului că elevii care şi-au terminat studiile în limba română trebuie să susţină şase examene la bacalaureat, iar cei care au studiat în altă limbă susţin opt teste.

„Aceasta este o deosebire clară pe bază de limbă, care restrânge dreptul elevilor care au studiat în altă limbă decât cea română în a obţine diploma de bacalaureat, condiţie obligatorie pentru a-şi continua studiile la facultate”, motivează Kulcsár-Terza József-György, precizând că acest lucru reprezintă „o discriminare”.

Liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților, Attila Korodi a declarat pentru HotNews.ro că proiectul nu este asumat de UDMR.

Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, care este prima cameră sesizată, Senatul fiind for decizional.

Citește și: Partidul Civic Maghiar propune eliminarea probei de Limba română de la examene pentru elevii maghiari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.