Partidul Civic Maghiar propune eliminarea probei de Limba română de la examene pentru elevii maghiari

0
Foto. Adevărul

Partidul Civic Maghiar (PCM) va depune, săptămâna viitoare, în Parlament, o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației care prevede eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a și la Bacalaureat pentru elevii maghiari, relatează Mediafax.

Președintele PCM, Mezei Janos, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că motivul care a stat la baza propunerii legislative este că elevii maghiari sunt discriminați față de cei români, având în plus examenul de limba română, scris și oral.

„PCM va depune săptămâna viitoare în Parlament, prin intermediul celor doi deputați pe care îi avem și care au fost aleși pe listele UDMR, o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației care prevede eliminarea examenului de limbă română pentru elevii maghiari. Este vorba despre examenul de Evaluare Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a și la Bacalaureat. Motivul acestei inițiative legislative este că elevii maghiarii sunt discriminați în comparație cu elevii români, având de susținut două examene în plus, limba română scris și oral”, a spus Mezei.

Potrivit liderului PCM, inițiativa nu înseamnă că elevii maghiari nu trebuie să cunoască limba română.

„Ei ar trebui să susțină un examen de limba română în timpul liceului, în cei patru ani, când vor ei, iar în baza acestuia să se poată prezenta, ulterior, pentru susținerea Bacalaureatului”, a explicat Mezei Janos.

Acesta speră ca demersul parlamentar al PCM să fie sprijinit și de UDMR, dar și de parlamentarii români.

„Este timpul să începem niște discuții între cele două etnii pentru a găsi o cale amiabilă de a trăi împreună, de a nu fi tot timpul dușmănoși unii cu alții. Noi vrem să trăim în România, nu vrem să plecăm, dar vrem să trăim în libertate și prietenie. Este important să știm limbile celor două etnii pentru a putea comunica mai ușor”, a conchis președintele PCM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.