Numărul de ore la clasă: Deputații au adoptat modificarea Legii educației, după cererea de reexaminare

1

Camera Deputaților a adoptat, marți, ca prim for sesizat, proiectul de lege pentru modificarea Legii educației, în urma cererii de reexaminare formulate de președintele Klaus Iohannis, în care este prevăzut numărul de ore la clasă în funcție de ciclul de învățământ, relatează Mediafax. În noua formă, proiectul stabilește că prevederile privind numărul de ore vor intra în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021.

Actul normativ, trimis în Parlament pentru a fi reexaminat, stabilește numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ, în funcţie de nivelul de studii, precum și măsuri de combatere a bullying-ului și de creștere a accesului la educație a unor categorii de copii. În cererea de reexaminare, șeful statului critica modificările aduse Legii în privința numărului de ore, spunând că schimbările sunt neclare.

În urma cererii de reexaminare, deputații au adoptat proiectul cu 184 de voturi ”pentru”, 68 ”împotrivă” și 35 de abțineri. Actul normativ prevede, ca la art. 66, alin. (1), legea să fie modificată astfel:

”Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate.”

Față de proiectul trimis la promulgare, textul nu a suferit nicio modificare, însă deputații au adăugat, la dezbaterea și adoptarea raportului în Comisia de învățământ, un nou articol care stabilește că prevederile privind numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ vor intra în vigoare începând cu anul şcolar 2020 -2021.

Amendamentul a fost adoptat, se arată în raport, ”pentru a ţine cont de recomandările cuprinse în Cererea de reexaminare cu privire la clarificarea momentului de la care modificările din textul legii intră în vigoare”.

Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ:

  • învățământul primar: în medie 20 de ore pe săptămână
  • învățământul gimnazial: în medie 25 de ore pe săptămână
  • învățământul liceal: în medie 30 de ore pe săptămână

Vezi aici raportul Comisiei de învățământ

Ce mai prevede proiectul

  • În unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violența psihologică – bullying.
  • În cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecționare asupra problemelor legate de violența psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite.
  • În vederea asigurării accesului la învățământul general obligatoriu, unitățile de
    învățământ preuniversitar au obligația de a înscrie persoanele care nu dețin un cod numeric personal.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de prim for sesizat, Senatul fiind camera decizională.

Ce spunea președintele în cererea de reexaminare

  • ”Deși proiectul de lege cuprinde măsuri foarte bune privind combaterea bullying-ului, precum și o serie de măsuri menite a crește accesul la educație a unor categorii de copii care nu aveau acces până acum – măsuri de care sistemul educațional românesc are nevoie – considerăm că intervențiile legislative care vizează stabilirea numărului de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ, fiind incomplete în reglementare, prezintă neclarități, ceea ce impune reexaminarea de către Parlament a conținutului normativ al acestora.”
  • ”În același timp, apreciem că orice modificare a numărului de ore alocat disciplinelor afectează automat și profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare, învățare și evaluare din învățământ precum și încadrarea cu personal. De aceea, legea ar trebui să antreneze, în mod corelativ, și modificarea planurilor-cadru și programelor școlare, dar și a manualelor școlare.”

Consilierul prezidențial pe Educație și Cercetare, Ligia Deca, declara, la acel moment, că schimbările privind reducerea numărului de ore din învățământul primar, gimnazial și liceal sunt făcute ”din pix”.

Poți consulta aici planurile-cadru în vigoare:

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.