România va fi reprezentată de patru echipe de liceeni la Campionatul Mondial de Robotică ”First Tech Challenge”, care va avea loc la Detroit, în Statele Unite ale Americii (SUA), în perioada 24 -28 aprilie. Anul acesta, tema concursului este legată de explorarea spaţiului, relatează Agerpres. Una dintre echipe este din Hunedoara și îl are ca mentor tehnic pe Mircea Nistor, profesor MERITO 2019.
Echipele RobotX de la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, WattsUp – Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, Quantum Robotics – Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti şi Xeo de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia vor merge în competiţia de la Detroit, după ce au fost declarate câștigătoare în competiţia naţională în care s-au întrecut 1500 de elevi din întreaga țară.
Profesorul Mircea Nistor, mentorul echipei RobotX de la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu”, a declarat pentru Agerpres că, la Detroit, competiția va fi una foarte dificilă şi, de aceea, echipa din Hunedoara se gândeşte deja la cele mai bune soluţii pentru îmbunătăţirea performanţelor robotului cu care va intra în concurs.
Echipa de robotică a Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara a câştigat premiul Inspire World la faza naţională a concursului First Tech Challenge, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti. Premiul obţinut le permite liceenilor din Hunedoara să concureze în faza finală a concursului de la Detroit, în perioada 24-28 aprilie.
Profesorul Mircea Nistor a explicat că există o diferenţă importantă între campionatul mondial First Global Challenge din Mexic, câştigat de asemenea anul trecut de elevii de la RobotX Hunedoara, şi concursul din SUA – First Tech Challenge, în sensul că echipele depind foarte mult şi de capacitatea şcolilor de a le susţine.
„Trebuie să ne batem cu americanii la ei acasă şi competiţia este puţin diferită faţă de cea din Mexic, la care am fost vara trecută. Competiţia din Mexic se numeşte First Global Challenge şi e un soi de olimpiadă, în sensul că fiecare ţară îşi trimite câte o singură delegaţie şi toate primesc acelaşi kit pentru a realiza robotul. Deci, din start acolo se pun ţările pe picior de egalitate, din punct de vedere material. Asta ne-a avantajat foarte mult în Mexic pentru că americanul, japonezul şi alţii n-au avut alte kituri decât cele pe care le-am avut şi noi.
Competiţia First Tech Challenge (…) este echivalentul competiţiilor pe cluburi din sporturile obişnuite, iar aici contează enorm capabilităţile financiare, tehnice, umane pe care le au cluburile. Va fi foarte dificil să compensăm diferenţa enormă între resursele pe care le pot aloca şcolile americane – cu know-how pe care îl pot utiliza din orice domeniu – şi noi, care suntem cu forţele noastre. Dar ne străduim, pentru că ne-am dorit foarte tare să luptăm cu americanii pe tărâmul lor”, a spus profesorul Mircea Nistor, mentorul RobotX Hunedoara.
De aceea, pentru a compensa decalajul faţă de alţi concurenţi, elevii din Hunedoara îşi fac deja primele planuri pentru a îmbunătăţi performanţele robotului cu care se vor prezenta în concurs peste o lună de zile.
„Ne gândim la soluţii cum să îmbunătăţim robotul, să-l facem mai performant, pentru că este un concurs cu multe valenţe. Aparent e un concurs de roboţi, dar e un concurs de multe alte lucruri; e vorba de echipa pe care o faci, de felul în care se raportează la comunitate, felul în care inspiră pe alţii, comunică şi cooperează. Este mult mai complex decât un simplu joc de roboţi”, a arătat profesorul Nistor.
Anul acesta, tema concursului este legată de explorarea spaţiului, iar scenariul presupune că robotul aterizează pe un corp ceresc străin, un rover se desprinde de ‘ ‘landerul’ care l-a adus acolo. Acesta explorează şi identifică minerale, le colectează, le sortează şi le depozitează în lander. Apoi se agaţă din nou de lander pentru a se întoarce acasă.
„E foarte frumoasă şi foarte complexă, totodată, această temă. Fiind o ediţie aniversară – este al 30-lea an de când se întâmplă astfel de competiţii, au complicat foarte mult tema de joc, dar provocările nu ne supără, ele sunt oportunităţi”, a adăugat profesorul Mircea Nistor.
Pe de altă parte, el susţine că elevii din cadrul RobotX Hunedoara au nevoie de sprijinul comunităţii, deoarece doar cinci dintre cei zece membri ai echipei au asigurate cheltuielile de deplasare la Campionatul Mondial de Robotică din SUA.
„Din păcate, nu poate merge toată echipa. Aici începe marea problemă. Merg cinci copii şi au lucrat zece (la proiect n.red.). Ne va fi foarte greu să facem o selecţie. De asta, mult mai bine ar fi dacă comunitatea ar înţelege că toţi copiii ar merita să meargă şi să facem cumva rost de resurse ca să le putem plăti cheltuielile legate de transport, cazare şi participarea la competiţie. Ar fi absolut minunat pentru că altfel am fi în situaţia unui părinte care are doi copii şi care nu are destulă mâncare decât pentru unul. Iar el trebuie să decidă pentru care, ceea ce este foarte greu”, a conchis mentorul echipei RobotX Hunedoara.
Mircea Nistor este profesor Merito 2019. Îi puteți citi povestea aici.
Citește și Zero Robotics. Elevii din Sibiu au câștigat locurile I și III la concursul NASA din Boston