Cazul învățătorului din Iași. Ce spun părinții elevilor din clasa a II-a și replica familiei copilului depunctat

0
Foto: facebook.com

Cazul învățătorului de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Iași care a corectat cuvântul ”patinoar” cu ”patinuar” a stârnit numeroase reacții, postarea tatălui elevului depunctat provocând un adevărat scandal. Multe cadre didactice i-au luat apărarea învățătorului, alături de sindicaliști, iar părinții elevilor din clasa a II-a B au transmis un comunicat de presă în care acuză ”acțiunea denigratoare și mai ales absolut nefondată” a tatălui copilului care a publicat imaginea cu ”greșelile” corectate. Aceștia au prezentat și exercițiul pe care l-ar fi avut de fapt copiii de rezolvat, spunând că cerința dascălului era să copieze textul greșit, cu „patinuar”, apoi să îl corecteze ei. Părinții și sora copilului care a fost notat cu Suficient susțin însă cu totul altceva.

Care ar fi fost cerința exercițiului în care apare cuvântul ”patinuar”

Cei 23 de părinți, semnatari ai comunicatului de presă, transmis marți, îl acuză pe Ionel Tarnoveski, tatăl elevului care a făcut publică o lucrare corectată „greșit” de învățătorul copilului său, că ar fi acționat cu rea-voință pentru a-l denigra pe învățător, scrie Mediafax. Aceștia adaugă că părintele a avut o atitudine agresivă față de dascăl și că acesta nu participă la întâlnirile organizate periodic la școală.

”În data de 26 octombrie 2017, domnul Tarnoveski Ionel, a intrat în clasă, a țipat la domnul învățător și i-a adresat cuvinte urâte, jignitoare, fiind foarte violent, atât fizic, cât și verbal”, spun părinții elevilor de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

Aceștia au prezentat exercițiul pe care ar fi trebuit să îl rezolve elevii: ”Copiați, apoi corectați textul alcătuit de Maria după ilustrațiile din manual”. Astfel, ”copiii aveau de transcris/copiat un text cu greșeli, pe care apoi să îl scrie din nou corect”, iar, din fotografiile făcute publice de tatăl elevului, rezultă că” exercițiul scris de copil este greșit copiat, incomplet și greșit rezolvat”.

Totodată, părinții elevilor îl acuză pe Ionel Tarnoveski că „a expus copiii unei stări de tensiune și traumă psihică”. Aceștia adaugă, potrivit comunicatului, că se vor adresa Inspectoratului Școlar Județean Iași pentru a lua măsuri legale pentru „înlăturarea acestui factor destabilizator”.

De asemenea, părinții critică antepronunțarea ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, care „fără a verifica informațiile, a contribuit la tăvălugul pe care mass-media l-a antrenat împotriva acestui dascăl”.

 

 Pe rețelele de socializare, cazul învățătorului a provocat reacții pro și contra. Mulți profesori și părinți consideră că învățătorul nu a greșit și că elevul este cel care ”nu a respectat cerințele de bază ale exercițiului”, în timp ce alții au semnalat că cele două variante de exercițiu (grupul părinților semnatari vs tatăl copilului) sunt diferite.

Versiunea familiei copilului 

Familia copilului depunctat are însă o altă variantă decât cea a părinților din clasă care au semnat comunicatul de presă. ”Este vorba despre exercițiul trei: observă imaginile, formulează trei enunțuri legate prin înteles potrivit imaginilor date. Trei imagini. Trei propoziții alcătuite. Patru copii se joacă la derdeluș, copiii merg la patinoar, unul dintre ei cade jos. Deci nu a fost vorba despre nici o greșeală pe care copilul trebuia să o corecteze. Aici este enunțul, enunțul pe care l-a transcris și copilul în clasă, la evaluare”, a declarat Mădălina Tarnoveski, sora elevului, pentru Digi 24.

Sursa foto: educatieprivata.ro

”Ce-am putut să văd pentru mine, ca părinte, e dureros. Deci dureros, pentru că copilul meu este educat de acest domn învățător”, a spus și Eliza Tarnoveski, mama elevului.

Tatăl copilului a arătat că nu este pentru prima dată când cel mic vine acasă cu o lucrare subevaluată. ”Eu am postat ieri dintr-o furie, în ultimele trei săptămâni David venea acasă cu lucrări fiind subevaluat. De exemplu la matematică lua suficient sau bine când exercițiul era făcut de 10, dar caligrafic poate o literă la enunț nu era făcută”, a declarat Ionel Tarnoveski, tatăl elevului.

Un învățător din Iași a fost acuzat că a corectat greșit lucrarea unui elev din clasa a doua care a scris „patinoar”, dascălul considerând că varianta corectă este „patinuar”. Tatăl copilului a postat fotografia lucrării pe Facebook. Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a anunțat că se impune evaluarea învățătorului din Iași care a corectat lucrarea elevului.

În schimb, reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași i-au luat apărarea învățătorului, în timp ce Inspectoratul Școlar Județean Iași a deschis o anchetă la nivelul școlii pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.