Ministerul Educației, acuzat că mușamalizează abuzurile din școlile bucureștene

0

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) este acuzat că nu ia atitudine faţă de abuzurile directorilor în școlile bucureştene, iar Ministerul Educației că muşamalizează astfel de situații.

Acuzațiile au fost lansate de Sindicatului Tinerilor Profesori din România (STPR) care a protestat, miercuri, la sediul ISMB, faţă de violenţa, tratamentele degradante şi discriminatorii, ilegalităţile şi impostura din şcolile bucureştene.

Practic, suntem foarte nemulţumiţi de faptul că Inspectoratul Şcolar nu ia atitudine faţă de abuzurile directorilor la unităţile de învăţământ bucureştene, deşi noi am atras atenţia asupra a tot felul de ilegalităţi, de probleme inclusiv violenţă fizică.

Personal, sunt victima unei agresiuni fizice certificate din punct de vedere medico-legal, comisă de către directorul unităţii şcolare în care predau (Şcoala Gimnazială „Adrian Păunescu” – sector 6, n.r.). De asemenea, o altă agresiune fizică a fost comisă în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie de către reprezentantul părinţilor ca urmare a instigărilor explicite ale directorului unităţii şcolare. Sunt foarte nemulţumită de faptul că directorul unităţii discriminează elevii cu care eu lucrez. Practic, de trei ani nu mi se permite să desfăşor ore de limba engleză în regim de gratuitate pentru elevii acestei şcoli prin programul „Şcoală după şcoală”, finanţat din fondurile publice ale Consiliului Local a Sectorului 6, dar în schimb angajând prin tot felul de contracte de antreprenoriat firme particulare, astfel încât elevii plătesc pentru cursurile respective 15 lei pe ora de engleză, ceea ce nu este normal.

De asemenea, organizează after school în şcoală şi percepe taxă de 6 milioane de lei de la fiecare copil, în condiţiile în care noi avem şi program de semi-internat cu două posturi de pedagog, avem şi programul „Şcoală după şcoală”… Sunt aspecte care se întâmplă la şcoala în care activez, dar sunt situaţii similare şi în alte unităţi din Bucureşti”, a declarat, pentru Agerpres, Ileana Rusenescu, membru în cadrul Sindicatului Tinerilor Profesori din România (STPR).

Aceasta a adăugat că există copii care sunt „înjuraţi de către cadrele didactice, cu expresii cu trimitere la origini”, iar despre aceste fapte directorul unităţii are cunoştinţă, „însă nu ia nicio atitudine”. Rusenescu a menţionat, totodată, că poate aduce dovezi în acest sens, printr-o serie de înregistrări pe care le deţine şi pe care le poate pune la dispoziţia celor interesaţi.

Întrebată dacă toate aceste nereguli au fost prezentate oficialilor din ISMB, reprezentanta STPR a menţionat că pe aceştia „nu-i interesează nici măcar de soarta acestor copii”.

„Am depus numeroase memorii la Inspectorat, la fel şi alte colege, iar răspunsul a fost de genul că nu s-a identificat niciun fel de deficienţe în activitate. De asemenea, la Ministerul Educaţiei am depus „n” memorii. Ministerul, prin Corpul de control, muşamalizează.

Am solicitat audienţe, inclusiv la doamna Ecaterina Andronescu (ministrul Educaţiei, n.r.), dar nu au fost onorate. Singurul ministru care m-a primit în audienţă a fost domnul Mircea Dumitru, care la momentul respectiv chiar a dat dovadă de foarte mult profesionalism şi a rezolvat o problemă. În rest, toţi ceilalţi ignoră, deşi ştiu foarte bine ce se întâmplă în ISMB.

Iar acum situaţia este cu atât mai gravă cu cât actualul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Ionel Lixandru, a fost inspector general al ISMB şi, practic, el l-a numit în funcţie pe actualul director de la unitatea unde lucrez prin încălcarea normelor legale. Ordinul de ministru prevede explicit că, pentru a deveni director, trebuie să îndeplineşti două condiţii cumulative: să fii titular şi să fii expert în educaţie. Actualul director nu este expert în educaţie, dar atât domnul Lixandru, cât şi Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, l-au introdus pur şi simplu pe uşa din dos pe acest director. Sunt nişte practici de culise absolut îngrozitoare între marile federaţii sindicale din învăţământ şi inspectoratele şcolare„, a afirmat Ileana Rusenescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.