Ziua Mondială a Educației. Anca Tîrcă: „Ce-ar fi dacă, pe 5 octombrie, am scrie un mesaj unui fost profesor care ne-a inspirat și ne-a influențat alegerile în viață?”

0
Sursa foto: Facebook/ Anca Tîrcă

Ziua Mondială a Profesorilor (Ziua Mondială a Educației) va fi celebrată joi, 5 octombrie. Este o zi în care îi sărbătorim pe profesori, spune Anca Tîrcă, expert educațional, care vine cu câteva propuneri, inspirate de UNESCO, de la ”mici surprize” până la un gând pentru foștii profesori care ne-au inspirat și ne-au influențat alegerile în viață.

”În curând, pe 5 octombrie, îi vom sărbători pe profesori, de Ziua Mondială a Profesorilor (la noi, Ziua Educației) (…). Mesajul lansat anul acesta de UNESCO este despre deficitul de profesori, care este în creștere în multe țări, și despre cum îl pot stopa guvernele, unele responsabile, nu ca al nostru, care nu a făcut și nu face nimic pentru asta.

Noi nu avem politici educaționale care să încurajeze atragerea și reținerea în sistem a unor tineri valoroși, nu avem studii și analize despre provocările acestei meserii, nu îi motivăm pe profesori și nu le creștem entuziasmul, nu îi implicăm pe profesori în luarea deciziilor privind legile noi sau schimbările majore din sistem, nu îi sprijinim și nu le recunoaștem meritele.

Decidenții nu se asigură că profesorii noștri sunt într-o stare de bine, că sunt sănătoși, respectați și plătiți conform importanței muncii lor. Mulți profesori și directori pleacă din sistem sau demisionează pentru că nu au încredere în decidenți, pentru că aceștia au făcut și fac greșeală după greșeală, punând presiune și poveri pe școli și aducând haos în sistem”, a scris Anca Tîrcă pe pagina personală de Facebook.

În acest context, expertul educațional ne sugerează cum am putea noi să îi sărbătorim pe profesori, de Ziua Mondială a Educației:

”Nu aș vrea să treacă 5 octombrie fără a le arăta profesorilor respectul și susținerea pe care le merită, așa că, iată câteva idei de activități, inspirate de UNESCO. Ce-ar fi dacă, pe 5 octombrie:

  • le-am trimite niște mesaje și felicitări profesorilor noștri?;
  • am posta o fotografie cu școala unde am învățat sau cu profesorul preferat sau cu doamna învățătoare și un scurt mesaj de apreciere?;
  • am invita la discuții (față în față sau online) un profesor/ specialist în educație renumit din zonă, să ne povestească despre viața/ experiența lui/ei?;
  • ne-am aminti de un fost profesor al școlii, acum pensionar, și i-am da un telefon?;
  • am face un banner cu „mulțumesc, dragi profesori” și l-am afișa în clasă/ școală/ acasă?;
  • am da un telefon sau am scrie un mesaj unui fost profesor care ne-a inspirat și ne-a influențat alegerile în viață?;
  • părinții le-ar pregăti profesorilor din școală mici surprize, care să le facă plăcere?;
  • copiii ar sta de vorbă cu profesorii în mod informal, despre ce le place și ce preocupări au?;
  • ne-am aminti de profesorii care au murit de Covid 19?

Sunt sigură, însă, că voi aveți idei și mai provocatoare, de-abia aștept să le văd!”

Ziua Mondială a Educației, sărbătorită pe 5 octombrie, este zi liberă pentru profesorii din România, în care nu se organizează cursuri.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.