„Declarația” Guvernului pentru profesori, publicată în Monitorul Oficial. Lider sindical: „Nu cred că este suficient”/ Vineri, un nou protest în Capitală

0

Declarația adoptată joi de Guvern privind majorările salariale din învățământ a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul prevede că viitoarea lege a salarizării ”va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, iar ”creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 40% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”. Liderul Federației ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că ”un memorandum nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic” și că ”există foarte multă suspiciune din partea întregului corp profesoral”. Vineri, sindicatele din educație organizează un nou protest în Capitală. 

Guvernul a adoptat, joi, o ”Declarație privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ și stabilirea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice”. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, iar la capitolul ”Măsuri” prevede:

  1. ”Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoarea lege a salarizării; noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. Creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 40% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.
  2. Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector „învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.”

Reacția sindicatelor din educație. Vineri: protest în Capitală

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că declarația aprobată joi de Guvern nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic. „Nu cred că este suficient. Doleanţele noastre au fost destul de clare. Noi ceream la un moment dat un act normativ prin care să se stipuleze foarte clar că salariul deputatului cu studii superioare de lungă durată este echivalentul salariului mediu brut pe economie, un act normativ oferind mai multe garanţii şi mai multă siguranţă colegilor noştri că se va pune în practică. Dar în România, noi avem o experienţă destul de clară.

Un memorandum nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic, dar politicienii noştri ne-au demonstrat că niciun act normativ şi nicio lege nu poate prezenta nişte garanţii, atâta vreme cât cei care promovează legile în cauză sunt primii care şi prorogă aplicarea acestora. Trebuie să se dea un răspuns din partea Guvernului, din partea ministrului Justiţiei, de ce anume nu se putea prinde într-o ordonanţă de urgenţă ceea ce am solicitat noi în numele membrilor de sindicat. Am primit doar un comunicat de presă al Ministerului de Justiţie, dar nu am primit un răspuns asumat de ministrul Justiţiei. Şi atunci este clar: există foarte multă suspiciune din partea noastră, din partea întregului corp profesoral”, a explicat Marius Nistor, la Digi 24, conform Agerpres.

El a precizat că memorandumul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.

Noi am mai solicitat ceva: tranşele respective să se reducă la una singură, să se plătească totul într-o singură tranşă. Asta am cerut noi şi am cerut actul normativ. Noi am transmis o informare foarte clară din partea celor două federaţii, cu intenţia Guvernului, cu intenţia acelui angajament politic a celor doi preşedinţi de partide, domnul Ciucă şi domnul Ciolacu, cu memorandumul, cu conţinutul memorandumului, care urma să fie aprobat şi iată că a fost aprobat în şedinţa de Guvern, iar colegii noştri trebuie să hotărască, pentru că ei sunt cei care pot face o apreciere corectă şi eficientă asupra unor intenţii ale Guvernului României”, a adăugat liderul sindical.

Întrebat dacă acest memorandum trebuia să fie semnat de ambele părţi care se află în conflict, Nistor a răspuns că un astfel de document este act unilateral al Guvernului şi „nu implică semnături din partea reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ”.

„Nu avem noi prerogative din punctul acesta de vedere şi nu este treaba noastră. Pe noi ne interesează conţinutul unui astfel de document şi pe noi ne interesează respectarea documentului în cauză. Ori noi plecăm aici exact de la problema legată de credibilitate. Dacă această clasă politică vrea să devină credibilă, trebuie să facă paşi importanţi”, a subliniat liderul sindical.

În ceea ce priveşte protestul angajaţilor din învăţământ, anunţat pentru vineri, în Capitală, Marius Nistor le-a transmis sindicaliştilor să participe masiv şi să-şi prezinte nemulţumirile.

Protestul de mâine este proba de maturitate a colegilor mei din învăţământ. Solicitarea mea este să participe masiv, venim cu demnitate, să-şi prezinte nemulţumirile şi să se facă din nou auziţi de cei care au putere de decizie. Estimăm 20.000 de oameni, aceasta este şi limita stabilită de Primăria Capitalei şi de Jandarmerie şi Poliţie. Vom vedea mâine câţi vor veni acolo. Îi aşteptăm pe toţi. Uniţi suntem puternici şi vreau să manifestăm cu hotărâre şi determinare cu tot ceea ce facem”, a mai spus Marius Nistor.

Protestul angajaților din educație va începe vineri, la ora 11.00, în Piața Victoriei. La 12.30, se va pleca în marș spre Palatul Cotroceni.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, după ședința de Guvern de joi, că reprezentanţii sindicatelor au fost consultaţi înainte de elaborarea memorandumului. „Am discutat cu federaţiile sindicale la diferite paliere, atât vizavi de această declaraţie, care are ca anexă memorandumul, cât şi vizavi de prevederile sale”, a spus Ligia Deca.

Citește și: Guvernul a aprobat o ”declarație” privind salarizarea din învățământ: ”Este un angajament guvernamental publicat în Monitorul Oficial”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.