Protest al profesorilor, în Capitală. Guvernul a venit cu o nouă ofertă. Liderii sindicali: Oamenii hotărăsc dacă încetează sau nu greva UPDATE

0

Angajații din educație au ieșit din nou în stradă, în București. Mii de persoane s-au adunat vineri, de la ora 11.00, la protestul din Piața Victoriei, iar la ora 13.30 au plecat în marș spre Palatul Cotroceni, în timp ce la Guvern au avut loc noi negocieri între liderii sindicali și reprezentanții Executivului. Protestul de vineri a fost al doilea organizat de sindicate în Capitală de la momentul declanșării grevei generale în învățământ și a venit la o zi după ce Guvernul a adoptat o ”declarație”, publicată în Monitorul Oficial, privind salarizarea din sistemul de educație.

UPDATE Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a declarat după negocierile cu reprezentanții Executivului, că Guvernul a înaintat o nouă ofertă sindicaliştilor din educaţie, constând într-o sumă de 1500 de lei, care se va acorda anual, în luna octombrie, până în 2027 și o primă tranșă din creșterea salarială de 45%, în loc de 40%, relatează Agerpres.

„Am avut discuţii cu membrii Guvernului. Cerinţa noastră a fost cea pe care toată lumea o ştie, şi anume să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grilă de salarizare. Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creştere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda în loc de 40% cât au promis iniţial, 45% şi suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că aşa cum am spus mereu: oamenii sunt cei care au declanşat greva, oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a spus Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a susţinut că nu este normal să existe presiuni în a se renunţa la grevă.

„Nu este normal să se întâmple aşa ceva. Nimeni nu are voie să forţeze pe cineva să intre în grevă sau să forţeze pe cineva să iasă din grevă. Este drept constituţional. Este o mare greşeală care nu face altceva decât să crească starea de tensiune din învăţământ şi nu cred că este cazul. Le-am şi transmis reprezentanţilor Guvernului că în momentul de faţă există o revoltă foarte mare în cancelarii şi indiferent cum se va termina această acţiune de protest, doar colegii vor hotărî dacă nu au rezultatele pe care le scontau, automat se poate ajunge şi la aşa ceva.

Urmează să stabilim la discuţiile ulterioare cu domnul Boloş. Acum colegii au solicitat dacă se pot acorda. Acţiunile de protest să ştiţi că nu vizează numai creşteri salariale. Pe noi ne interesează până la urmă şi investiţiile totale în sistemul de învăţământ. Dorinţa noastră este să ajungem rapid la acel 15% din bugetul general consolidat, care în procent din PIB cam tot acelaşi lucru înseamnă. Deci, dacă vrem să vedem că într-adevăr legile învăţământului preuniversitar şi universitar sunt cu adevărat funcţionale, atunci automat trebuie să ai şi finanţare corespunzătoare. Este examenul de maturitate pe care îl dă clasa politică în maximum şase luni”, a subliniat Nistor.


Protestul din Piaţa Victoriei a durat mai bine de două ore și a fost urmat de marșul spre Cotroceni. Liderii federațiilor sindicale au participat la noi negocieri cu reprezentanții Guvernului, iar înainte de acestea liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, spunea că nu există nicio şansă ca greva să se încheie vineri şi că „totul depinde de deciziile pe care poate să le ia Executivul şi, bineînţeles, de ceea ce hotărăsc colegii noştri”.

„Încă o dată: vremea compromisurilor a trecut. Nu putem negocia soarta colegilor din cancelarii, nu putem negocia viitorul învăţământului românesc în fiecare zi. Nu e loc de negociere. (…) Noi cunoaştem foarte clar ce anume le vom transmite (n.red. – guvernanților). Deci, aplicarea în integralitate a grilei respective şi o finanţare corespunzătoare a sistemului de învăţământ.

În momentul de faţă, majoritatea colegilor continuă acţiunea de protest. Sunt şi colegi care, într-adevăr, se retrag din grevă, pentru că, vedeţi, băncile nu-i amână cu ratele în niciun caz. Dar chiar dacă nu mai sunt în grevă, ei sunt alături de noi şi nemulţumirile lor sunt aceleaşi ca şi ale noastre. Aşa cum am spus mai la început, îi transmitem şi preşedintelui, le transmitem şi celor din Guvern şi parlamentarilor că noi rezistăm”, a spus Marius Nistor, la Digi 24, conform Agerpres.

Întrebat ce tip de act normativ ar mulţumi profesorii pentru a reveni la catedră, liderul sindical a menţionat: „ordonanţă de urgenţă”. „Grila de salarizare o au, ştiu care este reperul şi ea poate fi aplicată în regim de maximă urgenţă. Dacă nu au bani, atunci să facă rectificare bugetară şi să-şi reprioritizeze cheltuielile la nivelul statului. Educaţia este importantă, este mai presus de orice”, a explicat liderul sindical.


”Protestul de mâine este proba de maturitate a colegilor mei din învăţământ. Solicitarea mea este să participe masiv, venim cu demnitate, să-şi prezinte nemulţumirile şi să se facă din nou auziţi de cei care au putere de decizie. Estimăm 20.000 de oameni, aceasta este şi limita stabilită de Primăria Capitalei şi de Jandarmerie şi Poliţie. Vom vedea mâine câţi vor veni acolo. Îi aşteptăm pe toţi. Uniţi suntem puternici şi vreau să manifestăm cu hotărâre şi determinare cu tot ceea ce facem”, spunea, joi, liderul Federației Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Protestul începe la ora 11.00 în Piaţa Victoriei, iar la 12.30 se va pleca în marş spre Palatul Cotroceni. Sindicaliștii din educație au anunțat, încă de la începutul săptămânii, că vor organiza un nou protest în Bucureşti pentru a-şi susţine revendicările, ei arătându-se în continuare nemulţumiţi de măsurile Guvernului, chiar şi după adoptarea ”declarației” de joi a Executivului.

„Nu cred că este suficient. (…) Un memorandum nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic, dar politicienii noştri ne-au demonstrat că niciun act normativ şi nicio lege nu poate prezenta nişte garanţii, atâta vreme cât cei care promovează legile în cauză sunt primii care şi prorogă aplicarea acestora. (…) Şi atunci este clar: există foarte multă suspiciune din partea noastră, din partea întregului corp profesoral. (…) Noi am transmis o informare foarte clară din partea celor două federaţii, cu intenţia Guvernului, cu intenţia acelui angajament politic a celor doi preşedinţi de partide, domnul Ciucă şi domnul Ciolacu, cu memorandumul, cu conţinutul memorandumului, care urma să fie aprobat şi iată că a fost aprobat în şedinţa de Guvern, iar colegii noştri trebuie să hotărască, pentru că ei sunt cei care pot face o apreciere corectă şi eficientă asupra unor intenţii ale Guvernului României”, preciza Marius Nistor.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.