Protest al angajaților din educație, în Capitală. Liderii sindicali s-au întâlnit cu președintele Iohannis/ Greva continuă și miercuri UPDATE

0

Mii de angajați din educație au protestat marți, timp de două ore, în fața Guvernului. Liderii sindicali au avut o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții Executivului, însă fără rezultat. ”Greva continuă”, au anunțat sindicaliștii, la finalul discuțiilor. La ora 13.00, protestatarii au plecat în marș spre Palatul Cotroceni, unde liderii federațiilor sindicale s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. ”A promis că se va implica”, ”oamenii sunt cei care vor decide”, ”mâine va fi grevă”, au spus sindicaliștii, după discuțiile cu șeful statului.

UPDATE Administrația Prezidențială, după discuțiile cu liderii sindicatelor din educație: ”Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale.. (…) În urma discuțiilor de astăzi, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.”

UPDATE Angajații din sistemul de învăţământ au continuat protestul la Palatul Cotroceni. Liderii de sindicat s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. ”Mâine va fi grevă”, a spus liderul FSLI, după discuțiile cu șeful statului, precizând că preşedintele s-a angajat să gireze un acord politic pentru rezolvarea revendicărilor sindicale, dar colegii din teritoriu vor decide dacă încheie protestul.

”I-am prezentat domnului președinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale: problema cu acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare și, evident, cea mai importantă problemă, cea legată de garantarea aplicării acelui principiu în legea salarizării, și anume profesorul debutant să plece de la salariul mediu brut pe economie. Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ – ordonanţă – nu se poate, dar că se angajează, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira. (…) I-am spus președintelui că oamenii sunt cei care vor decide. Astăzi și mâine îi consultăm și vor lua o decizie. (…) A promis că se va implica”, a declarat Simion Hăncescu.

”În momentul în care și președintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre poate fi un semnal pozitiv. Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri și vom da un răspuns clar. (…) Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul de față, dar decizia va fi strict a colegilor noștri”, a arătat și Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret”.

Sursa foto: Federația ”Spiru Haret”


UPDATE
Guvernul, după întâlnirea premierului cu sindicatele: ”În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.”

UPDATE Liderii sindicali au anunțat, după discuțiile cu reprezentanții Guvernului, că nu renunță la proteste în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%. ”Greva continuă”, a precizat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

„Cererea noastră şi anume de a se majora salariile aşa cum am cerut ieri: aplicarea articolului 12 din Legea 153 nu se acceptă. Este vorba de o creştere de 20% a salariilor”, a arătat liderul FSLI, citat de Agerpres. Acesta a precizat că oficialii au înaintat aceeaşi propunere, respectiv prime de 4.000 de lei pentru personalul didactic şi de 1.500 de lei pentru cel nedidactic.

În aceste condiţii, sindicaliştii au spus că vor continua acţiunile de protest şi solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis. ”Acţiunile de protest continuă. Colegii noştri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acţiuni. Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator”, a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Solicitările sindicaliştilor vizează majorări salariale de 20% în timp ce oferta autorităţilor are în vedere prime de 4.000 de lei pentru personalul didactic şi de 1.500 de lei pentru cel nedidactic.

UPDATE Mitingul angajaților din educație de la Palatul Victoria este în desfășurare. Liderii sindicali au avut noi discuții cu reprezentanții Guvernului.

Sursa foto: Facebook/ FSLI

UPDATE Peste 20.000 de oameni din întreaga ţară sunt aşteptaţi la protestul sindicaliştilor din educaţie, care începe la ora 11:00 în Piaţa Victoriei, a anunţat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Vor veni peste 20.000 de oameni la protest, din toată ţara şi din Bucureşti. Ne strângem în Piaţa Victoriei unde vom sta pana la ora 13:00, la ora 13:00 plecăm către Cotroceni şi în faţa Palatului Cotroceni se staţionează o jumătate de oră până la orele 16:00, când acţiunea de protest încetează„, a declarat, pentru Agerpres, Marius Nistor. Acesta a precizat că nu a primit încă un răspuns referitor la o eventuală întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a adăugat că a transmis colegilor săi ultima ofertă a guvernanţilor şi urmează ca până în jurul orei 13:00 să vină şi răspunsul acestora. „Cred că mulţi îl vor da chiar astăzi la miting. Eu aştept să vină răspunsul lor asumat. Aşteptările noastre sunt mult mai mari decât ceea ce am primit până acum. Astăzi vom da o lecţie de demnitate cu ocazia acestui protest”, a precizat liderul sindical.


Știrea inițială. Luni seara, într-o altă rundă de negocieri, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru sindicatele din educație. ”Este vorba de suma de 4.000 de lei care se va acorda în două tranșe pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar, o primă tranșă din 5 iunie și a doua tranșă din 5 octombrie. O parte din sumă e forfetară, aproximativ 2.600 lei, restul, 1.400 de lei, sunt pentru dezvoltare personală. Sunt bani care provin din fonduri europene.

Pentru personalul nedidactic, o primă de 500 de lei din 5 iunie și încă o primă de 1.000 de lei din 5 octombrie. La fel, sursele de finanțare pentru sumele forfetare sunt de la bugetul de stat, pentru restul din fonduri europene. Tot pentru personalul nedidactic, intră în vigoare actul normativ prin care ajung la nivelul maxim de salarizare prevăzut de Legea 153.

De asemenea, propunerea venită din partea Guvernului: încheierea unui acord politic prin care să se stabilească un angajament ferm ca la negocierea viitoarei grile de salarizare să se plece de la salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată echivalentul salariului mediu brut pe economie și să se stabilească, tot prin acord, toate etapele, data la care se aplică și dacă există o posibilă etapizare”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației ”Spiru Haret”, la B1 TV.

Liderul sindical a precizat că va prezenta această ultimă ofertă a Guvernului colegilor aflați în grevă, iar aceștia se vor pronunța dacă suspendă sau nu acțiunile de protest.

„Până atunci, suntem în continuare în grevă generală. Mâine va avea loc acel miting de proporții, cu un marș care va începe în Piața Victoriei și se va finaliza la Palatul Cotroceni”, a arătat Marius Nistor.

În ceea ce privește solicitarea sindicatelor de a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis, Marius Nistor a arătat că este ”obligația morală” a șefului statului să aibă discuții cu reprezentanții cadrelor didactice: ”Dacă ne gândim la interesul acestei țări, dacă ne gândim la copii, dacă ne gândim la cei care lucrează în sistemul de învățământ și la părinți, această întâlnire este obligatorie”.

Întrebat dacă mai există riscul ca examenele naționale să fie amânate, Marius Nistor a răspuns: ”Colegii mei hotărăsc ce anume se va întâmpla mai departe. Dacă decizia lor va fi că nu acceptă această ultimă variantă a Guvernului, greva va continua și există riscul, într-adevăr, al decalării calendarului privind examenele naționale”.

Sindicaliştii din educație au anunţat, luni, că nu renunţă la greva generală şi i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. La protestul de marți din Capitală sunt aşteptaţi în jur de 20.000 de participanţi. Potrivit Brigăzii Rutiere, protestul va avea loc între orele 11.00 și 16.00, plecarea din Piața Victoriei urmând să aibă loc la ora 13.00. Guvernul a anunțat că, la ora 12.00, premierul Nicolae Ciucă are consultări cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.