Sindicaliștii din educație au discutat cu miniștrii Muncii și Educației: „Protestul de mâine se ține. Am solicitat o întâlnire cu președintele Iohannis”

0
Sursa foto: FSE ”Spiru Haret”

Liderii sindicatelor din educaţie au avut, luni, o întâlnire cu miniștrii Muncii și Educației, la finalul căreia au anunțat că nu vor renunţa la marşul de protest programat marţi, din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni, şi i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să aibă o întâlnire cu liderii celor trei federaţii sindicale pentru a media conflictul care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

UPDATE Liderii sindicatelor din educaţie au declarat, la finalul discuțiilor, că au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului”, informează Agerpres.

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum.

A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Acesta a precizat că s-a convenit asupra unor întâlniri în perioada următoare pentru grila din noua Lege a salarizării unitare, dar a subliniat că ceea ce aşteaptă oamenii este „un act normativ care să statueze cele pe care vi l-am prezentat”.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a subliniat că preşedinţii celor trei partide politice care formează coaliţia trebuie să ia o decizie la cele două propuneri care au fost avansate de federaţiile sindicale.

„În momentul în care se doreşte sincer, din partea Executivului, încetarea acestui conflict de muncă, este clar că cei trei preşedinţi ai celor trei partide politice care formează coaliţia trebuie să ia o decizie. Decizia este strict legată de cele două propuneri care au fost avansate de federaţiile sindicale. Nu are rost să le mai repetăm. Le-am spus foarte clar, ele sunt bine cunoscute. Nu ne dorim continuarea acestui conflict, ne dorim să ne întoarcem cu toţii cât mai repede în sălile de clasă, dar totul depinde strict de rapiditatea în care coaliţia va lua o decizie. Aşteptăm în momentul de faţă ca, după discuţiile purtate astăzi la Ministerul Muncii, mesajele transmise de ministrul Muncii şi de ministrul Educaţiei către coaliţie să fie percepute ca atare şi soluţiile vor veni cât mai rapid”, a punctat Nistor.

Întrebat dacă se va mai ţine protestul de marţi, liderul sindical a răspuns: „Protestul de mâine se mai ţine, categoric. În momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm la el”.

Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine, după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă”, a adăugat preşedintele Federației ”Spiru Haret”.

Liderii sindicali au transmis că actuala propunere făcută guvernanţilor privind majorarea salariilor din sistem se apropie de ceea au cerut anterior, respectiv o majorare de 25% pentru toţi profesorii. Aceștia au mai spus că soluţiile trebuie luate cu începere din luna iunie, pentru că amânarea lor va acutiza criza. „Nu am înţeles de ce a făcut o pauză de 3 zile, pentru că de vineri până luni puteau să discute, puteau să vină cu o soluţie, ţinând cont că ei cunoşteau deja care sunt propunerile înaintate de federaţiile sindicale”, a reiterat Nistor.

Legat de înscrierea la examene a elevilor, o decizie pe care unii profesori au luat-o chiar dacă erau în grevă, liderul sindical a transmis că este la latitudinea colegilor care se află în acţiune de protest. „Nu le poate impune nimeni absolut nimic. Poate trebuie apreciaţi ca atare că, indiferent de nemulţumirile lor, au făcut un anume gest şi ar trebui perceput în mod corect, dar să nu se mizeze la nesfârşit pe înţelegerea corpului profesional. Atrag respectuos atenţia că majoritatea cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar şi nedidactic sunt în grevă”, a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Întrebat dacă au fost discuţii cu ministrul Muncii şi pe noua grila de salarizare, Marius Nistor a transmis că nu se poate discuta de grila de salarizare atâta vreme cât nu se acceptă acel reper, respectiv salariul debutantului cu studii superioare ca fiind echivalentul salariului mediu brut pe economie. „Toată grila care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei şi care a fost înaintată Ministerului Muncii pleacă de la salariul debutantului cu studii superioare ca fiind echivalentul salariului mediu brut pe economie. De aici se fac toate calculele. Până nu se agreează această bază de plecare nu avem ce să discutăm mai departe”, a adăugat el.

UPDATE Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, după negocierile cu sindicatele, că s-a agreat începerea discuţiilor tehnice pe grilele de salarizare, pornind de la principiile enunţate de acestea.

„De remarcat că am avut o discuţie constructivă astăzi. S-a agreat că, începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime, ceea ce au propus dumnealor vizavi de noile grile de salarizare, plecând de la principiile enunţate de dumnealor, de la acel salariu mediu brut pentru debutant şi discutând în continuare şi posibilităţi şi tot ceea ce înseamnă construcţia grilelor de salarizare.

S-a introdus azi un element nou vizavi de acel articol 12 pe care vi l-au comunicat şi dumnealor. De aici, doamna ministru (ministrul Educaţiei, Ligia Deca – n. r.) va pleca la Guvern, la domnul prim-ministru, şi va prezenta un material succint cu ceea ce noi am discutat aici, urmând ca indiferent de zi, de oră, să continuăm discuţiile cu sindicatele, astfel încât în termenul cel mai scurt să ajungem şi la finalizarea acelei zile.

Noi am avut astăzi un mandat desprins pe două paliere.Unu: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva în continuare şi de a relansa, practic, şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie, când să discutăm aplecat, la nivel tehnic de grile. Am stabilit că începând de astăzi aceste discuţii au început”, a spus Marius Budăi, citat de Agerpres.

UPDATE Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, înaintea discuțiilor de la Ministerul Muncii: „Întâlnirea nu era strict legată de acea majorare a veniturilor cu 25% pentru colegii noştri care lucrează în sistemul de învăţământ preuniversitar, ci de un act normativ, respectiv o ordonanţă de urgenţă, prin care să se stabilească faptul că la realizarea grilei de salarizare care va prinsă în proiectul viitoarei legi unitare de salarizare se va folosi ca reper salariul debutantului care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. În situaţia în care cele două condiţii vor fi îndeplinite, atunci vom putea comunica şi noi colegilor în teritoriu, iar ei se vor putea pronunţa ca atare.”

Citește și: Ligia Deca: Dacă greva se va prelungi, avem posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări


Știrea inițială: Liderii sindicatelor din educaţie vor avea luni, la ora 14:00, o întâlnire cu ministrul Muncii, Marius Budăi, discuţiile axându-se pe viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, relatează Agerpres.

„Vom discuta astăzi cu domnul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Acesta a precizat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.

„Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic”, a subliniat liderul sindical.

Sindicatele din Educaţie au transmis, cu o zi în urmă, că va continua greva generală din sistem, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.

„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, potrivit unui comunicat transmis duminică de cele trei federaţii din Educaţie.

La ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Citește și: Guvernul a anunțat o ordonanță de urgență pentru acordarea primelor de 2500 de lei și 1000 de lei. Sindicatele: „O formă de dispreț”/ Greva continuă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.