Guvernul a anunțat o ordonanță de urgență pentru acordarea primelor de 2500 de lei și 1000 de lei. Sindicatele: „O formă de dispreț”/ Greva continuă

0
Sursa foto: Facebook/ Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Luni va fi a șasea zi de grevă în școli. Ultimele negocieri dintre sindicate și reprezentanții Guvernului au avut loc, joi, când liderii federațiilor sindicale au cerut o majorare a veniturilor cu 25% pentru angajații din educație. Duminică, purtătorul de cuvânt al Executivului a anunțat că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care ”va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic”. În fapt, actul normativ reglementează acordarea primelor deja anunțate la negocieri și respinse de sindicate: 2.500 de lei pentru cadrele didactice și personalul auxiliar și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. 

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru:

  • „Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată.”
  • „Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educaţiei şi Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul naţional. În total 723 de milioane de lei care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 de miliarde de lei pe care Guvernul le alocă în acest zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari.”
  • Potrivit acestuia, toţi angajaţii din Educaţie vor primi majorări de venituri, însă în „mod diferenţiat”. „Practic, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, care vor primi în mod diferenţiat – mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic – următoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare, pentru personalul didactic şi didactic auxiliar. şi alte sume, în total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi aceşti aceşti bani în iunie şi în septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 de lei în luna iunie şi, practic, în săptămânile care urmează şi 1.500 de lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat.”
  • ”Guvernul se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat, deoarece cu toţii – guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinţi şi elevi – cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să susţină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a XII-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru. Contăm şi pe buna credinţă şi pe capacitatea de a înţelege importanţa acestui moment pentru toţi cei care funcţionează în sistemul educaţional. Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci şi de a veni cu măsuri concrete, este reală.”
  • ”Într-un context extrem de delicat în care părinţii sunt îngrijoraţi, copiii sunt derutaţi, dialogul dintre Guvern şi sindicate trebuie derulat într-un asemenea mod încât să ducă la deblocare. Măsurile pe care Guvernul le introduce acum şi care se regăsesc deja în majoritatea statelor europene, indiferent de formula aleasă ca denumire, sunt diverse pachete de majorări salariale sau de majorări de venituri care să compenseze problemele acumulate în sistemele de educaţie din mai multe state europene. Şi România este unul dintre ele.” (Agerpres)

Reacția sindicatelor din educație

După anunțul Guvernului, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, la Digi 24, că oferta Executivului a fost deja respinsă de angajații din sistem, greva generală continuă, iar marți va avea loc marșul de protest de la Piața Victoriei la Palatul Cotroceni.

„Nu știu ce își imaginează reprezentanții Guvernului, dar varianta prezentată de ei a fost comunicată în teritoriu, iar colegii au răspuns: nu pot accepta așa ceva, ei cer o salarizare decentă, vor să fie respectați. (…) Dacă mai doresc un răspuns, îl vor primi marți. Ne vom da întâlnire în Piața Victoriei și de acolo vom pleca în marș spre Palatul Cotroceni. (…)  Colegii noștri au transmis foarte clar că nu acceptă vouchere, carduri sau alte lucruri asemănătoare. Este o formă de dispreț manifestată la adresa lor. Li s-a cerut foarte ferm să vină cu o creștere a veniturilor de 25%”, a spus Marius Nistor.

În ceea ce privește examenele naționale, liderul FSE ”Spiru Haret” a spus: ”Vom face tot ceea ce este bine pentru elevii noștri, i-am rugat de fiecare dată să ne înțeleagă, ne-au înțeles, dar cheia se află în momentul de față în mâinile celor care au putere politică, în mâinile celor care conduc acest Guvern. Coaliția majoritară trebuie să își asume rezolvarea acestei probleme.”

Greva continuă

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au transmis și un comunicat de presă în care acuză Guvernul că este ”singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”:

”După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută.

Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.

Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ.

Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare:

  •  Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.”

Proiect: primă de carieră didactică și primă de compensare salarială

Proiectul de ordonanță de urgență anunțat de Guvern a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației (acesta poate fi consultat aici). Ce prevede documentul:

  • ”Pornind de la modele europene de susținere a activității educaționale prin alte forme decât salariul acordat s-a considerat că în această perioadă tranzitorie până la aprobarea noilor grile de impuse de legea salarizării unice prin Planul Național de Redresare și Reziliență sunt oportune două forme de susținere a personalului didactic, didactic auxiliar care își desfășoară activitatea în sistemul de educație și anume:
    • a) PRIMA DE CARIERĂ DIDACTICĂ: care are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional;
    • b) PRIMA DE COMPENSARE SALARIALĂ: asigurată în regim tranzitoriu, până la adoptarea noii grile de salarizare, care are drept scop acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare.”
  • ”Beneficiază de prima de carieră didactică, cadrele didactice, didactice auxiliare
    din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali.  Beneficiază de prima de carieră didactică, cadrele didactice, din sistemul de învățământ universitar care dețin gradul didactic de șef de lucrări/lector sau asistent universitar, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali.”
  • Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei care se decontează
    din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli: a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională precum și alte categorii de
    cheltuieli asimilate acestora; b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate; c) cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi personale ale cadrelor didactice.”
  • ”Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023 -2024.”
  • ”Până la intrarea în vigoare a noi grile salariale potrivit legii salarizării unice, respectiv până la data de 01 ianurie 2024, personalul didactic și didactic auxiliar din învațământul preuniversitar de stat, precum și personalul nedidactic din sistemul de învățământ universitar beneficiază de o primă de compensare salarială care are drept scop: a) Acoperirea parțială a creșterilor de preț generate de evoluția ratei inflației; b) Acoperirea parțială a creșterilor salariale determinate de trecerea de la grila de salarizare prevăzute de lege la noua grilă de salarizare prin legea salarizării unitare prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență al României.”
  • ”(…) pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învațământul preuniversitar de stat, aflat în activitate în anul școlar 2022- 2023, se acordă o primă de compensare salarială în cuantum net de 1000 lei. Prima de compensare salarială se acordă în luna iunie 2023.”
  • ”(…) pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, aflat în activitate în anul școlar/universitar 2022-2023 se acordă o primă de compensare salarială în valoare de 1000 lei. Prima de compensare salarială se acordă în două tranșe egale, respectiv în lunile iunie 2023 și septembrie 2023.

Citește și: Negocieri la Palatul Victoria, după mitingul profesorilor. Sindicaliștii au cerut o creştere a veniturilor cu 25%. Greva generală continuă UPDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.