Negocieri la Palatul Victoria, după mitingul profesorilor. Sindicaliștii au cerut o creştere a veniturilor cu 25%. Greva generală continuă UPDATE

0
Sursa foto: FSE ”Spiru Haret”

Sindicaliștii din educaţie au refuzat oferta Guvernului pentru încetarea grevei generale, prezentată miercuri seara la sediul FSLI. Anunțul a fost făcut, joi, de liderii sindicali chiar din Piața Victoriei, unde a avut loc un miting la care au participat mii de angajați din învățământ. „Miile de colegi, veniţi din Bucureşti şi din ţară, spun un <nu> hotărât acestei oferte”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor. După protestul din fața Guvernului, sindicaliștii au plecat în marș spre Parlament. Ulterior, la Palatul Victoria a avut loc o nouă rundă de negocieri între liderii federațiilor sindicale și reprezentanții Executivului. 

UPDATE Guvernul a adoptat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi. „Avem bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate. Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a spus ministrul Muncii, conform Agerpres. ”Salariile din administrația publică cresc, de la 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public”, a transmis și Ministerul Muncii.

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că dialogul cu sindicatele din învăţământ va continua și nu își va depune mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor. „Astăzi ar fi trebuit să-mi depun mandatul în condiţiile în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. (…) După discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei şi aseară şi în această dimineaţă, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ. Am decis să menţinem acest dialog astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât, pe baza înţelegerii şi raţiunii, împreună cu dumnealor, să găsim soluţii, doar că aceste soluţii nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Sunt probleme care au fost acumulate în timp, în peste 30 de ani (…) Am convenit ca până la soluţionarea acestei probleme să nu-mi depun mandatul şi să-mi asum în continuare responsabilitatea de premier”, a spus premierul, citat de Agerpres.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunțat că Guvernul va aproba, vineri, majorarea salariului personalului nedidactic din învăţământ. Acesta a mai precizat că personalul didactic și personalul didactic auxiliar vor primi două prime pentru cariera didactică, una în luna iunie în valoare de 1.000 lei și a doua în luna octombrie, de 1.500 lei. Personalul nedidactic va beneficia de două prime în aceleași luni, de câte 500 lei fiecare. Principalele declarații:

  • Decizia coaliției de guvernare, care va fi implementată chiar mâine de către Guvernul României, în ședința de Guvern de dimineață, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educație, prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în așa-numita Anexă 8 a legii salarizării, Legea 153, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creșterilor veniturilor de aproximativ 9%. Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în luna iunie și una în luna octombrie, de câte 500 lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalul nedidactic.
  • Totodată, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educațional, mă refer aici la personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică, de 1.000 lei, care va fi urmată în luna octombrie de o a doua primă, de 1.500 lei.
  • Este evident necesar ca noile creșteri, noile majorări, așteptate, pe bună dreptate, de cei din sistemul educațional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea, în regim de urgență, devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul, atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră.
  • Aceste demersuri, aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă, deja, obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării.

UPDATE La discuțiile de la Guvern, sindicaliștii din educație au cerut o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul unui debutant va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie.

„Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă toate calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. (…) Noi am făcut în momentul de faţă o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, rămâne să analizeze şi să vină cu un răspuns”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Întrebat ce înseamnă o majorare de 25% pentru un debutant, Marius Nistor a spus că ”trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârșitul lunii decembrie, pentru că de la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare noua lege unitară de salarizare”.

”Înseamnă la un debutant să ajungă de la fabulosul salariu de 2500, la 3000 de lei. Dacă vi se pare o cerere aberantă, eu cred că nu…”, a completat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Sindicaliştii au reiterat că greva generală din educaţie va continua. ”Protestele continuă, greva continuă și, așa cum am anunțat, marți va fi un marș de protest, oamenii vor pleca din Piața Victoriei la Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis”, a spus Hăncescu.

Marius Nistor a mai precizat că ”în momentul în care Guvernul va veni cu o hotărâre clară, cu un răspuns clar la solicitările noastre, atunci colegii noștri vor decide dacă vor suspenda această acțiune sau nu”. Totodată, liderii sindicali au arătat că speră ca vineri să fie rechemați la Guvern pentru ”a ajunge la o înțelegere”.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis, despre solicitările profesorilor: „M-am mai exprimat în această chestiune – spre surprinderea unora – şi rămân la opinia mea: solicitările dascălilor sunt întemeiate. Este poate chiar puţin greu de înţeles şi de transmis de ce dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi în acelaşi timp oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot: şi persoana, şi cunoştinţele, şi dăruirea pentru educaţia tinerei generaţii. Însă, în acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi îndreptate sau corectate de azi pe mâine. De aceea, cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede.

Există voinţa politică pentru a face aceste lucruri şi atunci negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă. În mod natural, sindicatele întotdeauna cer foarte mult şi dacă se poate cer foarte mulţi bani. Cu toate că este simplu de înţeles, asta este o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat, nu vreau să spun că în jumătate de an sau într-un an.” (Agerpres)

UPDATE O nouă rundă de negocieri are loc la Guvern, de la ora 16.30, între liderii sindicatelor din educație și reprezentanții Executivului, care au fost prezenți și miercuri seara la discuțiile de la sediul FSLI: secretarul general al Guvernului și miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene.

”Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată, în acest moment, numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a declarat Marius Nistor, în timpul mitingului desfășurat în fața Guvernului.

În ceea ce privește cardurile propuse de Executiv, liderul FSLI, Simion Hăncescu, a arătat că ”oamenii așteaptă măriri salariale, nu acceptă aceste bonusuri, să fie foarte clar”.

Miting în Piața Victoriei. Sursa foto: FSE ”Spiru Haret”

„Oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie. (…) Tot ce se întâmplă în continuare, mă refer la examene, responsabil este Guvernul României. Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor pentru ceea ce urmează. Cu siguranță va fi grevă dacă Guvernul vine cu asemenea oferte. (…) Guvernul a luat în glumă ceea ce noi am cerut”, a precizat liderul FSLI.

Sursa foto: Facebook/ Fsli Romania

”Guvernul nu a înțeles absolut nimic”, a completat Marius Nistor, spunând că ”nu poți veni în fața corpului profesoral și să le oferi aceste așa-zise stimulente”: ”Aveau nevoie de salarizare decentă. Nu și-au luat niciun angajament legat de salarizare”.

Protestul sindicaliștilor din educație, în fața Guvernului. Sursa foto: FSE ”Spiru Haret”

Liderul FSE ”Spiru Haret” a mai arătat că reprezentanții Guvernului ”trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de colegii noștri”. ”Dacă nu vin, acțiunea de protest va continua. Colegii au transmis foarte ferm că, atâta vreme cât nu va exista o soluție corectă și decentă, nu vor renunța la această formă de protest. Nu vorbesc de înghețarea anului școlar, ei vor decide momentul în care această acțiune se suspendă sau nu. În acest moment, pe baza actualelor propuneri venite din partea Executivului, greva continuă. (…) Este o ofertă jignitoare”, a mai declarat Marius Nistor.

”Oamenii sunt mai revoltați decât ieri, ca să fie foarte limpede. Resping categoric această ofertă”, a adăugat Simion Hăncescu, referindu-se la oferta Guvernului de miercuri seară.

Sursa foto: Facebook/ Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

La mitingul profesorilor au participat și reprezentanți ai Asociației Elevilor din București și Ilfov și ai Asociației Elevilor din Constanța. Elevii au afișat pancarte și au strigat ”Elevii sunt cu voi!”

Sursa foto: Facebook/ Asociația Elevilor din București și Ilfov

După aproape două ore de protest în Piața Victoriei, sindicaliștii au plecat în marș spre Palatul Parlamentului.


După discuțiile de miercuri seara de la sediul FSLI, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, prezenta oferta Guvernului pentru sindicatele din educație și spunea că Executivul așteaptă răspunsul acestora. ”Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor, de dascăl va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente importante pentru lumea educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordat personalului didactic, care înseamnă profesori şi personal auxiliar.

Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 de lei pentru luna octombrie. De asemenea, din discuții s-a solicitat și am fost de acord, ca astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi de 500 lei în luna octombrie”, declara Marian Neacşu, precizând că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

Citește și: Greva generală va continua și joi în școli. Oferta Guvernului la discuțiile cu liderii sindicali/ „Mâine vom comunica oficial poziția noastră” UPDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.