Spațiu de lectură, cu un decor inspirat din natură, la liceul din Corod: „Mereu am plecat de la ideea că școala trebuie să fie un spațiu vesel, colorat”

0

Anul trecut, la Liceul Tehnologic nr. 1 din comuna Corod, județul Galați, erau amenajate pe holuri locuri unde elevii puteau sta și răsfoi o carte. De anul acesta, ei vor avea și un spațiu special de lectură: o zonă colorată, prietenoasă, decorată cu un panou verde, din licheni. Lucrările de amenajare au fost finalizate vineri seara, astfel că elevii vor descoperi noul loc de citit luni, când vor veni la cursuri. Spațiul a fost realizat cu fonduri din proiectul PNRAS (Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar), școala beneficiind în cadrul acestuia și de mai multe dotări IT.

Amenajarea spațiului de lectură a început în timpul vacanței de Paște, în aproape o lună de zile fiind creat un loc cochet, cu rafturi de cărți și canapele colorate, o zonă deschisă în care biblioteca ”vine” printre elevi. ”Cărțile să fie peste tot și nu dincolo de ușă”, a scris Adriana Masgras, directorul liceului, pe Facebook, într-o postare în care spune ”povestea PNRAS” a școlii – ”un proiect imaginat frumos, gândit profund și început timid”.

”Proiectul nostru PNRAS a prins contur începând cu luna martie 2022, moment în care școala noastră a depus cererea de finanțare. Având experiența unui proiect oarecum asemănător (ROSE), echipa noastră de scriere a proiectului a conturat rapid obiectivele pe următorii trei ani de implementare.

Pe lângă activitățile de intervenție și prevenire propuse, cea mai frumoasă parte este, evident, cea de dotare. Am ales să dotăm școala cu ce e mai nou și inovativ în domeniul IT, dar și a configurării spațiului pentru lectură. Având în vedere că Școala Gimnazială Blânzi va intra rapid într-un amplu proces de renovare, era inutil să începem amenajarea unui spațiu de lectură acolo. Singurul loc disponibil momentan este în corpul A al liceului.

Așadar, cu pix și imaginație, am început să așternem pe hârtie idei, culori și… vise. Mereu am plecat de la ideea că școala trebuie să fie un spațiu vesel, colorat care să inducă o stare de bine. Știm că lectura a fost în ultimii ani depășită de tot ce înseamnă realitate virtuală, motiv pentru care am spus că ar fi bine ca biblioteca să <vină> printre elevi, cărțile să fie peste tot și nu dincolo de ușă. Am corelat ideea de lectură cu ceea ce noi promovăm, respectiv un mediu înconjurător curat. Să nu uităm că profilul liceului nostru este agricultura ecologică”, a scris Adriana Masgras (foto).

În ceea ce privește dotările IT, Adriana Masgras spune că toate clasele vor avea display-uri smart, iar în laboratorul de informatică va fi instalat un video wall, cu un soft adaptat pentru lecții. De asemenea, în cadrul proiectului, a fost achiziționat un ”Plant Lab”, dar școala va beneficia și de alte echipamente, precum kit-uri robotice sau copiatoare profesionale.

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Adriana Masgras 

Citește și: Sală de clasă, pictată de o elevă de clasa a VII-a. Școala colorată în care învață Lavinia are ceainărie literară și spații de învățare în aer liber FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.